Tour de Ski

Preget: - Forferdelig

Et lite år etter at OL-drømmen brast, ble Anne Kjersti Kalvå (30) et offer for corona igjen. Laget er preget av beskjeden.

PREGET: Trener Stig Rune Kveen, her sammen med Anne Kjersti Kalvå på Beitostølen, sier det var tøft å få covidbeskjden. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
PREGET: Trener Stig Rune Kveen, her sammen med Anne Kjersti Kalvå på Beitostølen, sier det var tøft å få covidbeskjden. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

CAVALESE (Dagbladet): 26. januar 2022 er en dato som kommer til å prege Kalvå hele livet.

Det var dagen det ble offentliggjort at hun testet positivt på covid under en precamp i Italia. Kalvå mistet OL i Beijing, og i lang, lang tid sleit hun med å trene i det hele tatt.

Seinvinteren og våren ble brukt mer på lek på ski og turer i naturen enn trening. Distanseløperen har tidligere innrømmet overfor Dagbladet at hun var livredd for covidsmitten, og opplevelsen satte spor.

Sendt hjem

Kalvå greide å kjempe seg tilbake i form gjennom seinsommeren, og har vist ekstremt gode takter denne sesongen.

30-åringen fra Lundamo har ikke vært dårligere enn nummer åtte på distanserenn i sesongen, og lå godt an til å ta sin første pallplass i Tour de Ski da skrekkbeskjeden kom igjen onsdag kveld.

I stedet for å reise med laget til Val di Fiemme, ble hun sendt hjem til Trondheim.

Kalvå selv ville ikke stille opp til intervju torsdag, men lagvenninnene, kjæresten Didrik Tønseth og trener Stig Rune Kveen var preget:

- Det var verst for Anne Kjersti selv, men det preger alle sammen. Det er utrolig trist. Det er en forferdelig beskjed, spesielt for henne selv, sier Kveen til Dagbladet.

PÅ PLASS I ITALIA: Stig Rune Kveen. Foto: NTB
PÅ PLASS I ITALIA: Stig Rune Kveen. Foto: NTB Vis mer

Utøverne tok testene selv onsdag kveld, etter det siste rennet i Oberstdorf. Kalvå var forberedt på å reise kjerringa i Val di Fiemme etter et skuffende renn, men ble i stedet for sendt rett hjem.

- Jeg fikk et lite sjokk der og da. Jeg følte på at det er urettferdig. Det kommer mye tanker i hodet. Det er også trist med tanke på at hun lå på en tredjeplass i sammendraget, og har vært skikkelig i flytsonen, sier Kveen.

Den norske treneren har allerede snakket med henne flere ganger, og kommer til å ha tett kontakt med det norske VM-håpet framover.

- Det var sterkt å snakke med henne. Vi var i gropa i sommer også. Hun er skuffet og lei seg.

Tiril Udnes Weng kjemper om en topplass i Tour-sammendraget. Hun er også preget:

- Jeg satt og spiste lunsj da jeg fikk en melding av henne. Jeg ble satt ut. Vi er forberedt på at det kan skje, men det er kjedelig, spesielt for henne som kjempet om en pallplass. Det er nok tøft for henne, men jeg tror Anne Kjersti takler dette bra.

STÅR IGJEN: Tiril Udnes Weng (til vensre) og tvillingsøster Lotta på trening i Italia torsdag. Foto: NTB
STÅR IGJEN: Tiril Udnes Weng (til vensre) og tvillingsøster Lotta på trening i Italia torsdag. Foto: NTB Vis mer

Uvisst framtid

Hva som skjer framover med Kalvå er ennå uvisst. Historier fra idrettsverden har vist at runde to med covid ofte er mildere enn den første.

Det har blant annet Sindre Bjørnestad Skar fått erfare. Sprinteren, som har et godt utgangspunkt før de tre siste etappene i Tour de Ski, ble covidsyk på Beitostølen tidligere i sesongen, men viser nå god form.

- Jeg syns bare synd på henne. Det er mest sannsynlig bare ren og skjær uflaks. Jeg var selv uheldig på Beitostølen, og nå er jeg tilbake. For min del var det stor forskjell på gang én og to. Etter første runden følte jeg meg som en pasient da jeg skulle begynne å trene igjen, men på runde to var jeg i ålerit form igjen etter noen uker.

SMITTET: Sindre Bjørnestad Skar trodde ikke han hadde covid, så kom sjokkbeskjeden. Video: Løkås/Haarstad Vis mer

Rørt

Didrik Tønseth er også med i kampen om en topplassering i Tour de Ski. Han er 37 sekunder bak Johannes Høsflot Klæbo før de tre siste etappene.

- Det kommer nok til å ryke ett minutt på sprinten i morra, men historisk sett er den påfølgende 15 kilometeren veldig tøff. I år kommer den også dagen etter en sprint. Jeg tror ikke det blir et så samlet felt som i Oberstdorf, og jeg er en av dem som må holde farten oppe, sier Tønseth til Dagbladet.

TUNELLSYN: Didrik Tønseth må ha fokus på egne renn de neste dagene. Foto: NTB
TUNELLSYN: Didrik Tønseth må ha fokus på egne renn de neste dagene. Foto: NTB Vis mer

Samtidig som han kjemper om en god sammenlagtplassering, har kjæresten fått marerittbeskjeden.

- Hvordan var det å prate med henne?

- Hun er selvfølgelig veldig lei seg, men hun er fattet. Hun har hatt en kjempesesong, og er på et helt annet sted nå enn før OL. Da var hun å regne som en deltaker, men nå er hun en av favorittene til VM. Jeg tror det hjelper på for henne, sier Tønseth til Dagbladet.

Han fortsetter:

- De første dagene er alltid kjipe. Nedturen kommer, men jeg tror ikke det blir så tøft som forrige gang.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer