Pølsemaker, nå må du forte deg!

Pølser på termos er like vanlig i Kollen som selveste Kollenbrølet. Men, hvorfor det?

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Dette fenomenet; pølse, lompe og... termos.

Vi nordmenn drasser med oss termoser fulle med wienerpølser opp i Kollen for å se ski. Hvorfor kjøper vi ikke pølsene våre i kiosken? Og er det egentlig en norsk tradisjon? Dagbladet har tatt en runde blant Kollenpublikummet og forhørt seg.

- Bedre enn hjemme Lene Malerød og familien sitter i tåkesola i Kapellskogen og koser seg med wienerpølser. Og ja, pølsene er forberedt på termos - eller rettere sagt en kaffekanne.

- Dette er det enkleste. Det er i stedet for å kjøpe. Vi er jo nordmenn, og må ha med nistepakke. Da er pølse på termos bedre enn en kald niste, forklarer hun og smiler om kapp med sola.

Og det er heller ikke første gangen hun tar med "termospølser" på tur.

- De er bedre enn hjemme! Det smaker alltid bedre ute på tur, ler hun i kor med familien.

For ekstra kos Et par skritt lengre ned i skråningen sitter Jørn Dragerengen med datteren Synne Dragerengen (5) og nyter fenomenet.

KOSER SEG: Synne Dragerengen (5) og Jørn Dragerengen.
KOSER SEG: Synne Dragerengen (5) og Jørn Dragerengen. Vis mer

- Da holder de seg varme da vet du, er den enkle forklaringen hos familien Dragerengen.

Dette er imidlertid ikke hverdagskost.

- Nei, vi gjør det når vi skal kose oss litt ekstra. Det er praktisk - og det er jo en norsk tradisjon, minner pappa Dragerengen om.

- En slager I kapellskogen befinner også en gjeng fra Sørlandet seg.

- Vi skal være her til søndag, opplyser Ove Fuglestveit. Han er på tur med sine sønner, nieser og sin bror.

Ikke nok med det - blant sekker, flagg og sitteunderlag ligger en diger pose wienerpølser.

PØLSEGLADE SØRLENDINGER: Ove Fuglestveit (fra venstre), Sivert Fuglestveit (11), Andrine Thorkilsen (11), Eskild Fuglestveit (15), Sunniva Fuglestveit (15), Sander Fuglestveit (12), Lina Fuglestveit (12) og Gaute Fuglestveit.
PØLSEGLADE SØRLENDINGER: Ove Fuglestveit (fra venstre), Sivert Fuglestveit (11), Andrine Thorkilsen (11), Eskild Fuglestveit (15), Sunniva Fuglestveit (15), Sander Fuglestveit (12), Lina Fuglestveit (12) og Gaute Fuglestveit. Vis mer

- Pølser er alltid en slager når det det gjelder barn. Dessuten er det veldig lettvint da, innrømmer han. 

- Det er nam! skyter niese Sunniva Fugestveit (15) inn.

- Det smaker godt når de er varme, lover Andrine Thorkilsen (11).

Slipper pølsekøen - Det er mer spennende enn en matpakke, da, kan Rita Merete Fredriksen fortelle om hennes og døtrenes motivasjon for å ta med pølser på termos hjemmefra.

- Vi slipper kø til kiosken. Det er rett og slett enkelt og greit.

Hanna Elise Fredriksen (9) er fornøyd med nistepakka:

SLIPPER PØLSEKØEN: Hanna Elise Fredriksen (9), Linn Christine Fredriksen (13) og Rita Merete Fredriksen.
SLIPPER PØLSEKØEN: Hanna Elise Fredriksen (9), Linn Christine Fredriksen (13) og Rita Merete Fredriksen. Vis mer

- Det er veldig godt!
- Og det er nok typisk norsk, tror mamma Fredriksen.

- Ser godt ut - Nei, hva?, er svaret Dagbladet får når vi spør et svensk par hva de synes om nordmenn som tar med seg pølser på termos. Våre nærmeste naboer har ikke hørt om dette før.

- Nei, det er nok ikke noe tradisjon for det i Sverige. Vi kjøper i kiosken vi, forklarer Claes Göransson og gliser. Kona Gunnel tror forklaringen kan være at nordmenn lever mer ute i naturen enn hennes landsmenn. 

- Det ser veldig godt ut da, legger hun til og titter rundt seg. 

Kjøper i kiosken Svenskene Lars Otterdahl, Mattias Olsson, Magnus Johansson og Martin Bengtsson er i Holmenkollen for å heie fram Sverige så godt de kan.

Men de ser ikke vitsen i å ta med seg pølse når man kan kjøpe i kiosken.

- Nordmennene er vel litt mer rutinerte enn oss. Vi svensker vet nok ikke hvordan man gjør det her i Holmenkollen, sukker en samtidig smørblid Mattias Olsson.

Typisk norsk Etter vår tur blant tilskuerne rundt sporet, kan vi konkludere med tre punkter som svarer på hvorfor det er helt normalt å se nordmenn med pølser på termos:

«SVARTSJUKA»: Svenske Gunnel Göransson og Claes Göransson.
«SVARTSJUKA»: Svenske Gunnel Göransson og Claes Göransson. Vis mer

• Det er lettvint/praktisk/enkelt
• Smaker bedre med varm niste når man er ute
• Det er en norsk tradisjon

Så, når og hvordan startet denne tradisjonen? Alt vi kan si sikkert, er at den går langt nok tilbake til å være en selvfølgelig del av Kollens historie. Og det er typisk norsk.

FORETREKKER KIOSKPØLSE: Lars Otterdahl, Mattias Olsson, Magnus Johansson og Martin Bengtsson.
FORETREKKER KIOSKPØLSE: Lars Otterdahl, Mattias Olsson, Magnus Johansson og Martin Bengtsson. Vis mer