UTENFOR KOMFORTSONEN: Øystein Pettersen er glad i å showe, men å stå på stand up-scenen blir en helt ny utfordring. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
UTENFOR KOMFORTSONEN: Øystein Pettersen er glad i å showe, men å stå på stand up-scenen blir en helt ny utfordring. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Øystein Pettersen aner ikke hva han går til på stand up-scena

Pølsa skal prøve seg som stand up-komiker: - Dritskummelt. Jeg kommer til å tabbe meg ut

Øystein «Pølsa» Pettersen benekter at imaget hans stemmer, men tar likevel Nils Ingar Aadnes utfordring og skal opp på scenen med eget stand up-show.

(Dagbladet): I tillegg til å være en god skiløper, er Øystein «Pølsa» Pettersen en sprudlende og utadvent gledesspreder. 33-åringen er kjent for alltid å ha en morsom kommentar på lur.

Til våren har han planer om å prøve seg som komiker i et stand up-show. Det hele er et resultat av en utfordring fra komiker Nils-Ingar Aadne, som selv satser 100 prosent som dedikert langrennsløper denne sesongen. Aadne en del av et nystartet langløpslag sammen med Simen Østensen, Morten Eide Pedersen og Pølsa.

- Det stemmer. «Nilsi» har utfordret meg til å prøve meg på stand up, og jeg har sagt ja. Jeg synes det er dritkult at han har gått 100 prosent inn og satset på langløp denne sesongen. Da bør jeg klare å ta hans utfordring også, selv om jeg synes det er dritskummelt og kommer til å tabbe meg ut. Nilsi har snakket om å sette opp et show til våren hvor jeg skal holde stand up, forteller Øystein Pettersen til Dagbladet.

Den olympiske mesteren fra lagsprinten i OL i Vancouver i 2010 gruer seg allerede.

SATSER PÅ LANGLØP: Nils Ingar Aadne har lagt komikerkarrieren på is og satser 100 prosent på langløp denne sesongen. Nå har han utfordret lagkompis Øystein Pettersen til å prøve den motsatte overgangen. Foto: NTB Scanpix
SATSER PÅ LANGLØP: Nils Ingar Aadne har lagt komikerkarrieren på is og satser 100 prosent på langløp denne sesongen. Nå har han utfordret lagkompis Øystein Pettersen til å prøve den motsatte overgangen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg er utadvendt og sosial, men jeg har aldri holdt stand-up før. Jeg er vant til å vite hva jeg driver med i skiløypa, men jeg aner ikke hva jeg går til i stand up-verdenen. Det er noe helt annet å være morsom alene på scena enn å være morsom i det daglige, sier Pettersen.

- Imaget stemmer ikke

Aadne har imidlertid tro på den kommende stand up-debutanten.

- Jeg tror ikke Pølsa kommer til å tabbe seg ut, men det kan hende han jabber litt for mye. Han er morsom og har et komitalent, sier komikeren.

Pettersen er ikke overbevist om Aadne faktisk mener det.

- Jeg er usikker på om det er en kompliment eller bare kynisme for å lure meg på scena, slik at jeg driter meg ut, sier Pølsa, som mener at inntrykket mange har av ham som en useriøs tullebukk er feil.

- Det er mange som tror at jeg er høyt og lavt og tullete hele tiden. Jeg får ikke dårlige vibber av det imaget, men det stemmer ikke. Jeg er ekstremt seriøs når det kommer til trening. Jeg er like treningsnerd som mattenerder er nerder på sitt felt, sier Pettersen.

- Pølsa morsommere enn Nilsi

Langløpsprofilen anses som den morsomste på laget - til og med morsommere enn komiker Aadne, forteller lagkompis Simen Østensen.

- Pølsa er morsommere i det daglige enn Nilsi. Man skulle ikke tro Nilsi var komiker, sier Østensen til Dagbladet.

