Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Forbannet Jan Ziobro

Polsk hoppbråk: Kastet ut av laget

- Framstår som et lite mysterium.

MISFORNØYD: Jan Ziobro føler seg urettferdig behandlet. Det har han også sagt klart og tydelig ifra om. Foto: NTB scanpix
MISFORNØYD: Jan Ziobro føler seg urettferdig behandlet. Det har han også sagt klart og tydelig ifra om. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hopperen Jan Ziobro (26) er kastet ut av det polske laget. De siste to ukene har han kommet med tre utbrudd på Facebook der han sier at han føler seg ydmyket og dårlig behandlet.

- Mange mennesker rundt meg ønsker å ødelegge for meg. Karrieren min er meningsløs, sier han i en av videoene.

Sportssjef Adam Malysz slår fast at oppførselen er uakseptabel. Ziobro nekter å gi intervjuer til polske medier – og hele situasjonen framstår som merkelig.

- Han snakker bare via Facebook. Jeg har sikkert ringt ham ti ganger, men telefonen er alltid slått av, forteller Pawel Wilkowicz, journalist i den polske avisa Sport.pl.

Én seier

Jan Ziobro har hoppet 74 renn i verdenscupen. Han har én seier – fra Engelberg i 2013 – og han kan også skilte med VM-bronse i lagkonkurransen fra Falun i 2015.

PROFIL: Jan Ziobro kan skilte med én verdenscupseier i hopp. Her fra Trondheim sist vinter. Foto: NTB scanpix
PROFIL: Jan Ziobro kan skilte med én verdenscupseier i hopp. Her fra Trondheim sist vinter. Foto: NTB scanpix Vis mer

Før denne sesongen ble han degradert til B-laget. Det vil si at han hopper kontinentalcup (COC), nivået som er under verdenscupen. Seinest 16. desember kom han på 14. plass i rennet på Notodden. Viser du framganger og at «noe er på gang», kan du få sjansen i verdenscupen.

5. januar la han ut sin første video på Facebook. Han gjorde det klart at han følte seg urettferdig behandlet. Til Dagbladet forteller journalist Pawel Wilkowicz at dette skjedde samtidig som Kamil Stoch kjempet om sammenlagtseieren i Hoppuka.

- Våre lesere ville heller lese om Ziobro. Denne saken har fått stor oppmerksomhet i Polen, forteller Wilkowicz, som har over 60.000 følgere på Twitter.

I videoen gjorde Ziobro det klart at han var skuffet over å bli vraket til et kontinentalcuprenn i tyske Titisee-Neustadt i starten av januar. Han trakk fram at han hadde hoppet lenger enn lagkamerat Andrzej Stekala i Zakopane før nyttår. Likevel valgte treneren å ta ut sistnevnte.

- Slike skandaløse avgjørelser har det vært mange av. Og det er uakseptabelt, raser Ziobro.

- Det er ingen tvil om at han føler seg verre behandlet enn andre hoppere. Vi skulle gjerne visst mer, men telefonen er slått av. Det hele framstår som et lite mysterium, sier Wilkowicz.

Kastet ut

Det polske forbundet valgte før helga å fjerne Ziobro fra B-laget. Begrunnelsen er utbruddene han har kommet med overfor lederstaben og at han ikke har møtt opp når han skal, går det fram av en uttalelse.

- Jan Ziobro har alltid hatt god selvtillit. Noen mener han er på grensa til å være arrogant, forteller Wilkowicz.

- Det er aldri skihopping som har vært hovedinntektskilden hans. Han kommer fra en familie som har en møbelfabrikk. I tillegg til å være skihopper, er han sjef der. Han nevner ikke hvem han føler seg ydmyket av ved navn. Men det er tydelig at forbundet til slutt fikk nok.

Ziobro er gift, har to barn – og representerer WKS Zakopane i Polen. Nettopp her er det verdenscuprenn neste helg. Men det blir definitivt uten hjemmehelten Ziobro.

- Hva tror du skjer videre?

- Vanskelig å si. Det kan godt være at han starter sitt eget lag. Men degraderte eller vrakede hoppere i Polen har kommet tilbake tidligere. Dawid Kubacki er ett eksempel, forteller Wilkowicz.

Høy status

Skihopping har en enorm posisjon i Polen. Kamil Stoch er den store helten, som fersk vinner av Hoppuka. Han leder også verdenscupen sammenlagt. Ziobro ligger på 59. plass i kontinentalcupen.

- Det er mulig han ikke er dedikert nok. Det faktum at han er sjef i møbelfabrikken, gjør det kanskje vanskelig for ham å forholde seg til andre sjefer og trenere. Hele situasjonen minner meg om en barnehage, påpeker Wilkowicz.

Under videoene han har lagt ut på Facebook koker det i kommentarfeltene. Blant annet får Adam Malysz gjennomgå.

I dag – søndag – er det for øvrig lagkonkurranse i skiflygings-VM i Oberstdorf. Norge er favoritter, men kan vente seg tøff konkurranse fra nettopp Polen og Tyskland. Daniel-André Tande gikk til topps i lørdagens individuelle renn.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!