Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Vrakingen av Hans Christer Holund vekker oppsikt

Poltoranin reagerer på norsk laguttak: - Dere nordmenn, altså

Aleksej Poltoranin, Andrej Larkov, Daniel Rickardsson og Iivo Niskanen ble svært overrasket da de fikk vite at det var Didrik Tønseth som skulle gå førsteetappen for Norge på herrestafetten.

GULLKVARTETTEN: Selv om Didrik Tønseth, Martin Johnsrud Syndby, Simen Hegstad Kruger og Johannes Høsflot Klæbo sørget for Norges første OL-gull på herrestafett i langrenn siden 2002, blir laguttaket kritisert. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
GULLKVARTETTEN: Selv om Didrik Tønseth, Martin Johnsrud Syndby, Simen Hegstad Kruger og Johannes Høsflot Klæbo sørget for Norges første OL-gull på herrestafett i langrenn siden 2002, blir laguttaket kritisert. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PYEONGCHANG (Dagbladet): På kvinnestafetten ble verdenscupleder og Tour de Ski-leder Heidi Weng satt ut av laget. Selv om det ble norsk gull til, var ikke skiftet fra Weng til Astrid Uhrenholdt Jacobsen den suksessen landslagsledelsen hadde håpet på.

Likevel valgte Tor Arne Hetland å gjøre som Roar Hjelmeset dagen før og sette inn en utøver som ikke hadde gått skirenn tidligere i mesterskapet rett inn på stafetten. Didrik Tønseth ble valgt på Norges førsteetappe foran formsterke Hans Christer Holund.

Med OL-bronse på tremila og 6. plass på 15-kilometer fristil hadde Holund vært en av mesterskapets store distanseløpere i Pyeongchang da han ble vraket. Motbakkekongen er også Norges bestemann i distansecupen sammenlagt i verdenscupen denne sesongen.

Turn off for: English

Live-published photos and videos via Shootitlive

Men det holdt ikke til en stafettetappe for Norge. Det overrasket de utenlandske stjernene Aleksej Poltoranin, Andrej Larkov, Iivo Niskanen og Daniel Rickardsson da Dagbladet pratet med kvartetten etter herrestafetten.

Poltoranin og Larkov så nesten uberørt ut etter at de slo Tønseth med 17 sekunder på startetappen, en luke som Aleksandr Bolsjunov økte på den neste.

Kritisk Poltoranin

Uten Simen Hegstad Krügers superetappe og sykdomsplagede Maksim Tsjervotkins smell, kunne det ha blitt russernes store gulldag.

- Det var overraskende at Norge vraket Holund, som har vært god i alle renn her i OL. Det er veldig spesielt. Dere nordmenn, altså, sier Poltoranin - via sin tolk - til Dagbladet.

- Hva tenkte du da Didrik måtte slippe deg og Larkov?

PRESSET SEG: Der Didrik Tønseth tok ut alt på sin etappe, så Aleksej Poltoranin og Andrej Larkov lite preget ut etter å ha gått enda raskere. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
PRESSET SEG: Der Didrik Tønseth tok ut alt på sin etappe, så Aleksej Poltoranin og Andrej Larkov lite preget ut etter å ha gått enda raskere. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Jeg er ikke overrasket. Didrik er ikke i god form nå. Det var lett å skjønne at han slet.

- Hvorfor var det lett å skjønne?

Før Poltoranins tolk rekker å oversette spørsmålet, svarer han kontant på engelsk:

- Jeg har da øyner. Didrik så ikke bra ut, sier klassiskspesialisten til Dagbladet.

Poltoranin har vært denne sesongens vært verdens beste klassiskløper og er den største favoritten på femmila. Å tape 17 sekunder til langrennsesset fra Kasakhstan, er på ingen måte noen svak prestasjon. Tønseth klarte seg godt og parkerte blant annet Sverige.

Overrasket Larkov

Det mener også Andrej Larkov.

- Tønseth og jeg har vært jevne lenge. Jeg visste at det ville bli jevnt. Heldigvis klarte jeg å hente inn noen sekunder. Vår taktikk var å sørge for så høy fart som mulig fra første meter. Vi ville ha luke til Klæbo på ankeretappen. Dessverre var Norge for sterke på fristilsetappene, sier Larkov til Dagbladet.

- Det er mulig Holund ville ha gitt meg enda mer kamp enn Tønseth. Jeg må innrømme at jeg ble litt overrasket over det norske laguttaket.

