PortuGAL av glede

ULLEVAAL (Dagbladet): - Dette var prikken over i-en på ei fin uke, sier Nils Johan Semb. Han kunne sagt «mission completed». For med seks poeng på fem dager har vi bare himmelen over oss på tabellen. Og ett bein der den alltid er blå - i Portugal.

Litt tidlig for Semb selvfølgelig, men her har du resonnementet. Presentert for Semb i går kveld - et sted i den orske flytsonen:

  • Faktum: Norge leder etter tre kamper med ett poeng på Romania og tre på Danmark (en kamp mindre spilt).
  • Faktum: Norge har spilt mot både Romania og Danmark - de to sterkeste EM-utfordrerne har ikke møtt hverandre.
  • Faktum: Nils Johan Semb har sagt - til og med på TV - at vi helt sikkert slår Danmark i København 7. juni neste år. Vi har med andre ord egentlig 10 poeng.
  • Krav: Vi skal slå tabelljumbo Luxembourg både borte og hjemme.
  • Konklusjon: Veien til EM er kortere enn du tror.

- He-he-he, sier Norges landslagstrener. - Men ja, kampene mot Luxembourg er en jobb som skal gjøres. Og vi har fått en god start - det ser veldig bra ut.

Og enda viktigere:

- Vi har igjen fått et landslag som skaper optimisme. Det ser veldig bra ut, sier Nils Johan Semb.

Alt er tilbake

Da det ikke så bra ut, det vil si i den fortrengte VM-kvalifise-ringa, manglet landslaget effektivitet. Ikke engang på dødballer maktet vi å score. Men i løpet av fem dager, to kamper og til sammen sju målsjanser har vi nå scoret tre mål.

Alle sammen etter at ballen lå dønn stille.

- Veldig viktig, sier Semb. - Og på toppen av det fikk vi denne gangen mål på vår første sjanse. Og scoringen til Claus (Lundekvam) ga oss akkurat den tryggheten vi var på jakt etter. Etter det hadde vi full kontroll.

Men vi burde vel scoret mer - spesielt etter pause? Ja, sier Nils Johan Semb. Og videre:

- Vi har en del nestenmuligheter som mangler presisjon i den siste pasningen. Det er det eneste minuset ved det som skjedde etter pause. Men potensialet ligger der - heldigvis. Og det er det vi må jobbe med nå.

Heldigvis klemte John Arne Riise inn 2- 0 allerede før halvtimen var gått. Et par minutter før det hadde Bosnia hatt sin første avslutning i kampen - et håpløst skudd fra 25 meter. Og der ligger minst like mye av den marken dette laget har gjenerobret på den internasjonale arenaen.

Defensivt fullkomment

Vi misliker sterkt at gode motstandere i det hele tatt får lov til å skyte på oss.

Strålende, er ordet Nils Johan Semb bruker på den defensive delen av spillet. Nok en gang med vaktbikkja Henning Berg som muntlig dirigent. Og bruker du noen minutter av en landskamp til å følge Norges kaptein - og ikke ballen - ser du hvorfor landslaget igjen spiller som i sine beste defensive stunder.

Henning Berg roper, skriker og finleser forsvaret til en nærmest ugjennomtrengelig enhet.

- Defensivt er denne kampen en innertier, sier Nils Johan Semb. - Vi gir jo ikke Bosnia muligheter til å kontre. Og løpene bakover når de vant ballen var så gode og ærlige at det var en fryd. Vi løp dem i stykker begge veier.

«Mission impossible», og det var det for brorparten i dette landet etter augustsparringen mot Nederland, er nå et «mission completed». Resten, hvis Nils Johan Semb får det som han vil, skal gå av seg sjøl. For per dato - etter 1001 natt - er det en stemning i det norske laget du må tilbake til den famøse bobilnatta sommeren 2000, da Steffen Iversen hadde gitt oss 1- 0 mot Spania, for å finne maken til.

Om enn, og heldigvis, i langt roligere former.

- Det er en vanvittig god stemning når vi ikke spiller fotball også, sier Nils Johan Semb. - Måten vi har løst problemene våre på gir grunn til optimisme. Og det alt handler om nå, er å få muligheten til å jobbe videre med disse spillerne.

- Det ser veldig lyst ut for norsk landslagsfotball.

De største optimistene, som denne, har allerede plassert den ene foten i EM-landet. Og sånn skal det også være. For den siste uka med landslaget har nok en gang bevist at tro og innsats gir poeng.

Du kan, som Norge er på vei til å gjøre, løpe deg til EM.

<B>DRØMMETREFF: Slik ser det ut når John Arne Riise smieller til og sender Norge mer enn halveis til EM-sluttspillet.