Portugal spiller som Norge

Portugal har fått mye skryt for sitt underholdende spill så langt i EM. Ifølge UEFA's egen ekspertgruppe har den frie angrepsfotballen slått knockout på den britiskinspirerte 'fortidsfotballen'. Selv mener Portugals landslagssjef Humberto Coelho at lagets fremganger skyldes mer gjennombruddshissig fotball.

Nettopp gjennombruddshissig fotball er en av grunnpilarene i Norges fotballfremganger. Mens Norge får kritikk for sin spillestil, høster derimot Portugal ros for måten de opptrer på på banen.

- Vi er alltid blitt sammenlignet med Brasil på grunn av vår gode teknikk. Der har jeg ikke noe å lære spillerne, men jeg ville tilføre aggressivitet og mer spill i lengderetningen. Jeg vil ha mer direkte spill, sier Portugals landslagssjef Humberto Coelho til det nederlandske bladet Voetbal International.

Coehlo jobbet tidligere som ekspertkommentator i TV, og tok med seg mange impulser herfra da han tok over som landslagssjef.

- I jobben fulgte jeg internasjonal fotball, og jeg så utviklingen mot hurtigere og mer direkte spill. Fotballen er blitt vanskeligere ettersom motstanderne avgir mindre rom. Dermed kommer det an på om man klarer å utnytte rommene bedre og raskere, sier han.

Tidligere landslagssjef Egil Olsen uttalte i sin tid at Brasil ville vært et bedre lag med han som trener. Nå har Portugal, også kalt 'Europas brasilianere', tatt steget fram som et av EMs aller beste lag, med et spill som i stor grad baserer seg på prinsipper lik de Drillo innførte i landslaget.

For norsk fotball er denne endringen neppe noe godt signal. Med sine underlegne tekniske ferdigheter er Norge avhengige av et taktisk forsprang for å greie og henge med. Nils Johan Semb var da også inne på dette da han oppsummerte Norges innsats i EM.

- De tekniske ferdighetene er den største forskjellen, sa Nils Johan Semb.

(NTB/Dagbladet.no)