Det samme ble svenske Daniel Rickardsson

STORFORM: Aleksej Poltoranin (i midten) hevder at han trengte å ta ut alt for å veklse først på startetappen på stafetten. Foto: AFP PHOTO / Jonathan NACKSTRAND
STORFORM: Aleksej Poltoranin (i midten) hevder at han trengte å ta ut alt for å veklse først på startetappen på stafetten. Foto: AFP PHOTO / Jonathan NACKSTRAND Vis mer

- Jeg ble overrasket over at Norge vraket Holund når han har gått så bra her i OL. Det er tøft å vrake en med så gode resultater og så god form. Men Didrik Tønseth er også veldig god og rutinert stafettløper, så det blir jo et bra lag uansett hva Norge stiller, sier Rickardsson til Dagbladet.

- Generelt mener jeg det beste er å ta ut de som har vist best form i mesterskapet. Men det er et vanskelig spørsmål, for i Norge har dere så mange flere å velge mellom enn i Sverige.

Niskanen tror på Holund

Bolsjunov gikk enda raskere på den andre klassisketappen enn det Poltoranin gjorde på den første, men aller best etappetid på klassisketappene hadde Iivo Niskanen. Disse tre er på papiret enda større favoritter på femmila enn de norske utøverne, sammen med Dario Cologna og Alex Harvey.

- Jeg gleder meg til femmila nå. Jeg regner med Holund kommer tilbake der, og at Sundby blir enda sterkere. De to er alltid glad i hardkjør, og det blir det på femmila, sier Niskanen til Dagbladet.

UTFORDRING: Tidligere langrennsløper, og nå ekspertkommentator for Eurosport, Vibeke Skofterud, gir et lite innblikk i livet mellom slagene i langrennsløypa. Video/reporter: Øyvind Godø / Redigering: Ørjan Ryland Vis mer

Det tror også Tønseth selv.

- Poltoraninen så sterk ut. Han og Niskanen blir favorittene på femmila, mener han.

Tønseth vant duellen om Norges første etappe på herrestafetten foran Holund, Niklas Dyrhaug og Emil Iversen. På femmila skal imidlertid Holund og Dyrhaug inn på laget, mens Tønseth og Iversen er reserver.

Hetlands begrunnelse

Etter herrestafetten spurte Dagbladet landslagstrener Tor Arne Hetland om hvorfor han valgte Tønseth foran de tre øvrige på herrestafetten.

- Vi hadde fire løpere som var aktuelle for førsteetappen, Emil, Didrik, Niklas og Hans Christer. Det var ordentlig vondt i hjertet å sette Holund ut av laget. Han hadde gått fenomenalt tidligere i mesterskapet. Jeg tror alle fire kunne ha løst denne etappen veldig bra, men magefølelsen sa at Didrik ville løse det best, sier Hetland til Dagbladet.

Dyrhaug gikk en strålende andreetappe for Norge i Lahti-VM i fjor, hvor Tønseth imponerte på etappe nr. 1. Hetland mener det er en vesentlig forskjell på etappene som påvirket valget hans.

- Didrik løste førsteetappen veldig bra i Lahti i fjor og har god rutine på den, mens Niklas gikk den andre etappen veldig bra der. Men det er noe spesielt med å gå den første etappen. Dessverre har det ikke vært noen stafetter tidligere i år og ingen 10 kilometere, så da handlet valget litt om Didriks toppresultater denne sesongen.

- Hva gjorde at ikke Emil og Hans Christer ikke ble valgt?

- Emil var bra på sprinten, men ikke så rabiat som han kan være. Det var grunnen til at han ikke ble valgt. Hans Christer er litt seigere og vil helst ha lengre renn enn 10 kilometer. Det er mange måter å se dette på. Vi har ingen gode argumenter for at det ble den ene framfor den andre, men sluttresultatet ble i hvert fall bra.

- Var du redd for å sette inn Didrik i lys av det som skjedde med Astrid?

- Jeg tror vi skal se på klassisketappene under ett. Det viste at russerne traff veldig godt med formen og at vi har en hard jobb foran oss på femmila, sier landslagstreneren.

Hetland mener Tønseth gjorde en god jobb på sin etappe.

- Han så ut som en million i starten, men plutselig skjedde det noe som gjorde at Didrik sluknet. Vi må finne ut hvorfor, sier landslagstreneren, som til slutt kunne juble over at uttaket ble en suksess da Norge ble olympiske mestere.​

Nå står norsk herrelangrenn med tre OL-gull på fire forsøk i Pyeongchang, mot ett gull på seks forsøk i Lahti-VM.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!