Porto tok pokalen

Porto gikk til topps i Champions League.Kampreferat

(Dagbladet.no): MONACO - PORTO 0-3 (0-1). Mange hadde fryktet en kjedelig og sjansefattig finale. Men få hadde drømt om en så kjedelig første omgang på stadion i Gelsenkirchen i Tyskland.

For det var knapt nok noe som helst å skrive hjem om verken til Monaco eller Portugal før det var spilt 39 minutter.

Da havnet et innlegg i beina til Portos Carlos Alberto. 19-åringen fikk ikke helt kontroll på læret ved første berøring, men på andre forsøk kom berøringen han aldri kommer til å glemme.

Skuddet gikk over keeper Flavio Roma og rett inn i historiebøkene. 1-0 - fra tidens tredje yngste målscorer i en Champions League-finale.

Spilleren, som kom fra Fluminense i januar, får heller bli tilgitt for at han dro av seg drakta i jubelrusen. Men ikke av kampens danske fløyteblåser, Kim Milton Nielsen. Han hentet fram det gule kortet fra lomma.

Store lille Deco

Porto vant serievinnercupen i 1987, men dagens triumf var en mye større sensasjon.

De aller færreste hadde regnet med portugiserne da Europas gjeveste fotballturnering rullet i gang i fjor høst. Da snakket alle om AC Milan, Real Madrid, Manchester United, Arsenal, Juventus og Bayern München. I kveld var det Porto det handlet om. Og etter hvert - bare Porto.

HØYT SPILL: Port's Derlei utfordres av Monacos Gael Givet. Foto: Scanpix/AP/Martin Meissner
HØYT SPILL: Port's Derlei utfordres av Monacos Gael Givet. Foto: Scanpix/AP/Martin Meissner Vis mer

Da det så ut som om Monaco var på vei mot utlikningen midt i andre omgang, slo nemlig de blå og hvite nådeløst tilbake. En glitrende utført kontring ble avsluttet med en iskald og ydmykende avslutning etter 71 minutters spill.

Portos lille store Deco tok den tida han trengte da han fikk ballen i feltet. Ballen ble tredd mellom to Monaco-spiller og inn bak en utspilt keeper Roma.

Hassan på benken

Prins Albert reagerte med å reise seg i sinne. Han skjønte at oppgaven gikk fra å være vanskelig til å være neste umulig.

Under fem minutter seinere var alt Monaco-håp ute.

Mange var forundret da trener Jose Mourinho tok av målscorer Carlos Alberto etter en times spill.

Men da innbytteren Dmitri Alenichev definitivt punkterte kampen med 3-0 ble Mourinho om mulig enda mer genierklært.

Alenichev var heldig som fikk ballen inne i 16-meteren, men var bare dyktig da han dundret inn Portos tredje.

Monaco mistet kapteinen Ludovic Giuly midt i første omgang. Skaden svekket uten tvil laget fra fyrstedømmet. Kapteinen var lagets friskeste de minuttene han var på banen. Blant annet var han nær ved å komme til en stor sjanse allerede etter et par minutter, men ble stoppet av en våken Vitor Baia i Porto-målet.

Dado Prso kom inn for Giuly, men verken kroaten eller hans spanske spisspartner, Fernando Morientes, klarte å lage de helt store vanskelighetene for Porto i dag.

  • Hassan El Fakiri satt på benken i samtlige finaleminutter.
DUELL:</B> Monacos Lucas Bernardi og Portos Pedro Mendes gir alt. Foto: Kai Pfaffenbach/Reuters/Scanpix
2-0: Porto-benken jubler for lagets andre mål. Foto: Scanpix/Reuters/Jose Manuel Ribeiro
3-0: Dmitri Alenichev setter inn 3-0 og punkterer finalen. Foto: Scanpix/AFP/John Macdougall