Powell bekymret for blodmangel

Mener dopingprøver ødelegger for 100-meteren.

En av verdens raskeste menn, Asafa Powell (25), er bekymret for at hans sjanser på 100-meteren i OL vil bli spolert av blodmangel etter unormalt mange dopingprøver.

Jamaicaneren benyttet anledningen på en pressekonferanse i skosponsorens tjeneste til å kritisere det han opplever som en heksejakt fra dopingjegerne. Etter å ha avlagt fire blodprøver på fem dager, mener Powell dopingjegernes blodtørst kan gå på prestasjonene løs.

- De skal ha mye blod, så mye at jeg kommer til å bli svak før 100-meterfinalen, mente den tidligere verdensrekordholderen.

Påstanden er selvsagt renspikket tøv. I en dopingprøve avgis noen få milliliter med blod, en mengde som ikke på noen som helst måte vil påvirke idrettsprestasjoner selv om det tappes daglige doser.

Powells uttalelser bidrar til å så tvil om sprinterens holdning til kampen mot ulovlige stoffer. Bare fra det jamaicanske laget er det hentet ut 32 blod- eller urinprøver de siste dagene.- Merkelig 

Men ifølge det amerikanske nyhetsbyrået Associated Press er Powell etter eget ønske en av ti friidrettsutøvere som deltar i et frivillig antidopingprogram der deltakerne forplikter seg til å avgi flere dopingprøver enn normalt over en gitt periode.

- Han vet hva det innebærer, så det er litt merkelig at han klager, mener en talsmann for Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF), som står bak prosjektet.

Flere andre idrettsstjerner, deriblant svømmeren Michael Phelps, sprinterne Tyson Gay og Allyson Felix, deltar i et tilsvarende amerikansk prosjekt.

BEKYMRET: 
Sprinteren Asafa Powell liker ikke at dopingjegerne tapper mye av hans blod før 100-meteren. Foto: Elizabeth Dalziel, AP/ SCANPIX
BEKYMRET: Sprinteren Asafa Powell liker ikke at dopingjegerne tapper mye av hans blod før 100-meteren. Foto: Elizabeth Dalziel, AP/ SCANPIX Vis mer

- Jeg gjør det av kjærlighet til sporten. Tidligere mestere har testet positivt, men en OL-mester må sørge for å være ren og dessuten kunne bevise det, mener amerikanske Gay.

Asafa Powell, Tyson Gay og Usain Bolt er gullfavorittene når 100-meterheatene gjør klar til start fredag. Finalen går lørdag.

(NTB)

Powell bekymret for blodmangel