FLUOR I SKISMØRING

«Pølsa» om pappas blodprøver: – Det er vondt

Helt siden Øystein «Pølsa» Pettersen var 12 år har faren smurt skiene hans. Nå har en blodtest avdekket at faren har forhøyede verdier av skismørings-kjemikalier.

I SKISPORET: Ole-Jørgen Pettersen og sønnen Øystein Pettersen har fulgt hverandre i skisporet siden «Pølsa» var 12 år. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
I SKISPORET: Ole-Jørgen Pettersen og sønnen Øystein Pettersen har fulgt hverandre i skisporet siden «Pølsa» var 12 år. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

– Det er ikke noe hyggelig, sier Øystein «Pølsa» Pettersen til Dagbladet.

Han snakker om blodtestene Dagbladet har publisert denne helga. Sammen med Folkehelseinstituttet og Bård I. Freberg, legespesialist og tidligere landslagslege for skiskytterne, har Dagbladet tatt blodprøver av norske amatør-skismørere: Pappaer som har stått timevis i smørebua for å gi barna sine best mulig ski.

Målet var å finne ut om amatør-smørere kan få forhøyede verdier av potensielt helseskadelige fluorkjemikalier i blodet.

For flere av smørerne var ikke funnene urovekkende. Men seks av de testede smørerne hadde forhøyede verdier av det helseskadelige kjemikaliet PFOA – fire av dem hadde det medisinprofessor Philippe Grandjean kaller «tydelig forhøyede verdier».

– Vondt å tenke på

En av dem var Ole Jørgen Pettersen – faren til «Pølsa».

– Vi kan ingenting om dette. Vi vet jo ikke hva det betyr, og hvilke helseplager det gir eller kan gi. Men jeg skal være ærlig på at dette er litt vondt å tenke på, sier «Pølsa» Pettersen til Dagbladet.

– Hvorfor det?

– Det er to grunner til det. Det ene er at det er fatter’n, som jeg har lyst til at skal ha god helse. Det andre er at eventuelle helseplager har kommet som konsekvens av at han har fulgt opp meg som pappa.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer