Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Pølsa vil ha ungdommen ut i myra

Advarer unge sprinthåp mot å tro at det bare handler om styrke og hurtighet.

KJØTTPØLSE: Det er lite fett og mye muskler på Øystein Pettersen. Men uten de tunge
løpeturene i myra, hadde han aldri blitt en sprinter i verdensklasse. Foto: Thomas Rasmus
Skaug
KJØTTPØLSE: Det er lite fett og mye muskler på Øystein Pettersen. Men uten de tunge løpeturene i myra, hadde han aldri blitt en sprinter i verdensklasse. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VOSS (Dagbladet): Nivået i internasjonalt sprintlangrenn har hevet seg kraftig de siste årene. Der norske løpere for noen år siden dominerte fullstendig, får de nå tøff konkurranse av russere, kanadiere, tyskere, sveitsere og ikke minst russere.

- Jeg tror ikke det blir gått fortere i heat, men jeg tror det blir gått fortere i prolog, og det krever litt spesialtrening og spesielle egenskaper å henge med, sier Øystein «Pølsa» Pettersen.

Sammen med sprintlandslagstrener Ulf Morten Aune tar han til orde for at flere unge løpere bør satse på sprint - selv om det innebærer at de aldri kan vinne femmila eller Tour de Ski.

- Det er jo litt sånn i Norge at du helst skal vinne femmila før du kan kalle deg skiløper. Men jeg tror det kommer en holdningsendring, sier Aune.
Må løpe i myr - Jeg tror at en Dario Cologna og en Petter Northug kan si at de har lyst til å vinne både sprint og Tour de Ski, men vi vanlig dødelige må nok være ærlige og si at det er greit å reindyrke litt. Det krever mer og mer, poengterer Pettersen.

Samtidig advarer begge at spesialiseringen ikke må komme for tidlig. For basisen er den samme uansett.

- Jeg blir jævlig skeptisk når jeg møter veldig unge utøvere som sier de skal satse på sprint, for mange tror det er bare å trene styrke og hurtighet. Uansett hvordan du vrir og vender på det, er det utholdenhetsidrett vi holder på med. Konkurransene varer i nesten fire timer.

- Hvis du ikke har trent dine timer i myra, så orker du ikke å gå rundt her, sier Pettersen.

- Helt fram til tidlig senioralder, er det den samme treninga som skal til. Da er den siste tiprosenten man endrer, poengterer Aune.

Veivalg for Golberg To løpere som er kommet så langt at de må vurdere en slik justering, er Pål Golberg og Sondre Turvoll Fossli. Golberg har allerede to pallplasser i sprint i verdenscupen, mens Fossli - som fortsatt er junior - fikk sitt seniorgjennombrudd med sølv på fredagens NM-sprint på Voss.

- Pål må kanskje gjøre et lite valg etter denne sesongen. Han er en aktuell mann for sprintlandslaget, sier Aune om rekruttløperen som til nå har vært tydelig på at han ønsker å satse allround.

Det ønsker også Fossli. Men han er klar på at sprint er viktigst for ham.

- Det er sprint som er mest morsomt, fordi det er der jeg er best. Men jeg vil gå andre distanser også, fordi det vil gjøre meg til en bedre sprinter, poengterer Fossli.

- Ikke femte hjul på vogna Øystein Pettersen er også tydelig på at sprintsatsing bør være det naturlige for Fossli.

- Han har så mye fartsressurser, så mye trøkk i kroppen og er så god teknisk. Hvis han begynner å trene veldig mye tradisjonell langrennstrening, så er jeg redd han mister litt av det som er den store forsen hans.

- Så du anbefaler ham å satse på sprint?

- Ja, og så får det være opp til andre å vurdere om han skal være på et seniorlag eller et juniorlag eller rekruttlag. Men vi har hatt han med på elitesamling i år, og han har ikke vært det femte hjulet på vogna, for å si det sånn. Han er en mann vi får høre mye om i framtida, fastslår Pettersen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!