Portugisisk VM-seier. Nordhaug nummer 12

- Jeg kjørte perfekt, sier Nordhaug.

PORTUGISISK SEIER: Rui Costa slo Joaquin Rodriguez med noen fattige centimeter, og ble verdensmester i kveld.Foto: AP / Luca Bruno / NTB Scanpix
PORTUGISISK SEIER: Rui Costa slo Joaquin Rodriguez med noen fattige centimeter, og ble verdensmester i kveld.Foto: AP / Luca Bruno / NTB ScanpixVis mer

FIRENZE/OSLO (Dagbladet): Lars Petter Nordhaug viste stor styrke på VM-fellestarten søndag, men det siste lille manglet.

Det hadde derimot portugisiske Rui Costa. Spanske Joaquin Rodriguez gikk med et par kilometre fra mål, og det så lenge ut til at han skulle holde helt inn. Men det skjedde ikke.

Rui Costa tok opp jakten alene og tok han igjen noen hundre meter før mål. I spurten var portugiseren et lite hakk sterkere. Det var nok til å sikre VM-seieren.

Nordhaug endte på 12. plass. Nordmannen lå lenge inne blant de ti beste, men fikk det for tøft mot slutten.

Kjørte perfekt - Jeg måtte slippe teten 500 meter før toppen. Surt, men jeg følte meg veldig bra. Plasseringen er jeg fornøyd, sier Nordhaug til Viasat.

Belkin-rytteren var veldig godt fornøyd med sin prestasjon.

- Det var dramatisk helt fra starten, men jeg kjører egentlig perfekt foruten den velten.

- Jeg måtte bruke mye krefter på å komme meg opp igjen.

Skryt fra Boasson
Boasson Hagen endte halvminuttet bak Nordhaug på en 19. plass.

- Det ble for hardt på slutten. Det var en knalltøff løype og været gjorde det ikke noe lettere. Skulle gjerne vært med på slutten. Nytt VM neste år, nye muligheter da, sier Boasson Hagen til Viasat.

Om Nordhaugs innsats, sa han følgende:

 SNAKKET UT:  Thor Hushovd snakker med norsk presse etter å ha brutt VM-fellesstarten. Foto: Pål Marius Tingve / Dagbladet.
SNAKKET UT: Thor Hushovd snakker med norsk presse etter å ha brutt VM-fellesstarten. Foto: Pål Marius Tingve / Dagbladet. Vis mer

- Lars Petter kjører veldig sterkt. Han så veldig sterk ut. Synd han kræsja.

Sykkelproblemer for Hushovd Flere ryttere hadde store problemer i regnværet i Firenze i løpet av dagen. Helt fra starten av etappen var forholdene vanskelige for rytterne.

Problemer fikk også Norges største gullhåp. Thor Hushovd fikk problemer med sykkelen, og ble hengende etter hovedfeltet.

Det ble spekulert i at nordmannen ville bryte rittet umiddelbart. Det gjorde han ikke. Hushovd prøvde å sykle videre og var kun ett minutt bak hovedfeltet, men med om lag 75 kilometer igjen brøt han rittet.

- Han måtte skifte sykkel. Problemer med giret bak. Det var en håpløs sak dessverre, sier Atle Kvålsvoll til Viasat.

- Med et stort lag rundt seg kunne det vært mulig å kjøre seg opp igjen.

Tunge bein Hushovd tror ikke selv han kunne ha kjempet om en seier.

- Jeg hadde en utrolig tung dag, og uansett hva som hadde skjedd eller ikke, ville jeg ikke ha kunnet kjøre så mye lenger enn det jeg nå gjorde. Kanskje kunne jeg hengt med to-tre runder til, sa Hushovd til NTB.

Han ser ikke på exiten som veldig skuffende.

- Jeg var ikke god nok i dag. Slik er det, sa Hushovd som la til at han ikke var så langt nede etter VM-exiten.

- Dette var i grunnen bare kjedelig, slo han fast. Jeg ødela sykkelen, det var én ting. Men jeg hadde ingen god dag i dag. Jeg hadde falt ut uansett.

 HENGER MED:  Lars Petter Nordhaug sitter med i hovedfeltet med sin grønne hjelm. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
HENGER MED: Lars Petter Nordhaug sitter med i hovedfeltet med sin grønne hjelm. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

- Det er på en måte til å leve med. Jeg er skuffa, men det er ikke mer enn det. Jeg vet ikke hvorfor det ikke funka. Sykkeluhellet var en konsekvens av at jeg var involvert i tre-fire velt. Jeg tror noen kjørte inn i giret mitt på en av veltene. I dag har det vært helt «Texas».

Stjernefall En som brøt rittet er tidligere verdensmester Cadel Evans.

Han brøt etter å ha vært innblandet i en velt. Det var forferdelig dårlig vær under rittet, og på den glatte veibanen gikk Evans over ende omtrent halvveis i det 272 kilometer lange rittet.

Det var en klynge ryttere som veltet og som dro australieren med seg.

På det tidspunkt lå det en gruppe på fem ryttere noen minutter foran hovedfeltet, men utbryterne var i ferd med å bli kjørt inn da velten med Evans skjedde. Det var rytterne fra Italia som var de mest aktive i hovedfeltet i den første halvdelen av rittet søndag.

Bradley Wiggins brøt også VM-fellesstarten. Det gjorde også en annen Tour de France-vinner fra Storbritannia, nemlig Chris Froome. Geraint Thomas var siste brite i feltet, men også han brøt. Dermed var det ingen briter som fullførte VM-rittet.

 SITTER MED:  Edvald Boasson Hagen.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
SITTER MED: Edvald Boasson Hagen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer