Praktmål og matchvinner

I Brann forsvant Toni Nhleko (26) ut i glemselen etter ett praktmål. I går ble han matchvinner mot fjorårets Champions League-finalist, Monaco.

STAVANGER (Dagbladet): Hans fabelaktige volleyscoring ble tellende for stavangerlaget, som fikk en knallåpning på gruppespillet i UEFA-cupen. Etter scoringen var sørafrikaneren så lykkelig at han kysset Viking-drakta si.

-  Nå føler jeg at jeg er hjemme. Jeg har det så utrolig bra i Stavanger. Nå viser jeg mange at jeg var uheldig i Brann, sier Nhleko, og smiler så det glinser i gulltanna.

Fire UEFA-mål

Siden han kom til Viking i sommer, har Toni Nhleko scoret fire mål i UEFA-cupen og like mange i serien. Fra det høye nord har sørafrikaneren spilt seg inn i landslagsdiskusjonen på den andre siden av kloden. Og gleden stopper ikke der: om ei uke eller to får 26-åringen endelig kona Promise og deres barn, Junior og Bongi, til Norge. Det tror Nhleko kan gjøre ham til en enda bedre spiller.

Mot Monaco jobbet Nhleko utrettelig. Da keeper Guillaume Warmuz måtte gi retur på Allan Gaardes knallheading, slengte han seg lynkjapt opp i volley og knallet kula i nettaket fra skrå vinkel.

-  Det handler om konsentrasjon. Jeg var konsentrert og reagerte raskt på det som skjedde, forklarer Nhleko.

-  Kunne drept noen

Hjemmelaget viste ingen respekt for det meritterte motstanderlaget, og hevet seg flere hakk over sitt vanlige nivå. Venstreback Thomas Pereira var en av profilene, med både redning på streken og innlegg til vinnermålet. Brede Hangeland storspilte foran de europeiske speiderne.

 EKTE FEIRING:  Etter 18 minutter er Foto: Erling Hægeland Toni Nhleko på rett plass på en retur og scorer vakkert mot Monaco. -  Jeg var konsentrert og reagerte raskt på det som skjedde, sier Nhleko. Foto: Erling Hægeland
EKTE FEIRING: Etter 18 minutter er Foto: Erling Hægeland Toni Nhleko på rett plass på en retur og scorer vakkert mot Monaco. - Jeg var konsentrert og reagerte raskt på det som skjedde, sier Nhleko. Foto: Erling Hægeland Vis mer

Utover i kampen fikk Monaco trille mer ball, og var farlig frampå mange ganger. Èn redning på streken, en ball i tverrliggeren og noen andre feite tilbud kunne og burde gitt utlikning.

-  Tverliggeren var på vårt lag. Den ballen hadde drept en tilskuer om den hadde gått over, konkluderte Hangeland etter kampen.

Også Roy Hodgson var enig i at Viking hadde hellet på sin side.

-  Man trenger alltid litt flaks for å vinne på dette nivået, men først og fremst er jeg fornøyd med laginnsatsen. Vi møtte et teknisk sterkt lag, men var kompakte mellom midtbanen og forsvaret.

Viktig for framtida

-  Vil denne seieren hjelpe dere i Tippeligaen?

-  Tvert imot. Spillerne kommer til å være veldig trøtte og vi skal opp til et kjempende Tromsø, sier Roy Hodgson.

-  Samtidig er det viktigere for Vikings suksess og framtid at vi bemerker oss internasjonalt enn om vi kommer på fjerde eller femteplass i ligaen.