SENDTE PORTUGAL TIL EM-FINALE: Cristiano Ronaldo bidro til portugisisk 2-0-seier over Wales. Foto: Scanpix
SENDTE PORTUGAL TIL EM-FINALE: Cristiano Ronaldo bidro til portugisisk 2-0-seier over Wales. Foto: ScanpixVis mer

Portugal til EM-finale etter Ronaldo-show: - Wales-stopper sjanseløs

31-åringen med både scoring og målgivende.

  • Portugal - Wales 2-0 (0-0)

(Dagbladet): I opptakten til kveldens semifinale mellom Portugal og Wales handlet det meste om Real Madrid-duoen Cristiano Ronaldo (31) og Gareth Bale (26). De to superstjernene har begge kvaliteter til å avgjøre kamper på egenhånd, og bare fem minutter ut i andre omgang kom beviset fra Ronaldo.

Etter en kort corner fra Portugal havnet ballen til slutt på bakerste stolpe. Der tok 31-åringen sats og knuste Wales-stopper James Chester i lufta, før han stanget inn 1-0 via nettaket.

TAKKET FOR KAMPEN: Bale og Ronaldo viste hverandre respekt etter oppgjøret. Foto: Scanpix
TAKKET FOR KAMPEN: Bale og Ronaldo viste hverandre respekt etter oppgjøret. Foto: Scanpix Vis mer

- Chester er sjanseløs. Portugals ledestjerne går foran. Presset fra skuldrene hans lettes. Nå er det tid for posering, utbrøt TV 2-kommentator Øyvind Alsaker mens pressefotografene i Lyon foreviget Ronaldos hemningsløse jubelscener.

Ronaldos titteldrøm

Ronaldos glitrende prestasjon rystet Wales og bare tre minutter seinere måtte britene kapitulere på nytt. Portugals kaptein har vunnet de gjeveste klubbtroféene som finnes, men drømmer fremdeles om en landslagstittel.

Skuffelsen over finaletapet mot Hellas på hjemmebane under EM i 2004 har plaget Real Madrid-stjerna i 12 år. Mot Wales ga det utslag for annen gang da Ronaldo bestemte seg for å klinke til fra 20 meter like etter sitt eget ledermål.

POSERTE: Ronaldo feiret i kjent stil. Foto: Scanpix
POSERTE: Ronaldo feiret i kjent stil. Foto: Scanpix Vis mer

Treffet var verken spesielt rent eller teknisk godt utført, men derimot perfekt for lagkamerat Luis Nani. Den ferske Valencia-spilleren var årvåken, strakk ut høyrefoten og styrte ballen forbi Wales-keeper Wayne Hennessey til 2-0.

DAGBLADETS DOM:

Cristiano Ronaldo: Sendte Portugal til finalen med både scoring og målgivende.

Luis Nani: Var våken da Ronaldo traff dårlig etter 53 minutter og kunne dermed styre inn 2-0. Hans tredje mål i EM.

UEFA: Fotballforbundet får tommel ned for å ha kostet publikum muligheten til å se Aaron Ramsey og Ben Davies på banen, ettersom to gule kort på fem kamper var nok til å få dem suspenderte.

Bale forsøkte forgjeves

De to kjappe, portugisiske scoringene kom ikke bare overraskende på publikum, men også på Wales. Etter en første omgang hvor Bale og hans lagkamerater hadde vært banens dominerende aktør, så plutselig finaledrømmen ut til å bli knust.

SCORET: Luis Nani satte inn 2-0 for Portugal. Foto: Scanpix
SCORET: Luis Nani satte inn 2-0 for Portugal. Foto: Scanpix Vis mer

Med 35 minutter igjen å redde ekstraomganger på, tok manager Chris Coleman nærmest umiddelbart grep med tre bytter. Parallelt forsøkte Bale etter beste evne å lede an i Wales-angrepet, men samtlige forsøk ble stoppet av enten et oppofrende portugisisk forsvar eller keeper Rui Patricio.

Med sekunder igjen av kampen var det i stedet Ronaldo som var nær ved å øke til 3-0, men i stedet for en ny scoring kan kapteinen juble for sin andre EM-finale i karrieren. Der venter vinneren av morgendagens oppgjør mellom Frankrike og Tyskland. Skulle Ronaldo skinne på nytt og sikre Portugal-tittelen, kan 31-åringen trolig også belage seg på å hente Ballon d'Or-troféet for fjerde gang i januar.