Polske fanger skal bygge EM-arenaer

Håndverkerne i landet har emigrert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Det er en kjent sak at polske håndverkere har funnet bedre betalte jobber i vest, blant annet i Norge. Men nå sliter Polen med å få tak i nok håndverkere som kan bygge anlegg og veier til fotball-EM i 2012. Det er Polen og Ukraina som er vertskap for arrangementet.

Nå vurderer polakkene å sette inn opptil 20.000 fengselsfugler for å komme i mål til første avspark om fem år, skriver BBC News.

Voktes av væpnede vakter

Pawel Nasilowski, som er sjef i det polske fengselsvesenet sier at stadionbyggingen kan bli en del av et EU-støttet program for rehabilitering av fangene.

Sikkerhetsforanstaltningene som skal hindre fangene i rømme fra byggeplassene er allerede i gang.

Planen er at fangene skal transporteres ut til byggeanleggene og bli overvåket av bevæpnede vakter.

Polske fanger har jobbet ute i samfunnet i mange år, men dette er første gang de får delta på et så omfattende prosjekt.

Kan bli stoppet

FRA MARKED TIL FOTBALL: Dette er det største fotbalanlegget i Warszawa. I dag er det marked for alt fra sko til CDer og jeans, men i 2009 skal det være plass til 70.000 fotballsupportere her. Foto: AP/SCANPIX
FRA MARKED TIL FOTBALL: Dette er det største fotbalanlegget i Warszawa. I dag er det marked for alt fra sko til CDer og jeans, men i 2009 skal det være plass til 70.000 fotballsupportere her. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

Men den framtidige fotballarrangørens plan kan bli stoppet av internasjonale konvensjoner som sier at man ikke kan tvinge noen til å arbeide, skriver den danske avisen Politiken.

Det fremgår av ILO-konvensjonen mot tvangsarbeide, den europeiske menneskerettighetskonvensjon, Europarådets sosiale charter samt EUs charter om grunnleggende rettigheter, skriver avisen.

Fra klesmarked til riksanlegg

Før Euro-2012 blåses i gang skal Polen etter planen ha tre nye arenaer klare. Warzawa får nytt nasjonalstadion med plass til 70.000, Chorzow får nytt anlegg med en kapasitet på 60.000 mens Gdansk får et anlegg med plass til 44.000 tilskuere.

Warszawas største anlegg er i dag et marked hvor man kan få kjøpt alt fra sko og klær til billige CDer.

Dette er første gang Polen er vertskap for et så stort arrangement. I tillegg til nye anlegg er det også behov for flere overnattingssteder og utbedring av veiene, skriver BBC.

Polske statsborgere utgjorde med sine 7400 innvandrere den desidert største enkeltgruppen av innvandrere i Norge i fjor, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer