Åpenhjertig Lise Klaveness:

- Preget meg hele året

Fotballpresident Lise Klaveness (41) er av Dagbladets lesere og redaktører kåret til «Årets Navn» 2022.

GJEV UTMERKELSE: Fotballpresident Lise Klaveness er kåret til «Årets Navn» i Dagbladet for 2022. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
GJEV UTMERKELSE: Fotballpresident Lise Klaveness er kåret til «Årets Navn» i Dagbladet for 2022. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Mye har blitt både sagt og skrevet om Lise Klaveness. 41-åringen fra Meland utenfor Bergen har hatt litt av et år.

Året startet med at hun ble valgt som president i Norges Fotballforbund (NFF) som den første kvinnen noensinne. En stolt bergenser tok fatt på oppgaven som øverste leder for det største særidrettsforbundet i Norge.

Les Dagbladets sjefredaktør Alexandra Beverfjords kommentar her.

«Årets Navn» 2022

Særlig innsatsen hennes i forbindelse med det mye omdiskuterte VM-et i Qatar har Klaveness høstet mye skryt for. Med en stemmeprosent på nærmere 30 prosent er det ingen tvil:

Lise Klaveness er kåret til «Årets Navn» av Dagbladets lesere og redaktører.

- Det er en glede å kunne gi Klaveness prisen for den kampen hun har tatt for menneskerettighetene, både nasjonalt og internasjonalt, det siste året. Som vinner av «Årets Navn» i Dagbladet føyer hun seg inn i en lang rekke av prisvinnere som på hver sine vis har gjort en formidabel innsats for andre. Klaveness er en veldig verdig vinner av årets pris, sier sjefredaktør i Dagbladet, Alexandra Beverfjord.

- Dette er en pris jeg deler med mine kollegaer på Ullevaal og hele norsk fotball, fra Tromsø IL, Sportsklubben Trane, supportere og alle andre. Å få en slik pris, ser jeg på en som tilbakemelding på at vi er mange som bekymrer oss for framtida i internasjonal fotball og for at det er et stort engasjement i Norge for at den internasjonale fotballen skal være trygg og inkluderende for alle, sier Klaveness til Dagbladet.

Hun fortsetter:

- Det er stor vilje i Norge til å jobbe for at fotballvirksomhet skal drives i tråd med universelle menneskerettigheter. Det synes jeg er utrolig kult og inspirerende. Jeg er stolt over den jobben norsk fotball, med supportere og grasrota i spissen, har gjort de siste par åra, fortsetter hun.

KRITIKK: Lise Klaveness adresserte temaene menneskerettigheter, åpenhet og like muligheter fra talerstolen på FIFA-kongressen i Qatar. Vis mer

- Preget meg hele året

Dagbladet møter fotballpresidenten i forbundets lokaler på Ullevaal. Den tidligere landslagsspilleren ble i mars valgt som fotballpresident.

25 dager seinere, den 31. mars, sendte hun sjokkbølger gjennom en hel fotballverden da hun på talerstolen på FIFA-kongressen i Qatar rettet krass kritikk mot fotballens øverste organ (FIFA).

- Hvordan vil du beskrive året 2022?

- Det har vært veldig spesielt, et år der jeg har vært i alle ender av egen skala og hvor jeg har lært enormt mye, sier fotballpresidenten.

En åpenhjertig Klaveness legger ikke skjul på at arbeidet med Qatar-VM har fått henne til å gjøre seg opp mange tanker.

- Jeg er veldig engasjert i kollegaene mine, jobben min og reiser mye for å lære og treffe folk. Det har preget meg hele året, sier hun.

STOLT: Lise Klaveness mottok utmerkelsen på Ullevaal Stadion. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
STOLT: Lise Klaveness mottok utmerkelsen på Ullevaal Stadion. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Den store utfordringen

Med tre barn og en ektefelle på hjemmebane, er det til tider tøft for Klaveness å være så mye borte fra familien. 41-åringen anslår at hun har hatt 20-30 utenlandsreiser siden mars, i tillegg til utallige reiser i Norge.

- Den store utfordringen for meg og andre småbarnsforeldre som innehar arbeidskrevende stillinger, er at det er vanskelig å finne en god balanse mot familielivet. Jeg synes det er sårt å reise og være mye borte fra barna som ennå er små. Jeg prøver å ta de med på mye, gjøre jobbopplevelser til noe vi også kan ha sammen, men det er ikke alltid like lett å lede møter med en liten gutt ved foten.

- Det er et evig forsøk på å finne den rette balansen. Jeg drømmer om å være den som legger igjen mobil og jobbproblemer ved dørkarmen hjemme, men har for lengst innsett at jeg må finne løsningen et eller annet sted inne i midten av kaoset, fortsetter hun.

- Har du dårlig samvittighet?

- Jeg sitter ikke igjen med dårlig samvittighet, barna har det bra, men det å være mor og å kunne finne barna der de er i hverdagen gir meg veldig mye. Jeg vet jeg vil angre hvis jeg lar småbarnstida glippe helt mellom hånda og mobiltelefonen.

INGEN KONTAKT: Lise Klaveness har ikke hatt noe kontakt med FIFA-president Gianni Infantino etter talen hun holdt 31. mars. Foto: NTB
INGEN KONTAKT: Lise Klaveness har ikke hatt noe kontakt med FIFA-president Gianni Infantino etter talen hun holdt 31. mars. Foto: NTB Vis mer

Flere advarsler før talen

Under det ekstraordinære fotballtinget i mars, ble Klaveness nærmest pålagt å holde en tale til FIFA. Rakrygget sto 41-åringen fra Norge og snakket FIFAs mektige menn midt imot.

- Jeg kjente ingen av disse menneskene, jeg var helt ny i rollen som president. Helt fram til bussen på vei til kongressen kom det representanter som ville advare. «Du må være forberedt på at representanter kan bli aggressive og vil kaste gjenstander på deg», «pass på at du ikke fornærmer Qatar», «pass på at du ikke isolerer Norge politisk». «Må du virkelig gjøre dette?». Jeg tror veldig mange kom for å fortelle at risikoen er stor for at dette kan virke mot sin hensikt, at dette var en stor scene der man ikke diskuterer disse store temaene vanligvis.

Men for Klaveness var det ingen tvil. På vegne av norsk fotball ville hun si akkurat hva hun mente.

- Var du redd?

- Nei, det var selvsagt ubehagelig, men jeg var veldig konsentrert på oppdraget og avklart på at om dette er det siste jeg gjør i denne sammenhengen, så gjør jeg det likevel, sier fotballpresidenten.

SNAKKET UT: President i NFF Lise Klaveness snakker ut etter VM-besøk i Qatar: - Ble veldig urolig Vis mer

Juryens begrunnelse

I juryens begrunnelsen, signert Dagbladets sjefredaktør Alexandra Beverfjord, heter det blant annet:

«Hva langtidskonsekvensen av Klaveness tydelighet blir, er foreløpig uvisst. Under VM-sluttspillet i Qatar fikk hun ikke møte FIFA-presidenten. Hun har selv sagt at hun opplever at NFF, og hun selv, ble uinteressante for FIFA etter talen.

Veien videre, både for FIFA, NFF og Lise Klaveness selv, blir staket ut i løpet av de neste fire åra – fram til VM-sluttspillet i Nord-Amerika i 2026. Langs den veien kommer mange til å se mot Klaveness og Norge. Det er ingen tvil, Lise Klaveness er «Årets Navn».»

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer