Portugal knust av den tyske luftstyrken

Gjort til smågutter av Klose og co.

(Dagbladet.no): EM, 1. kvartfinale: Portugal - Tyskland 2-3.

- Nummer 17 er 1,98 meter høy, nummer 13 er 1,88, Gomez er 1,89 og nummer 21 Metzelder er 1,94, sa Portugals trener Luiz Felipe Scolari om det tyske laget på pressekonferansen tidligere i dag.

Scolari prøvde selvfølgelig å fleipe med det ganske alvorlige i at Portugal var helt avhengige av å stoppe Tysklands dødballer i kveldens kamp for å ta seg til semifinale.


Dessverre for Scolari virket det ikke som spillerne hadde hørt særlig godt etter da treneren vitset fram sine formaninger, eller så er det rett og slett så enkelt at portugiserne ikke maktet å følge oppfordringene.

For selv om tyskernes første scoring var en oppvisning i effektivt pasningsspill og presisjon, så var det to dødballer og headinger fra det tyske luftvåpenet som til slutt sendte Ronaldo og co ut av EM.

- Jeg er svært lykkelig. Nå er vi blant de fire beste igjen. Jeg synes vi var det beste laget, sier førstemålscorer Bastian Schweinsteiger.

Og han får støtte av kapteinen sin, som samtidig fikk sin revansje over Cristiano Ronaldo, som snøt ham for seier både i Premier League og Champions League denne sesongen.

- Jeg synes vi fortjente det. Vi åpnet kampen virkelig bra, forandret systemet vårt og ble mer kompakte. Vi spilte fantastisk bra, spesielt i første omgang, sier Michael Ballack, ifølge NTB.

LUFTWAFFE: Miroslav Kloses hodestyrke er imponerende nok i seg selv, men når Cristiano Ronaldo gir ham såpass mye plass i tillegg, straffes selvfølgelig Portugal hardt. Foto: SCANPIX
LUFTWAFFE: Miroslav Kloses hodestyrke er imponerende nok i seg selv, men når Cristiano Ronaldo gir ham såpass mye plass i tillegg, straffes selvfølgelig Portugal hardt. Foto: SCANPIX Vis mer

Da hjalp det lite med en portugisisk sluttspurt som kom altfor sent.

• Her finner du alle EM-resultater, tabeller og resten av kvartfinalene!

Oppvisning i effektivt angrepsspill

Første omgang så en lang stund ut til å bli en eneste stor oppvisning i tysk presisjon og effektivitet.


Lite skjedde før det hadde gått tjue minutter - men da viste tyskernes angrepstrio seg fram.

Michael Ballack og Lukas Podolski kombinerte vakkert langs venstrekanten, Podolski tok seg ned til dødlinja.


Innlegget foran mål var hardt og lavt, Bastian Schweinsteigers løp var helhjertet med retning mot første stolpe, og den skliende avslutningen var like kontant som den var utagbar for Ricardo.

1-0, og Tyskland hadde mer på lager.

Portugal knust av den tyske luftstyrken

Ronaldo glemte markeringen

Luiz Felipe Scolari spøkte på pressekonferansen tidligere på dagen om sine egne spilleres høyde, og advarte mot de tyske dødballene.


Men det blir hvertfall fullstendig umulig å forsvare seg mot tyskernes «luftwaffe» om man fullstendig glemmer arbeidsoppgavene inne i feltet, slik Cristiano Ronaldo gjorde etter 27 minutter.

Denne gangen var Schweinsteiger frisparkservitør fra venstresiden, inne i feltet glapp Ronaldo markeringen av hodespiller nummer én, Miroslav Klose, og resten sier seg selv.


Tyskland ledet med to, og var på vei mot semien.

Ronaldo på topp ga resultater

Men Portugal skulle våkne. Cristiano Ronaldo flyttet seg fram på topp sammen med Nuno Gomes, og fire minutter før slutt bar det grepet frukter.


Simao spilte fri Ronaldo med en reve-lur stikker, Ronaldos gode og harde avslutning ble bare hindret av en strålende Jens Lehmann-redning, og Nuno Gomes var kvikkest på returen.

Christoph Metzelder kastet seg fram for å avverge redusering, men klarte til tross for en lang tå ikke å hindre at Gomes tente det portugisiske håpet før pause.

Ny dødball, bittelitt juks, ny scoring

Men de lysene slukket fort da tyskernes luftvåpen var på ferde igjen etter halvspilt andreomgangen.


Denne gangen lå til og med Miroslav Klose skadet på sidelinja - likevel klarte ikke portugiserne stå imot en tysk dødball.

Frisparket kom fra nøyaktig samme posisjon, denne gangen var det Michael Ballack som steg til værs inne i feltet.


Ballack var smart på grensen til ufin da han dyttet Chelsea-kamerat Paulo Ferraira unna før han hoppet opp, keeper Ricardo var offensiv på grensen til det håpløse da han la ut på bærtur ut i feltet, og den tyske kapteinen kunne enkelt heade inn 3-1.

- Vi gjorde noen feil på de to første målene, men jeg kan klage på det tredje. Det viser også TV-bildene, sier Portugals trener Luiz Felipe Scolari om Ballack-dytten.

Reduseringen kom for sent

Under andre omstendigheter ville nok et lag som lå under med to mål og tjue minutter igjen begynt å slå langt og høyt inn i motstanderens felt, og håpe at ballen kunne falle ned på riktig sted.


Det gjorde ikke Portugal, av årsaker vi allerede har diskutert i detalj.

Portugiserne forsøkte å tråkle seg gjennom tyskernes forsvarsmur, men det endte som oftest i håpefulle skuddforsøk fra langt hold.

I stedet holdt Lukas Podolski på å øke den tyske ledelsen med sin fantastiske skuddfot ti minutter før slutt. Skuddet fra 25 meter var knallhardt og skrudde mot høyre kryss, og Ricardo kunne bare takke høyere makter for at det så vidt gikk på feil side av stolpen.

Ironisk nok kom den litt for sene portugisiske reduseringen tre minutter før full tid nettopp på et innlegg og en heading.

Innbytter Helder Postiga ble stående alene inne i feltet etter litt Nani-dansing på venstrekanten, men til tross for Postigas nettsus og portugisisk press langt inn på overtid, så klarte ikke Scolaris gutter å få den avgjørende utlikningen.

Tyskland går til semifinale mot vinneren av Kroatia og Tyrkia, Luiz Scolari kan begynne i jobben som Chelsea-trener, og Cristiano Ronaldo kan forberede seg på å måtte svare på spørsmål om Real Madrid uten å ha EM å skylde på.

LUFTVÅPEN NR 2: Michael Ballack dytter Chelsea-kompis Paulo Ferreira i ryggen, og header enkelt over Ricardo på utilgivelig halvdistanse.
PUSTET UT: Michael Ballack kan juble etter å ha satt inn Tysklands tredje mål. Ricardo fortviler.
HÅPET FØR PAUSE: Nuno Gomes reduserte til 1-2 like før pause, men nok en dødball drepte det i andreomgang.
SLUTTSPURTEN: Kanskje litt uventet at Helder Postigas sene redusering kom nettopp på en heading, men det hjalp lite uansett.
ÉN FEIL: Den svenske dommer Peter Fröjdfeldt hadde stort sett en god kamp, men han overså dytten til Michael Ballack før den tredje scoringen.
NYDELIG LEDERMÅL: Bastian Schweinsteiger satte inn den første tyske scoringen etter drøye tjue minutters spill, etter et flott angrep.