LEVERER KANONSPILL:  Joao Mario har levert storspill for Sporting hele sesongen. Nå er flere europeiske storklubber på jakt etter 23-åringens tjenester. Foto: EPA/MANUEL DE ALMEIDA
LEVERER KANONSPILL: Joao Mario har levert storspill for Sporting hele sesongen. Nå er flere europeiske storklubber på jakt etter 23-åringens tjenester. Foto: EPA/MANUEL DE ALMEIDAVis mer

Portugal-talentet du bør se opp for i EM

João Mario (23) briljerer i Portugal.

(FourFourTwo): João Mario har hatt en glimrende sesong i hjemlandet og under sommerens EM-sluttspill vil storklubbene følge hans prestasjoner med argusøyne.

Da Sporting på overraskende vis sikret seg Jorge Jesus fra erkerivalen Benfica, ble det rapportert at manageren hadde visse krav.

Punkt én på lista var at klubben måtte beholde João Mario, som hadde imponert stort i sin første hele sesong. Han spilte fast for hovedstadsklubben og flere utenlandske klubber hadde meldt sin interesse.

Jesus' ønske ble oppfylt. Ti måneder seinere er det bare blitt tydeligere hvorfor manageren gjorde det klokkeklart at klubben måtte beholde den talentfulle midtbanespilleren.

Mario har denne sesongen hevet sitt spill til et nytt nivå. Teknisk er han glimrende. Fotballforståelsen er upåklagelig og han jobber utrolig hardt på banen. Han har vært sjefen i Sporting-angrepet som nå kjemper om ligagull.

Presis fot Han er ikke spesielt høy (177 centimeter) og er ikke bygget for den farten som mange mener kreves i den moderne fotballen.

Det er akkurat det som gjør det enda mer imponerende å se hvordan han dominerer kamper. Mario beviser at man komme langt med fantastisk teknikk og et enestående talent.

Denne sesongen har han vært direkte involvert i 13 mål på 27 kamper for Sporting. Fem mål og åtte assist. Men det er allround-kvalitetene som har gjort han til en enestående midtbanespiller i den portugisiske ligaen.

Han har blitt drillet både som sentral midtbanespiller og ute til høyre. I begge posisjoner har han vist seg å være effektiv. Elegant
forserer han på banen, holder farten oppe i Sporting-angrepet og er skarp i gjenvinningen.

Denne uka slo han innlegget som Cristiano Ronaldo stanget i mål under privatlandskampen mot Belgia.

• Les også: Benficas supertalent, Renato Sanchez.

Styrker Hvor skal vi begynne? Han har en magisk kontroll på ballen. God pasningsspiller og han har evnen til å ta kloke valg på banen, noe som gjør at det nærmest er umulig å ta fra han ballen.

Ikke minst: Evnen til å slå den avgjørende pasningen. Enten det er en perfekt vektet ball i bakrommet, en smart flikk eller en presis crosser. Så vel som å sette lagkamerater i gode posisjoner har han selv et øye for mål. Og det er trøkk i skuddet når han drar til med høyrebeinet.

Likevel er det mest imponerende hvordan han med sin fotballintelligens viser ro og dermed kan utnytte sine styrker i de mest stressede situasjoner.

For å toppe det hele kan han løpe utallige meter nærmest uten å bli sliten.

Svakheter Mario snitter på ett mål hver sjette kamp. Med tanke på alle sjansene han klarer å komme til, burde snittet vært høyere.

To vakre mål rett før landslagsoppholdet indikerte at han allerede begynner å bli bedre på nettopp det.

Fotballklok - Det sies at fra nakken og ned er alle gode spillere, men fra nakken og opp er det bare noen få, sa Tiago Capaz, Sportings ungdomstrener og den første i klubben til å jobbe med Mario.

- João har en glimrende evne til å lese spillet. Han kan nå så langt han vil. For hver uke som går blir han bare bedre.

João Mario storebror Wilson Eduardo fikk sjansen på Sporting før sin lillebror. Nå spiller han i Braga, men begge startet sin fotballkarriere i FC Porto.

Da moren flyttet til Lisboa byttet de ut Portos blå og hvite drakter med Sportings hvite og grønne.

Det sies at Atlético Madrid har fulgt han tett i over et år og at den spanske klubben vil komme med et bud denne sommeren. Manchester United og Inter er andre klubber som har vist interesse.

Skulle Sporting igjen misse i å vinne ligaen (ikke vunnet på 15 år) vil sjanse være stor for at Mario forsvinner. Da er det kanskje ikke så rart at han nylig fikk en ny og forbedret kontrakt som varer til 2020 med en utkjøpsklausul på 60 millioner euro.

Skulle han fortsette med sitt glimrende spill og gjøre det samme for Portugal under sommerens EM, vil det fort skje at en klubb er villig til å kjøpe ham fri.

 LANDSLAGSSPILLER:  Joao Mario (nummer 16) spilte begge landskampene for Portugal denne uka. Foto: NTB Scanpix.
LANDSLAGSSPILLER: Joao Mario (nummer 16) spilte begge landskampene for Portugal denne uka. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Lik Dagbladet Fourfourtwo på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.