Daniel-André Tande skadet

Preget for livet

En ny gjennomgang av de dramatiske TV-bildene viser hvorfor Daniel-André Tande slapp unna uten livstruende skader. Etter hvert blir det ikke minnet om det stygge fallet han kommer til å ta med seg.

KUNNE GÅTT VERRE: De dramatiske bildene av Daniel-André Tandes fall i monsterbakken i Planica gir innsikt i hvordan toppidrettsutøveren selv forhindret enda mer alvorlige skader, hevder den amerikanske sportsmedisineren Bryan Sutterer. Video: NRK / Bryan Sutterer. Foto: AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

DET er noen dager siden Daniel-André Tande våknet fra kunstig koma etter det fæle fallet i den skumle monsterbakken i Planica, og bare måtte si det til hoppsjef Clas Brede Bråthen:

- Du blir ikke kvitt meg så lett.

Etter den fleipen ble det tørket noen tårer der ved sykesenga. Clas Brede er som de fleste i dette miljøet litt ekstra glad i Daniel-André. Det er noe eget godt ved den gutteaktige, slentrende 27-åringen.

Alvoret i dette fallet kom som en sjokk på den tette norske hoppgjengen. I løpet av bare to, tre sekunder var den dristige sporten deres noe mer.

Den ble livsfarlig fordi hopperen denne gangen var totalt uredd.

Det som virket som en nær perfekt ferd ut fra hoppkanten i 102,6 km/t, endret seg brått til en dramatisk styrt.

AKKURAT det er risikoen ved å jage etter det ekstreme. Det er en tynn linje mellom perfekt og fadese, og der oppe i lufta må du selv finne balansen. Hos noen hoppere ligger det balansepunktet ganske naturlig; andre presser fram prestasjonene mer på viljen. De tar større sjanser og får bokstavelig talt mer fallhøyde.

Under lurvete forhold som den formiddagen i prøveomgangen i Planica, kan litt for mye vilje i svevet gi alvorlig trøbbel. Som for Daniel-André Tande helt uten frykt:

- Hvis det går galt, er jeg veldig god til å falle, har han pleid å fleipe vekk hvorfor han likevel har følt seg trygg på de sjansene han av og til presser fram.

Nærbildene fra svevet viser at han har rett.

FOR rotasjonen over den venstreskia som skjærer ut, kom på verst tenkelig tidspunkt:

- Det er det ultimate marerittet til en utøver i den aller største bakken du kan hoppe i , forklarte NRKs hoppekspert Johan Remen Evensen rett etter fallet for en uke siden.

For ti år siden hadde denne eks-hopperen selv verdensrekorden i skiflyvning med 246,5 meter. Nå var han bare redd:

- Jeg blir ordentlig uvel, sa han.

Men Daniel-André Tande som akkurat hadde rast ned i snøen og blitt slengt kast i kast nedover den lange bakken, hadde rukket å beskytte seg selv.

I TIMENE etter ulykken snakket de norske hopperne og lederne om hvor bra Daniel-André på instinkt allerede i lufta hadde forberedt fallet. Seinere ble det produsert en svært instruktiv, faglig forklarende video på YouTube om den norske hopperens reaksjon signert den amerikanske sportsmedisineren Bryan Sutterer ved kjente Mayo-klinikken i Rochester, Minnesota.

Sutterer kan slett ikke hoppsport, men han vet mye om eliteutøvere som kjenner idretten sin så inngående at de på instinkt er klar for det verste. Denne faglige gjennomgangen av TV-bildene forteller at det reddet Daniel-Andre Tandre fra livstruende skader:

- Dette er virkelig viktig. Det vi ser her er hvordan han idet han skjønner at han vil krasje mot bakken, faktisk forbereder seg på landingen. Hvordan han unngår verre skader, sier den amerikanske doktoren, og viser stillbilder og sekvenser fra videoen som tydelig får fram på hvilken måte Daniel-Tande i sekundene før krasjet tar vare på seg selv:

- Du kan se hvordan han drar opp armene, og vender seg til siden slik at han slipper å lande rett på ansiktet, fortsetter Sutterer:

- Det er smart å dra opp armene. Du vil ikke lande med dem rett ut, for det kan gi massive skader på dem, forteller idrettsmedisineren og trekker fram enda en detalj fra TV-bildene som speiler hvor trent Daniel-Andre i virkeligheten har vært på dette fallet:

- Se på hvor tett han klarer å holde beina samlet. På det viset reduserer han sjansen for alvorlige beinskader, sier Brian Sutterer i sin medisinske hyllest av kriseberedskapen hos en hopper på absolutt høyeste sportslig nivå.

FALL: Daniel André Tande ble lagt i kunstig koma etter et stygt fall torsdag, nå skal han vekkes. Video: NRK / NTB. Reporter: Agusta Magnusdottir. Vis mer

FOR det er jo der Daniel-André Tande hører hjemme når han ikke sliter med alle de skadene og sykdommene som har kommet hulter i bulter etter at han som 21-åring på seinhøsten 2015 tok sin første seier i verdenscupen.

I hver vinter seinere var det Daniel-André som alle ventet skulle bli den første stabile norske storhopperen. Sånn har det ennå ikke gått.

Det er blitt både VM-gull i skiflyvning og OL-gull med laget, men ikke den fantastiske jevne sesongen som sportens aller beste som ga lagkompis Halvor Egner Granerud sammenlagtseieren i verdenscupen denne vinteren.

Ikke foreløpig. Men rapportene fra sykehuset nå, forteller at det kommer nye sjanser.

Om han vil.

BARE hopperne selv vet hva de egentlig føler etter slike dramatiske fall. Noen kommer tilbake like gode; andre drar med seg det ofte udefinerbare som skiller fram til maksimale resultater i en risikosport.

Alt det der finner Daniel-André Tande ut av framover. Det ordner seg på noen måneder.

Men det han vil skjønne mer og mer, er hvordan det som har skjedd rundt dette fallet samtidig forandrer all den sportslige suksessen hans til noe enda bedre.

Det som vil prege ham for livet.

FOR da Daniel-André ble kjørt vekk fra bakken den dagen, stoppet hele den tette, norske hoppgjengen. Det var ikke sportsbutikk som vanlig; bare en flokk fortvilte unge menn som var livredde for kameraten sin.

Alltid åpne, ærlige Tande må ha hatt en anelse om at han lenge har vært godt likt i hoppmiljøet. Likevel blir det ganske annerledes å kunne dra fra sykehuset i Ljubjana og se tilbake på hvordan en hel sport slo ring rundt ham:

- Vi er veldig glad i deg alle sammen, skrev Halvor Egner Granerud rett fram på hoppernes Twitter-konto, der de andre stjernene en etter en fortalte hva de følte for konkurrenten i sykesenga.

Også en fryktløs våghals med OL -og VM-gull har godt av å bli minnet om hva han egentlig betyr for alle de andre idet livet selv balanserer.

Videobildene viser at det var Daniel-Andrés egne ferdigheter som skihopper som holdt den balansen også idet han deiset i bakken.

Men løftet livet ut, har han fått av alle kameratene.

EN HILSEN FOR LIVET: Tandes konkurrenter avsluttet skiflyvningsdagene i Planica med en varm hilsen til nordmannen. FOTO: AP/NTB
EN HILSEN FOR LIVET: Tandes konkurrenter avsluttet skiflyvningsdagene i Planica med en varm hilsen til nordmannen. FOTO: AP/NTB Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer