Polsk hysteri

Dagbladet har startet nedtellingen til verdens største idrettsbegivenhet. Vi presenterer alle gruppene i årets fotball-VM i Korea/Japan. I DAG GRUPPE D.

GELSENKIRCHEN (Dagbladet): - Hjemme i Polen er folk helt ville. Forventningene har vært enorme, helt siden vi som første europeiske lag kvalifiserte oss til VM. Kanskje er det bra at vi har tapt et par treningskamper, sier kaptein Tomasz Waldoch (31).

Forsvarskjempen Tomasz Waldoch er kaptein både hos sin tyske arbeidsgiver, FC Schalke 04, og på det polske landslaget. Polen har bronsemedalje fra VM både i 1974 og 1982. Pluss sølv fra 1992-OL, som var Waldochs debutår på landslaget. Det er derfor et landslag med tradisjoner som reiser til Sør-Korea og Japan.

- Med tapene i treningskampene hjemme i Polen, er mine landsmenn kanskje blitt litt mer edruelige. Men disse kampene var preget av eksperimenter. Flere nøkkelspillere var ikke med. Jeg tør nesten ikke tenke på hva som venter dersom vi kommer tomhendte hjem fra VM-turneringen. Det vil være en voldsom nedtur for fansen, sier Waldoch til Dagbladet.

Mer enn Olisadebe

Han har en annen Tomasz - med etternavnet Hajto (29) - ved siden av seg i forsvaret både på klubb- og landslaget.

Kamper i gruppe D

Tirsdag 4. juni 13.30:
Sør-Korea-Polen

Onsdag 5.juni 11.00:
USA-Portugal

Mandag 10.juni 08.30:
Sør-Korea-USA

Mandag 10.juni 13.30
Portugal-Polen

Fredag 14.juni 13.30:
Portugal-Sør-Korea

Fredag 14.juni 13.30
Polen-USA

Waldoch mener at Polen virkelig har et godt VM-lag. Og han understreker at laget er langt mer enn den svarte trollmannen Emmanuel Olisadebe, angriperen fra Nigeria som gjorde polakk av seg. Selv om Olisadebe får mesteparten av medieoppmerksomheten.

- Vi har et landslag med spillere som har erfaring over hele Europa. Vi er kontringssterke og elsker offensiv fotball med masse mål, sier Waldoch.

Sponsoroppdrag

Polens muligheter vurderer han slik:

- Greier vi oss gjennom innledningsrunden, kan hva som helst skje. Men heller ikke dette blir lett. Portugiserne er favoritter i pulja, sier Wadoch og fortsetter:

- Men det blir vel så vanskelig å spille mot Sør-Korea, som vil ha 50000 landsmenn på tribunene til å heie seg fram. USAs lag er alltid uberegnelig, som det er farlig å undervurdere, mener Waldoch.

For Tomasz Waldoch handler det nå om å finne tilbake til selvtilliten som preget landslaget som feide Norge og de andre i pulja av banen under VM-kvalifiseringen.

- Problemet de siste ukene og månedene har vært alt oppstyret rundt landslaget. Vi har nesten ikke rukket annet enn å stille opp på avtaler med sponsorer. Det har vært vanskelig å konsentrere seg om fotballen. Dessuten har vi krevende oppgaver i våre klubber, sier Waldoch.

Profiler i gruppe D

Polen

Navn: Tomasz Hajto

Født: 16. oktober 1972

Høyde: 1,90

Vekt: 86 kg

Klubb: Schalke 04

Portugal

Navn: Figo

Født: 4. november 1972

Høyde: 1,80

Vekt: 75 kg

Klubb: Real Madrid

Sør-Korea

Navn: Seol Ki-Hyeon

Født: 8. januar 1979

Høyde: 1,84

Vekt: 73 kg

Klubb: Anderlecht

USA

Navn: Clau-dio Reyna

Født: 22. juli 1973

Høyde: 1,78

Vekt: 72 kg

Klubb: Sunderland

<B>FULL AV FORVENTNINGER: </B>- Jeg tør nesten ikke tenke på hva som venter dersom vi kommer tomhendte hjem fra VM-turneringen, sier den polske profilen Tomasz Waldoch. Han spiller til daglig på FC Schalke 04.