FARGERIK: Øystein Pettersen er alt annet enn en grå person. Foto: Øyvind Godø / Dagbaldet
FARGERIK: Øystein Pettersen er alt annet enn en grå person. Foto: Øyvind Godø / Dagbaldet Vis mer

- Vi har diskutert det litt, og hvis vi skulle tippet hva han egentlig jobbet som uten å vite det, hadde vi nok tippet regnskapsfører og ikke komiker. Nilsi er stille og rolig i det daglige. Det viser hvor dyktig han er når han klarer å skru på komikeren når han er på scenen. Det er en viktig egenskap også i idretten: å koble av og skru på bryteren når det trengs, supplerer Pettersen.

Aadne tror Pettersen er den samme personen både på og av scenen.

- Jeg er en helt annen person på scena, men jeg tror Pølsa er den samme personen på som han er utenfor scena, sier komikeren.

Pettersen tar den beskrivelsen til etteretning.

- Han sier det ja? Det er vel bare sånn jeg er. Hvis Nilsi sier det, skal jeg ta det til etterretning og tone litt ned, svarer 33-åringen.

Pølsas advarsel til Aadne: - Ellers er det rett ut av laget

Like oppsiktsvekkende som at Pettersen skal prøve seg i komikerbransjen, er det at Aadne dette året har lagt all humor til side og satser 100 prosent for å lykkes i langløp.

- Det er ikke sånn at vi bytter jobb. Nilsis fremgang er ekstremt bra. Nilsi går inn 100 prosent for å leve som en toppidrettsutøver og har imponert. Han er selvfølgelig sjanseløs mot Simen Østensen og co, men sammenlignet med de fleste andre i Norge er han veldig godt trent, sier Pettersen.

- Han er ikke her for å lage humor, men for å få et innblikk i toppidretten. Hvis han ikke følger spillereglene, er seriøs og dedikert, er det rett ut av laget. Dette er mitt levebrød, og da må tillater vi ikke noe tull når det er alvor, sier 33-åringen.

Derfor satser Aadne på ski

Kanskje har du stilt deg spørsmålet allerede: Hvorfor satser egentlig komiker Nils-Ingar Aadne plutselig 100 prosent på langrenn og langløp?

Her er i hvert fall svaret:

- Det er et godt spørsmål. Etter ti år som komiker, følte jeg for å gjør noe annet og bryte opp hverdagen litt. Nå er jeg fulltids langrennsløper. Jeg har alltid likt langrenn, som er det største i Norge, og blitt mer og mer ivrig de siste årene, forteller Aadne.

- Jeg skal ikke være klovnen i laget. Det er det Pølsa som er. Jeg skal prøve å bidra på min måte, med et perspektiv utenfra, stille spørsmål og få laget til å reflektere over hva vi gjør.

- Jeg drev med løping fram til junioralderen og er glad i trening. Utenholdentsgrunnlaget er brukbart, men jeg har mye å gå på fysisk og teknisk, forteller komikeren.

- Urettferdig å konkurrere på dette nivået så tidlig

Aadne trente 70 timer i juli.

IMPONERT: Simen Østensen har tro på Øystein Pettersen på stand up-scenen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
IMPONERT: Simen Østensen har tro på Øystein Pettersen på stand up-scenen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

- Noen ganger er det null stress, når kroppen fungerer. I andre perioder er det tungt. Da må man prøve å finne en vei ut av det. Det er det som er så spennende å utforske. Målet er å ta poeng i Ski Classics. Det er ikke så realistisk, men jeg skal prøve.

Simen Østensen er imponert over Aadnes fremgang.

- Det er urettferdig å konkurrere på dette nivået så tidlig, men det blir spennende å se hva han kan få til etter hvert. Det er moro å ha med en utenfra miljøet i laget med nye impulser og et annet perspektiv, sier Østensen.

- Jeg er veldig imponert over fremgangen hans, men nå må du ikke skryte for mye av Nilsi, avslutter Pølsa.