<b>HISTORISK:</b> Det ble Islands Birkir Bjarnason som scoret landets første EM-mål. Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach/NTB Scanpix
<b>HISTORISK:</b> Det ble Islands Birkir Bjarnason som scoret landets første EM-mål. Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach/NTB ScanpixVis mer

Portugal så ut til å ha full kontroll, så ble stjernegalleriet rystet av en Tippeliga-kjenning

Ny overraskelse i gruppe F.

Portugal - Island 1-1 (1-0)

SAINT-ÉTIENNE (Dagbladet): Island er i EM-sluttspillet for første gang i historien. Der fikk laget bryne seg på et Portugal som ledes av superstjerna Cristiano Ronaldo, som tangerte Portugal-legenden Luis Figo med 127 landskamper i kveld.

De rundt 20 000 islendingene som løste billett til kampen (rundt seks prosent av landets befolkning) fikk se et lag som ikke hadde særlig respekt for motstanderen. Men etter en lovende islandsk start viste Portugal glimtvis hvorfor de regnes som en outsider til å løfte pokalen 10. juli.

Men Island ga aldri opp, og rystet Portugal tidlig i andre omgang med scoringen til Birkir Bjarnason. Det var nok til å gi Island et viktig poeng som kan bety forskjellen på avansement og hjemsendelse når status i gruppa telles opp om to kamper.

For EMs gruppe F ser ut til å bli en skikkelig jevn batalje. Først sjokkerte Ungarn Østerrike tidligere i kveld, før Lasse Lagerbäcks Island tok et overraskende poeng mot Portugal.

Nani-scoring

Det tok bare 20 sekunder for de to kapteinene Cristiano Ronaldo og Aron Gunnarsson barket sammen i en duell hvor Ronaldo gikk i bakken. Islendingen påpekte raskt at Ronaldo filmet i situasjonen, og viste samtidig at han ikke hadde planer om å behandle ham pent.

DAGBLADETS DOM:

Birkir Bjarnason: Sendte den høylytte Island-fansen til himmels med landets første scoring i et EM-sluttspill. Det var mildt sagt populært i den blå svingen.

Nani: Viste seg fram fra sin beste side i kveld. Scoret etter et pent Portugal-angrep og kunne fort notert seg for flere scoringer etter en god kamp.

Pepe: Flyttet seg like før innlegget fra Gudmundsson kom. Dermed fikk Bjarnason en enkel jobb med å sette inn utlikningen.

Island imponerte ingen i generalprøven mot Norge på Ullevaal (2-3-tap), men viste at det er en helt annen ånd over lag som spiller kamper i viktige mesterskap.

Etter tre minutter kunne og burde kanskje Island tatt ledelsen. Gylfi Sigurdsson dro seg fri med en skuddfinte og kom til avslutning to ganger etter at Rui Patricio reddet det første forsøket, men maktet heller ikke å sette returen i mål.

Island er den minste nasjonen som noensinne har kvalifisert seg for mesterskapet. Mannskapet er en fin miks av store stjerner som tjener til livets opphold i større klubber (som f.eks. Gylfi Sigurdsson i Swansea) - til spillere som innlånte Bodø/Glimt-keeper Hannes Thor Halldorsson, som lenge jobbet som filmskaper ved siden av fotballen.

Og det var Halldorsson som stoppet Portugal da laget fikk sin første gode sjanse etter 20 minutter. Ronaldo dro seg fri på venstresiden og sendte et perfekt innlegg på hodet til Nani, som hadde plassert seg like foran mål. Headingen ble vakkert stoppet av Hannes Halldorson som reddet forsøket med en beinparade.

Fem minutter etterpå kunne Ronaldo selv gitt de rødkledde ledelsen da han ble spilt fri med et langt oppspill, men angriperen bommet på ballen i det han skulle avslutte på direkten.

&lt;b&gt;INGEN STOR DAG:&lt;/b&gt; Cristiano Ronaldo tegnet seg ikke på scoringslista. Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach/NTB Scanpix
<b>INGEN STOR DAG:</b> Cristiano Ronaldo tegnet seg ikke på scoringslista. Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach/NTB Scanpix Vis mer

Nani gjorde opp for den tidligere sjansemissen ti minutter etterpå. Portugal rullet fint opp på høyresiden og André Gomes fant etter hvert Nani i boksen etter fint kombinasjonsspill. Denne gangen var Nani sikker, og banket ballen i nettmaskene bak Halldorsson.

Det var Nanis første scoring i et EM-sluttspill ifølge statistikkbyrået Opta (ni kamper).

Islandsk pangstart

Island skulle få en pangstart på den andre omgangen, med en historisk scoring for de hvitkleddes del.

Rutinerte Pepe hadde tilsynelatende kontroll på Bjarnason i boksen, men flyttet plutselig posisjon i 16-meteren. Dermed fikk Birkir Bjarnason stå helt alene i boksen og sette inn utlikningen på pasningen fra Gudmundsson. Backen Vieirinha gjorde heller ingen god jobb i den samme situasjonen.

Målscorer Bjarnarson flyttet til Norge i 1999 som elleveåring, og har blant annet spilt fem sesonger i Viking. Det er vel det nærmeste vi kommer en «norsk» scoring i dette mesterskapet.

Nani var fyktelig nære en ny scoring tjue minutter før slutt, men ballen skled av pannebrasken hans og seilte like utenfor stolpen til Halldorsson.

Cristiano Ronaldo var usynlig i store deler av kampen, men fikk en gedigen sjanse fem minutter før slutt, men avslutningen fra fem meter gikk rett på keeper. I motsatt ende holdt Island på å sjokkere Portugal da Rui Patricio reddet stjernegalleriet.

Dermed ble det et gledelig poeng i Islands historiske EM-kamp. Og det spørs om ikke Bjarnarson udødeliggjøres med scoringen.

P.S. Samtlige av de islandske spillerne som startet kampen har et etternavn som slutter på -son (Patronymikon). Det er kun Molde-spiller Eidur Gudjohnsen som ikke har samme endelse på etternavnet i Island-troppen. Det er første gang at et lag stiller med en ellever hvor alle etternavn slutter på det samme (Danmark mønstret et lag hvor ti av elleve etternavn sluttet med -sen i 1964-EM).