Powell satte verdensrekord på 100 meter

Og han vant foran en nordmann...

Asafa Powell var sjanseløs på 100 meter-gullet i VM. I dag fikk han oppreisning, da han knuste verdensrekorden under et Grand Prix-stevne i Rieti, Italia. 

Jamaiceren spurtet inn til tiden 9,74 i det ene kvalifiseringsheatet - tre hundredeler raskere enn den gamle rekorden, som han delte sammen med dopingtatte Justin Gatlin. Og skal man tro rapportene, tok Powell det faktisk med ro på de siste meterne...

- Det er dette som skjer når jeg begynner å lytte til treneren min, sier Powell ifølge AP.

Rekorden ble satt i sterk medvind, men ikke så sterk at den ikke kan godkjennes.

Ndure sjokkert av Powell

Dagen ble også gledelig sett med norske øyne. Jaysuma NDure, som tok en flott andreplass i Zürich på onsdag, løp inn på plassen bak Powell i forsøksheatet.

Og tiden var råsterk: 10.07, som er tangering av Ndures norske rekord.

Likevel kunne tiden vært langt bedre, dersom ikke Ndure hadde latt seg distrahere av Powells kanonløp.

9,74: Asafa Powell senket verdensrekorden med tre hundredeler. Foto: AFP
9,74: Asafa Powell senket verdensrekorden med tre hundredeler. Foto: AFP Vis mer

Trener Olav Magne Tveitå så seg nødt til å ta en alvorsprat med eleven til tross for den sterke tiden.

- Han skulle gi alt, men han ble sjokkert av Powell. Jaysuma tapte så mye at han trodde han ikke ville få noen god tid, og dermed ga han opp halvveis, sier Tveitå til Dagbladet.no

Under 10 sekunder?

Han tror det er gode sjanser for at den norske rekorden blir senket i finaleheatet, som går av stabelen rundt kl. 18.45. Kanskje kan også Ndure komme under den magiske grensa på 10 sekunder. 

- Vi har hatt en alvorsprat. Han må ha fokus på banen sin, og ikke tenke på de rundt seg. Jaysuma lå i banen ved siden av Powell, og det er jo vanskelig å ikke legge merke til det når han er halvannen meter bak etter fire meter. 

- Ettersom han slo verdensrekorden sier det seg jo selv, men de første 30 meterne er det råeste jeg har sett. Det var helt vanvittig. Men jeg håper diffensen mellom Jaysuma og Powell blir mindre i finalen, sier Tveitå.  

PS! Asafa Powell har ved tre anledninger løpt 100 meter på 9,77. Første gang var i Athen i 2005, og i fjor tangerte han tiden både i Gateshead og Zürich.