Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sykkel:

Positiv til TdF-massespurtene: – Følte meg rask nok i California

Nå stokker Kristoff om på laget og får drillet sitt mulige opptrekk for første gang i generalprøven.

REDDET LITT AV ÆREN: Alexander Kristoff kunne juble for sin fjerde seier i Eschborn-Frankfurt tidligere i vår. Nordmannen håper på enda mer seiersjubel i juli. Foto: AFP PHOTO / dpa / Fabian Sommer /
REDDET LITT AV ÆREN: Alexander Kristoff kunne juble for sin fjerde seier i Eschborn-Frankfurt tidligere i vår. Nordmannen håper på enda mer seiersjubel i juli. Foto: AFP PHOTO / dpa / Fabian Sommer / Vis mer

STAVANGER (procycling.no): Alexander Kristoff startet opp den andre delen av sesongen med Tour of California forrige uke. På de tre spurtetappene endte han på 5.-, 9.- og 6. plass. Solide resultater, men langt fra noe som gir konkurrentene grunn til å frykte ham i massespurtene som venter i Tour de France, hvor nordmannen har mål om å ta en etappeseier for første gang siden 2014.

– Er du fremdeles rask nok til å kunne vinne en ren massespurt i touren?

– Jeg følte meg egentlig rask nok i California. Jeg spurtet ikke sent der, men startet litt for langt bak. Jeg fikk egentlig gode svar i spurtene i California. Watten og farten var bra, men jeg manglet ofte posisjonen. Eller, jeg sitter egentlig greit posisjonert, men jeg mangler en som skal starte spurten for meg. Da må jeg vente litt for lenge, for jeg kan ikke starte spurten med 500 meter igjen. Da kommer de andre med opptrekket bakfra og jeg blir låst inne. Jeg vet at det kommer til å skje, men jeg kan ikke gjøre så mye med det. Jeg håper jeg skal unngå det om jeg har én eller to mann rundt meg i avslutningen i Tour de France, analyserer Kristoff til procycling.no før starten på Hammer Stavanger.

Les også: Spurtanalyse fra trener Stein Ørn

Selv om Kristoff viste med etappeseieren fra Abu Dhabi Tour tidigere i år at han også kan klare seg godt på egenhånd, har han alltid vært en spurter som trives best med å kunne få et opptrekk inn mot målstreken. Til tross for at han foreløpig "kun" har levert tre seirer i år, frykter han ikke at det skal gjøre at lagledelsen kutter i opptrekket hans.

– Jeg tror ikke jeg har mulighet i Tour de France uten å ha én eller to dedikerte hjelpere de siste kilometerne, men det skal jeg få. Jeg tror ikke det blir noen problemstilling at jeg blir helt alene.

Seiersfattig sesong for laget

30-åringen har få problemer med å være kritisk til sin egen sesong så langt.

– Det har vært litt som de foregående årene at jeg ikke har fått det helt til. Jeg følte meg ganske bra i klassikerne, men det gikk ikke veien for det. Måten jeg kjørte Flandern rundt var bra, men jeg falt av da det virkelig gjaldt på slutten. Heldigvis reddet jeg meg litt inn med en seier i Frankfurt. Det redder ikke våren, men det redder litt av æren, sier han.

Det reddet også en del av æren til UAE Team Emirates denne vårsesongen. Før årets sesong hentet laget inn stjernetrioen Alexander Kristoff, Dan Martin og Fabio Aru, men foreløpig har ikke de tre slått til slikt man hadde håpet.

For laget ellers har også toppresultatene uteblitt og Kristoffs tre seirer er de eneste i trøyene til UAE denne sesongen. I tillegg har Yousef Mohamed Mirza vunnet det asiatiske mesterskapet for landslaget til De forente arabiske emirater.

Da procycling.no snakket med Kristoff i forkant av den første etappen i Hammer Stavanger fredag, var det nylig også blitt klart at Fabio Aru hadde brutt giroen. Italieneren var blant de store favorittene til å vinne rittet sammenlagt, men lå helt nede på en 27. plass før han brøt rittet.

Også Dan Martin har hatt en skuffende sesong, med tiendeplassen fra Tour de Romandie som det mest fremtredende resultatet.

– Det er ikke bra nok fra oss og jeg har heller ikke prestert helt bra nok. Vi jobber med det og håper å få bedre resultater utover.

– Hva er det som ikke har stemt?

– Det er sikkert småting. Du ser Quick-Step har tatt rubbel og bit. Det er nok ikke mye forskjell på lagene, men de har prestert vesentlig bedre enn alle andre. Vi har prestert dårlig og flere med oss. Det er noen som sliter og noen som gjør det bra. Jeg håper vi kan havne i en flyt og få gjort det om. Jeg ser på treningsresultatene at de ikke er dårlige. Det er ikke fysikken det står på. I California hadde vi ikke et lag som kunne prestere på spurtetappene. Vi fikk Durasek topp ti i sammendraget, men det er ikke det vi går for i ritt.

