TIL VM: Kristian Kjelling og Norge er klar for neste års håndball-VM. Foto: Scanpix.
TIL VM: Kristian Kjelling og Norge er klar for neste års håndball-VM. Foto: Scanpix.Vis mer

- Potensialet i laget er stort

Håndballgutta er klare for VM.

||| Landslagssjef Robert Hedin vil ikke skru opp forventningene til det norske håndballherrene, selv om laget nok en gang er klare for et internasjonalt mesterskap.

Søndag sikret Hedins menn en plass i VM i Sverige neste år etter seier 24-21 borte mot Litauen og 51-40 sammenlagt. Men svensken gjør muligens klokt i å ikke uttale noen konkret målsetting om semifinaleplass eller medaljer i hjemlandet. I alle fall ikke før man har sett VM-trekningen som foretas 9. juli. VM-arrangeres 13.-30. januar.

— Vi får se hvordan trekningen blir. Potensialet i laget er stort og vi har vist før at vi kan komme oss videre til sluttspillet, sa Hedin til NTB.

Fra før er 7.-plassen i 2005 det beste Norge har prestert i VM, mens 6-plassen i EM på hjemmebane er det beste i europeisk sammenheng.

Tidligere har bredden i den norske spillerstallen vært den største svakheten for Norge målt opp mot de beste lagene. Derfor har Hedin og de øvrige i landslagsledelsen satset bevisst på å ta med unge spillere på landslagssamlinger og gi dem topp matching. Spilletiden i kamper har imidlertid vært begrenset for unggutta.

— Har alle muligheter
Søndag fikk flere fra den yngre garden vise seg fram da VM-billetten var sikret. Blant dem var landslagsdebutanten Eivind Tangen fra Fyllingen. 17-åringen er tidenes yngste herrespiller på A-landslaget.

— Det var litt kjedelig at jeg ikke fikk ballen i mål, men det kommer nok flere muligheter senere til å klare det, sa venstrehendte Tangen til TV 2.

I tillegg til Tangen har også storskyttere som Christoffer Rambo (20) og Espen Lie Hansen (21) figurert på landslagssamlinger de siste par årene. Rambo er nå klar for Håvard Tvedtens spanske klubb Valladolid, mens Lie Hansen har fått henvendelser fra den tyske storklubben Flensburg-Handewitt.

— Det er ikke umulig at noen av de kan unge få mer sentrale roller i laget allerede i VM. Om de jobber 100 prosent for å utvikle seg og presterer godt i sine klubber har de alle muligheter, mener Hedin.

Svak åpning
Søndag slet de norske gutta innledningsvis og lå under 0-4 etter å ha bommet på de ni første avslutningene. Håvard Tvedten scoret det første norske målet så sent som etter 11 minutters spill.

— Jeg ble litt smånervøs etter den svake åpningen. Men vi bommet på 14 forsøk i førsteomgangen og visste at det ikke kunne fortsette hele kampen. Selv om det gikk trått var det viktige å ikke være bak etter 60 minutter, sa Hedin til TV 2.

Anført av kantspiller Tvedten tok Norge seg sammen og hentet inn Litauens ledelse. Tvedten ble han norsk toppscorer med åtte mål.

Bjarte Myrhol sendte Norge i føringen for første gang da 20 minutter var spilt tok (7-6). Ved pause sto det 10-9 til Norge.

Litauen tok tilbake ledelsen i begynnelsen av annenomgangen, men Norges VM-billett var aldri truet.

(NTB)