STOFORM: Filip Ingebrigtsen viste strålende takter i semifinalen, til tross for fallet og kuttet han pådro seg i leggen. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
STOFORM: Filip Ingebrigtsen viste strålende takter i semifinalen, til tross for fallet og kuttet han pådro seg i leggen. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpixVis mer

Stjernene som kan ødelegge norsk gullfest

Polsk stjerne advarer Ingebrigtsen:
- Jeg har en melding til deg og dine landsmenn

Brødrene Ingebrigtsen drømmer i det fjerne om trippelt norsk i kveldens 1500 meter-finale, men rivalene står klare for å stikke kjepper i hjulene til de historiske brødrene.

BERLIN (Dagbladet): Filip Ingebrigtsen, Jakob Ingebrigtsen, Henrik Ingebrigtsen, Chris O'Hare, Jake Wightman og Marcin Lewandowski er de seks største favorittene i EM-finalen på 1500 meter i kveld, med Charlie Grice og hjemmehåpet Homiyu Tesfaye som outsidere.

Det underbygges av både tidligere meritter fra foregående mesterskap og ikke minst kamphanenes prestasjoner og tider i inneværende sesong. Filip Ingebrigtsen har årsbeste i Europa med 3.30.01, like foran lillebror Jakob Ingebrigtsen på 3.31.18. Dernest følger nevnte O'Hare og tsjekkiske Jakub Holusa.

Holusa var en av de heteste gullkandidatene før EM, men røk ut i semifinalen på sensasjonelt vis i duell med Henrik Ingebrigtsen.

Sønderknust tsjekkisk gullhåp

GULLKANDIDAT: Marcin Lewandowski sier til Dagbladet at han håper å stjele gullet fra brødrene Ingebrigtsen på 1500-meteren. Foto: NTB Scanpix
GULLKANDIDAT: Marcin Lewandowski sier til Dagbladet at han håper å stjele gullet fra brødrene Ingebrigtsen på 1500-meteren. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Hvor overrasket er du over det, Henrik?

- Det var et stort sjokk. Han var en av de aller største favorittene. Det er en kjempeskrell, sier eldstebror Ingebrigtsen til Dagbladet.

Dagbladet forsøkte å få en kommentar fra Holusa selv, men tsjekkeren var sønderknust.

- Jeg orker ikke å prate nå, sa Holusa til Dagbladet og forlot Olympiastadion i Berlin så raskt han bare orket.

Norges frykt

Også Filip Ingebrigtsen forlot arenaen raskt for å behandle sitt blødende sår. Etter fem sting formidlet imidlertid Sandnes-gutten at han var klar for å gå løs på EM-finalen på 1500 meter fredag kveld. Der kan lillebror Jakob Ingebrigtsen bli den hardere utfordreren, men medaljekandidatene er mange.

- Hvem er dine største favorittene, Jakob?

HISTORISKE: FIlip, Henrik og Jakob Ingebrigtsen er alle medaljekandidater i EM og kan bli historiske.
Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
HISTORISKE: FIlip, Henrik og Jakob Ingebrigtsen er alle medaljekandidater i EM og kan bli historiske. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix Vis mer

- Filip, Henrik, Lewandowski og O'Hare er de tøffeste utforderne, slik jeg ser det, sier Jakob Ingebrigtsen til Dagbladet.

Han får støtte av storebror Henrik og pappa Gjert, som likevel supplerer lista med noen navn.

- Jeg ser på O'Hare, Tesfaye og Lewandowski som de tre sterkeste utfordrerne våre, sier Henrik Ingebrigtsen til Dagbladet.

- Det er vel de engelske gutta (O'Hare og Wightman) og tyskeren (Tesfaye) som blir tøffest å slå, supplerer Gjert Ingeberigtsen.

O'Hare vil ødelegge for norsk fest

Dagbladet har snakket med herrene som kan snyte Ingebrigtsen-brødrene for EM-medaljene i kveld. Spesielt Chris O'Hare, som så uforskammet sprek ut i semifinalen, har tro på at han kan kapre gullet foran nesa på de norske brødrene.

JAKTER GULL. Chris O'Hare vil ikke la Ingebrigtsen-gutta få EM-gullet uten kamp. Foto: NTB Scanpix
JAKTER GULL. Chris O'Hare vil ikke la Ingebrigtsen-gutta få EM-gullet uten kamp. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Ingebrigtsen-gutta er mulig å slå. Det er jeg overbevist om. Jeg tror jeg kan slå dem i finalen, selv om det blir knalltøft, sier O'Hare til Dagbladet.

- De norske har flere strenger å spille på, men det har også vi i det britiske laget. Når det er sagt, løper alle først og fremst for seg selv.

Marcin Lewandowski er stor stjerne i Polen, og få hadde flere journalister rundt seg etter onsdagens semifinale. Polakkene flokket seg rundt 31-åringen etter at han enkelt tok seg videre til EM-finalen.

Polsk advarsel til Ingebrigtsen

Da friidrettsstjerna, med samme etternavn som Bayern Münchens polske stjernespiss, stoppet opp hos Dagbladet, sa han:

- Jeg ser du er fra Norge. Jeg har en melding å gi til deg og dine landsmenn: Ingebrigtsen-gutta må passe seg, sier Lewandowski til Dagbladet før han smiler lurt.

INNSPURT: Da Karsten Warholm vant sitt semifinaleheat på 400 meter, fulgte Amalie Iuel spent med. Video: Øyvind Godø Vis mer

- Ingebrigtsen-brødrene er veldig sterke. Det er dem jeg frykter mest. Det er mine fiender. De er fiender, selv om de også er mine venner. Jeg trives godt sammen med dem, men på startstrek er det ingen nåde, varsler Lewandowski.

Brødrerelasjonen

Både Henrik og Jakob Ingebrigtsen kjenner seg igjen i den beskrivelsen.

- Ja, det er egentlig slik du kan beskrive relasjonen mellom meg, Filip og Henrik også. Vi er brødre så langt det holder, men når vi stiller i EM-finalen, vil jeg slå dem og motsatt, sier Jakob Ingebrigtsen til Dagbladet.

- Jeg tror det er mange som har lyst til å prøve å ødelegge for oss slik at det ikke blir tre norske brødre på pallen. Sjansen for det er veldig liten. Det er veldig mange sterke utfordrere i finalen og veldig mye som skal klaffe.

- En krig

Henrik bekrefter den gode relasjonen mellom dem og Lewandowski og resten av rivalene.

- Vi har en ganske god tone oss i mellom. Vi er mye på treningssamlinger og snakkes ofte. Jeg har egentlig en god tone med alle mine konkurrenter, sier Henrik Ingebrigtsen til Dagbladet.

- På startstrek er det imidlertid en krig. Da vil alle slå alle, men vi prøver å gjøre det så fair som mulig. Det skal ikke være noen skitne triks. Den beste skal vinne, er vi alle enige om.

Fransk profil hyller Filip

Samtlige av 1500 meter-stjernene Dagbladet har vært i kontakt med, trekker fram Filip Ingebrigtsen som den aller største gullfavoritten. Men etter skaden han pådro seg i semifinalen, var spesielt pappa og trener Gjert Ingebrigtsen usikker på hvor mye det ville svekke forrige sesongs sølvvinner i VM.

Franske Baptiste Mischler er imidlertid ikke i tvil:

- Når du faller i starten av en 1500 meter, klarer å hente hele feltet og gå videre til finalen med en skade, da har du en helt vill kapasitet. Filip Ingebrigtsen er gullfavoritt, sier Mischler til Dagbladet.

- Dere i Norge er heldige som har tre så gode brødre. Det er veldig sjeldent å se. De har nok hjulpet hverandre framover og gjort hverandre sterkere gjennom årene og oppveksten.

Ingebrigtsens plan

Hva angår taktikken til Ingebrigtsen-brødrene i kveld, er Gjert klar på at de skal være mer offensive enn i semifinalen, da spesielt Filip holdt på å lide for å ligge langt bak i feltet, helt inne ved lista.

- De skulle holde seg unna trøbbel. FIlip prøvde å løpe rolig, men løper så fort at han likevel kommer opp i dem. Jeg trodde han hadde skjønt at han ikke måtte ligge inne ved lista. Så ligger han der igjen. Det kan han ikke gjøre i finalen, sier pappa og trener Gjert.

Samtidig forteller Jakob Ingebrigtsen at de heller ikke kan peise på ukritisk fra start.

- Hvis vi gjør det, kommer vi til å dø i denne varmen, sier 17-åringen til Dagbladet.

1500 meter-finalen i Berlin starter kl. 21.50.