Quick-Step har tatt hele 36 seirer så langt i sesongen, blant dem alle de tre spurtetappene i California med stjerneskuddet Fernando Gaviria.

KONTRASTER: UAE Team Emirates har kun tre seirer denne sesongen, mens laget i nabobussen, Quick-Step Floors, allerede har notert seg for 36. Foto: Simon Zetlitz Nessler, procycling.no.
KONTRASTER: UAE Team Emirates har kun tre seirer denne sesongen, mens laget i nabobussen, Quick-Step Floors, allerede har notert seg for 36. Foto: Simon Zetlitz Nessler, procycling.no. Vis mer

Får testet mulig Tour de France-opptrekk i Sveits

Etter rapportene var også det belgiske laget blant de som viste mest interesse for Kristoff da nordmannen var ledig på markedet i fjor sommer. Etter å ha fått et siste nådestøt fra Katusha da opptrekker Michael Mørkøv nærmest ut av det blå ble vraket til Tour de France, endte altså Kristoff til slutt med å gå til UAE Team Emirates.

Dit prøvde han også å få med seg Mørkøv, men dansken forsvant til nettopp Quick-Step.

Det å bli kjent med nye opptrekkere (og for opptrekkerne å bli vant til spurteren) er selvsagt noe som krever tid. Lettere har det da ikke vært for Kristoff at UAE har rullert mye på laget nordmannen har hatt med seg.

– Jeg ville gjerne hatt at jeg kjørte med samme lag i alle ritt. Da jeg vant mye i 2015 hadde vi samme kjerne gjennom klassikerne, Tour of Norway og alle de andre rittene. Noen utskiftninger selvsagt, men kjernen var den samme. Det bar frukter også. Når du vet hva folk er gode på, hva de kan utrette og hvordan de kjører i avslutningene så hjelper det, framfor at du skal kjøre med et nykomponert lag hver gang.

Akkurat hvorfor det har blitt slik er noe sammensatt. Skader og sykdom har sin del av forklaringen, samtidig som rytterne rundt Fabio Aru har vært på to høydesamlinger i forkant av giroen og følgelig har vært lite i konkurranse. Dermed har en allerede relativt liten stall (26 ryttere) blitt ekstra sårbar.

Til Tour de Suisse, Kristoffs siste ritt før Tour de France (foruten om NM), har han derfor fått laget til å bytte litt om på rytterne slik at han får både Ben Swift og Roberto Ferrari med seg for første gang i år.

– Blir det Tour de France-opptrekket?

– Det kan fort bli det. Hvis det fungerer sånn noenlunde er de to de beste i avslutningene. Jeg ser for meg at jeg har med meg de to og Sven Erik til å guide oss.

I generalprøven i Sveits er det nok kun den åttende etappen som virkelig bør kunne gi en massespurt, mens også den andre, tredje og fjerde etappen kan by på muligheter for de av spurterne som går best oppover.

Mange tester med det som sannsynligvis blir de to viktigste hjelperytterne i Tour de France blir det dermed ikke.

– Du rekker ikke å drille så mye, men du får i hvert fall kjørt to spurter sammen. Det er bedre enn null. Ferrari har faktisk vært sammen med i alle rittene jeg har vunnet i år, så jeg har kjørt en del med han. Jeg har ikke kjørt så mye med Swift på grunn av skader og et litt ulikt program.

GRIMASER: Alexander Kristoff er kjent for å ha et livlig kroppspråk når det kjøres hardt og fredagens Hammer Climb var intet unntak. Foto: Simon Zetlitz Nessler, procycling.no.
GRIMASER: Alexander Kristoff er kjent for å ha et livlig kroppspråk når det kjøres hardt og fredagens Hammer Climb var intet unntak. Foto: Simon Zetlitz Nessler, procycling.no. Vis mer

Håper å henge med i A-pulja i Hammer Stavanger

Fredag slet han seg gjennom de ti gangene opp til Skaarlia i Sandnes i Hammer Climb, det første av tre rittene i Hammer Stavanger.

Der ble det ingen poeng på Kristoff selv, men lagkamerat Sven Erik Bystrøm var sterkt delaktig til at laget markerte seg tidlig. Til slutt ble en tiendeplass (av 14 lag), noe som betyr at Kristoff har en viktig oppgave foran seg i lørdagens Hammer Sprint.

Før start var nemlig målet til nordmannen at laget skulle komme med i A-pulja i søndagens Hammer Chase, noe som tilsier at de må være blant de syv lagene med lavest plasseringssiffer etter de to første dagene.

– Jeg er på hjemmebane, så sånn sett er det viktig for meg. Flere har stilt med ganske bra lag her, så det kommer ikke til å bli lett. Laget vårt er helt på jevne. Jeg tror ikke vi er det sterkeste laget og jeg tror ikke vi vinner den siste dagen uansett.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media