SLÅR TILBAKE:  Smøresjef Knut Nystad opplevde press under Sotsji-OL. Nå slår han tilbake i sin egen blogg mot all kritikken rundt smørerne. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
SLÅR TILBAKE: Smøresjef Knut Nystad opplevde press under Sotsji-OL. Nå slår han tilbake i sin egen blogg mot all kritikken rundt smørerne. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

«Portrettert som den mest forhatte gruppa i Norge»

Men TV 2-Davy mener Nystad ikke har grunn til å klage.

(Dagbladet): Langrennslandslagets sjefsmører Knut Nystad langer ut mot kritikerne fra OL i sin egen blogg. TV 2-programleder Davy Wathne mener pressen bare gjør jobben sin.

«Verden sto stille, det var ingen hendelser på denne planeten som var viktigere enn fenomenet SMØREBOM. Over natta var jeg og laget mitt portrettert som den mest forhatte gruppa i Norge», skriver Nystad.

Sjefsmører tar et oppgjør med kritisk presse og hets fra enkeltpersoner etter de mye omtalte smørebommene på opplagte medaljeøvelser i Sotsji.

«Når endelig ordet SMØREBOM kunne brukes med fete kursiver på enhver ledig strimle avispapir og pixel på internett — ja da koste media seg. Hadde jeg ikke visst bedre, og hadde jeg vært en uskyldig liten flue på veggen, da hadde jeg trodd på konspirasjonsteorien om at norsk media var betalt av andre nasjoner for å gjøre vår arbeidshverdag til et sant helvete», skriver Nystad.

Skismørerne fikk mye oppmerksomhet etter nedturer på blant annet begge langrennsstafettene i OL, der kvinnene ble nummer fem og herrene nummer fire.

- Meningsløst TV 2-profil og OL-programleder Davy Wathne mener Nystad ikke har noen grunn til å føle det var noen heksejakt i Sotsji.

- Jeg forstår ikke denne kritikken mot pressen. Det må være inspirerende og en motivasjon å jobbe med noe som så mange bryr seg om. Det må være lov å stille spørsmål når de vanligvis så suverene kvinnene på stafetten blir statister. Nystad innrømmer selv at skiene fungerte en stund og at de ble dårlige. Det blir patetisk og meningsløst å klage på journalister, sier Wathne til Dagbladet.

SKUFFELSE: De svenske gullvinnerne på herrestafetten var i gang med lagbilde og feiring da Petter Northug kom i mål til fjerdeplass. Smørerne fikk mye av skylda for nedturen.
 
           
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
SKUFFELSE: De svenske gullvinnerne på herrestafetten var i gang med lagbilde og feiring da Petter Northug kom i mål til fjerdeplass. Smørerne fikk mye av skylda for nedturen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

- Nystad må forstå at pressens rolle ikke utelukkende er å rose. Da over én million sitter hjemme i stua og lurer på hva som gikk galt på stafetten, så må det være lov å spørre. Hvis TV 2s ekspert sier det er en skandale, så er det en skandale. Vi må stille spørsmålene som folk lurer på, sier Wathne.

- Kriminell Smøresjef Nystad reagerer også på beskjeder og eposter fra ukjente som kritiserte OL-innsatsen.

«Historier om kunnskapsløse, inkompetente, arrogante smørere som ikke fant noe svar fikk kommentarfelt og sosiale medier til å bugne over av spydigheter og kvalme. Folk elsket det! Sinte hatere fikk utløp for sin aggresjon i sosiale medier og noen begynte til og med å sende sms og eposter hvor de med fullt navn, adresse og telefonnummer deklarerte hva de syntes om meg, laget, trenere og hva jeg/vi burde finne på etter OL. En stund lurte jeg på hvilken kriminell aktivitet jeg måtte ha deltatt i for å ha blitt mer forhatt».

Men Nystad takker også for støtten som det norske smøreteamet fikk underveis fra kolleger.

«Smørere, trenere og løpere fra andre land kom uoppfordret bort til oss og gav sin støtte — de viste god sportsånd og kameratskap! Det var begynnelsen på slutten for smøremarerittet! Takk til alle dere der ute!!»

- Ulver Nystad fortsetter:

«Vi testet og testet - journalistene var flokket rundt oss som ulver rundt et skadet dyr - ulvene ventet på at vi skulle gjøre feil, at vi skulle atter en gang drite oss ut. Vår tid i smøreskjærsilden ble foreviget og dokumentert etter alle kunstens regler med mange terrabyte bilder, intervju og opptak - men så snudde det - Marit (Bjørgen) og Ingvild (Flugstad Østberg) vant med stor margin».

TV 2-PROFIL: OL-programleder Davy Wathne forstår ikke kritikken mot pressen.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
TV 2-PROFIL: OL-programleder Davy Wathne forstår ikke kritikken mot pressen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Nystad besvarte ikke Dagbladets henvendelser i går.

Langrennssjef Åge Skinstad sier følgende om blogginnlegget:

- Jeg har ikke lest dette innlegget, med har tidligere lest flere av Knuts blogginnlegg. Knut får lov til å skrive det han vil og jeg synes han skriver godt. Det er ingen sensur i norsk langrenn, sier Skinstad til Dagbladet.

PRØVER SKI:Sjefsmører Knut Nystad under Sotsji-OL. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
PRØVER SKI:Sjefsmører Knut Nystad under Sotsji-OL. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer