- Portugal blir enda bedre

Til tross for 2-0 over Tyrkia og avansement til kvartfinale for første gang siden 1984, er landslagsjef Humberto Coehlo ikke helt fornøyd med hva laget hans presterer.

- Vi må spille enda bedre enn hva vi gjorde i går. Vi skapte mange sjanser, men de fleste ble dessverre misbrukt. Det har vi ikke råd til når vi møter de beste lagene, sier Coehlo til EMs offisielle nettside.

Portugal har vært mesterskapets store positive overraskelse og de fleste nøytrale tilskuere har trykket «Europas brasilianere» til sitt bryst.

- Forvandlingen har ikke skjedd over natta. Vi har jobbet hardt over lengre tid, og mange av spillerne har vært med på å vinne mesterskap i aldersbestemte klasser. Vi er mange som har æren for dette, ikke bare en mann, sier landslagssjefen fornøyd.

Tittelutfordrer

Det portugisiske mannskapet har spilt med stor selvtillit så langt i EM og seiler frem som den kanskje største utfordreren til mesterskapstittelen.

- Vi er uten tvil gode nok rent fotballmessig, men jeg tror også vi begynner å få den psykologiske biten på plass. Spillerne har spilt sammen i en årrekke og kjenner hverandre meget godt.

I tillegg ser portugiserne endelig ut til å ha fått frem en spiss av høy kvalitet. Unggutten Nuno Gomes har vært en sensasjon så langt med 3 scoringer på 4 kamper. Før EM hadde han ikke nettet en eneste gang på sine 12 første landskamper.

- Det har gått over all forventning for meg så langt. Nå satser jeg alt på å bli toppscorer, sier en ikke plagsomt beskjeden 23-åring.

Større rutine

Tidligere årganger av det portugisiske landslaget har hatt en tendens til å klappe sammen når det gjelder som mest. Profiler som Luis Figo, Rui Costa og Fernando Couto har imidlertid tatt ytterligere steg frem siden forrige mesterskap, og bør være i stand til å håndtere den motgangen som måtte komme.

- Det som er viktig nå er at vi fokuserer på en kamp av gangen. Den neste kampen er alltid den viktigste, og når du har kommet helt til semifinalen er det også uten tvil den vanskeligste, sier Humbert Coehlo.

lars.erik.pedersen@dagbladet.no