Portugalskap

Maniche skjøt vertsnasjonen til EM-finale. For første gang i historien.

(Dagbladet.no): PORTUGAL - NEDERLAND 2-1:

Begge landene i kveldens semifinale har gjort det til vane å tape semifinaler i mesterskap. I så måte var det på tide at trenden ble snudd for et av lagene.

Og heldigvis for fotballen ble det Portugal.

For nederlenderne har slitt fotballmessig i dette EM-sluttspillet. Det har ikke bare vært de sedvanlige gnisningene innad i troppen som har skapt problemer.

Med unntak av kampen mot lille Latvia har ikke det nederlandske stjernegalleriet klart å produsere den fotballen alle har ventet på. Det gjorde de ikke mot Portugal heller.

Luftas konge

Riktignok startet oppgjøret med mange tversoverpasninger fra begge lag. Men det var Portugal som for en gangs skyld så ut som om de hadde den rette gnisten.

Anført av en svært opplagt Figo på kanten var hjemmelaget nært scoring allerede etter ti minutter. Men ved den anledningen var Ronaldo noen små centimetre for sent ute på innlegget.

Det var han ikke på corneren etter 26 minutter.

Manchester United-spilleren fikk gå helt alene opp på fem meter. Da var det ingen annen fasit enn 1-0 og øredøvende jubel på Jose Alvelade Stadion.

Figo i form

Og portugiserne stoppet ikke der. Figo sendte van Bronckhorst opp i den døgnåpne pølsebua, skar inn i feltet, og plantet ballen klokkeklart i stolpen.

Alt før nederlenderne egentlig fikk summet seg.

Vidundermål

Og før kvarteret var gått av andre omgang var det tid for mer portugisisk jubel. Ronaldo slo en corner på skrå ut i straffefeltet. Maniche plukket fram det beste portugisisk fotball kan by på, og ballen stoppet ikke før den lå i motsatt hjørne av van der Sars mål. Etter en tur innom stolpen.

Derfra og ut burde det vært plankekjøring hele veien hjem. Det ble det ikke.

Van Bronckhorst gjorde opp for rundturene han fikk av Figo da han la et godt innlegg mot Ruud van Nistelrooy. Men før storscoreren fikk foten på ballen dukket Jorge Andrade opp i feltet.

Med en utsøkt touch lobbet han ballen i lengste hjørne. Utagbart for Ricardo.

Og dermed var det spenning igjen.

Drøying av tid

Så hva gjør man når man leder 2-1 i en EM-semifinale på hjemmebane? Det gjetter du nok greit på egenhånd. For det er få lag som er bedre enn Portugal til å holde på ballen når det trengs.

Og denne gangen trengtes det virkelig. Uten at Nederland egentlig skapte mange sjanser den resterende halvtimen.

- Dette har jeg jobbet for siden 1991, da jeg var med på å vinne ungdoms-VM på Estadio da Luz. Det er vanskelig å beskrive følelsene mine. Dette betyr så mye for meg, for laget, for folket vårt, sa Figo etter kampen ifølge NTB.

Og hadde Deco hatt på seg gylne støvler burde han avgjort det lenge før dommer Anders Frisk blåste av kampen etter 94 minutter.

Men hva gjør vel det når EM-finalen likevel ble sikret?