Porte avgjorde med ny maktdemonstrasjon

Ingen kunne svare på rykket hans opp Willunga Hill.

BEST: Ingen har kunnet matche nivået til Richie Porte på stigningene i Tour Down Under. .Foto: EPA/DAN PELED (NTB Scanpix)
BEST: Ingen har kunnet matche nivået til Richie Porte på stigningene i Tour Down Under. .Foto: EPA/DAN PELED (NTB Scanpix)Vis mer

(procycling.no): Han hadde vunnet den viktigste etappen i Tour Down Under tre år på rad, Richie Porte. Men til tross for tre seirer opp Willunga Hill, har han aldri vunnet det australske rittet sammenlagt.

Lørdag morgen entret han imidlertid etappen og avslutningsbakken som sammenlagtleder, etter å ha vunnet den andre etappen til Paracombe.

Opp den tre kilometer lange stigningen (à syv prosent), var han overlegen.

Med halvannen kilometer igjen rykket han fra resten av tetgruppa, og BMC-rytteren så seg aldri tilbake, og tok sin fjerde strake seier på Willunga Hill.

– Dette gjorde mye mer vondt enn de tre andre gangene. Jeg gikk til tidlig. Det var virkelig strålende lagarbeid. Jeg er veldig glad for å kunne avslutte det gode arbeidet deres, sier Porte i et seiersintervju vist på TV 2 Sportskanalen etter målgang.

Målstreken krysset han hele 20 sekunder foran de andre favorittene, hvor Nathan Haas og Esteban Chaves spurtet inn til andre- og tredjeplass. Dermed er sammendraget så godt som avgjort foran søndagens flate kriteriumsritt i sentrum av Adelaide.

Porte leder nå rittet med 48 sekunder ned til Chaves.

–Jeg har tatt mye tid på de andre, og det vil gjøre morgendagen noe mer avslappende for oss, sier australieren.

Tour de France er det store målet

For 32 år gamle Porte er det Tour de France som er hovedmålet for årets sesong. Der vil han kjøre som kaptein for BMC, et lag han gikk til i forkant av 2016-sesongen.

Det var en sesong uten den største suksessen, hvor etappeseieren fra Willunga Hill var sesongens eneste seier.

Dermed ser 2017 ut til å ha fått en bedre start, med to etappeseirer og det som sannsynligvis blir en sammenlagtseier.

– Å vinne her er bra for moralen. Det største målet denne sesongen er i juli, Tour de France, men ting går bra, sier Porte beskjedent.

Eiking beste norske

Odd Christian Eiking (FDJ) var den best plasserte nordmannen i sammendraget før etappen, med sin 23. plass. 22-åringen viste seg også som den eneste av de tre som maktet å følge da tempoet ble satt inn mot Willunga Hill for andre og siste gang.

Med stødig klatring, kom Eiking til slutt i mål til en solid 14. plass, 32 sekunder bak Porte.

Askøyværingen klatret med det også opp til en 19. plass i sammendraget.

Bursdagsbarnet Sven Erik Bystrøm, 25 år i dag, og Vegard Stake Laengen kom inn til henholdsvis 68. og 77. plass.

Slik gikk det til

Det var et brudd på fire ryttere som tidlig kom seg av gårde på den 151,5 kilometer lange etappen fra McLaren Vale til Willunga Hill.

De fire var Jack Bauer (Quick Step-Floors), Will Clarke (Cannondale-Drapac), Jeremy Maison (FDJ) og Thomas De Gendt (Lotto-Soudal).

Hovedfeltet holdt dem under god kontroll, anført av BMC. De Gendt var først over Willunga Hill ved første passering, og gikk dermed opp til 32 poeng i klatrekonkurransen. Uheldigvis for belgieren var det også antall poeng Richie Porte endte opp med etter å ha vunnet etappen.

Nede på flata igjen etter en rask utforkjøring, tok Team Sky og Orica-Scott kontroll i hovedfeltet. Med et voldsomt hardkjør strekte de feltet ut før den andre og avsluttende forseringen av Willunga Hill. Inn i bakken satt Team Sky fart, med Kenny Elissonde og Sebastián Henao, for deres kaptein, Sergio Henao.

En som tidlig måtte slippe var Gorka Izagirre, nummer to i sammendraget. Movistar-rytteren veltet kraftig på den tredje etappen, og var tydelig preget av velten.

Farten førte til at en gruppe på kun seks ryttere slet seg løs, med to blad Henao, Richie Porte, Jay McCarthy, Esteban Chaves og Rafael Valls.

Michael Woods angrep fra feltet, og kom seg opp til de seks, men da startet showet til Richie Porte. Etter å ha først testet konkurrentene med en liten akselerasjon, var ingen i nærheten av å kunne svare på den andre. Dermed syklet han solo inn til mål.

Bak kom flere seg opp, og inn på oppløpet kom Nathan Haas tilbake i en forrykende fart. Dimension Data-rytteren måtte slippe Sky-toget tidlig på stigningen, men disponerte kreftene perfekt, og tok andreplassen på etappen.

En prestasjon som også sendte ham opp til tredjeplassen i sammendraget.

Topp ti på etappen:
1. Richie Porte (BMC)
2. Nathan Haas (Dimension Data) + 20 sek
3. Esteban Chaves (Orica-Scott) s.t.
4. Diego Ulissi (UAE Abu Dhabi Team) s.t.
5. Jay McCarthy (Bora-Hansgrohe) s.t.
6. Nathan Earle (UniSA-Australia) + 23 sek
7. Rafael Valls (Lotto Soudal) s.t.
8. Sergio Henao (Team Sky) s.t.
9. Robert Gesink (Team LottoNL-Jumbo) s.t.
10. Tom Jelte Slagter (Cannondale-Drapac) s.t.
...
14. Odd Christian Eiking (FDJ) + 32 sek
68. Sven Erik Bystrøm (Katusha-Alpecin) + 5'56
77. Vegard Stake Laengen (UAE Abu Dhabi) + 6'35

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!