BER FOLK HJELPE: Flyktningkatastrofen i Syria gjør inntrykk på RBK-kaptein Tore Reginiussen.
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
BER FOLK HJELPE: Flyktningkatastrofen i Syria gjør inntrykk på RBK-kaptein Tore Reginiussen. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpixVis mer

Preget RBK-kaptein ber nordmenn hjelpe syriske flyktninger

- Det er en tragedie.

(Dagbladet): Situasjonen i Syria beskrives som den verste flyktningkatastrofen siden andre verdenskrig. Så langt i år har mer enn 300 000 flyktninger og migranter tatt fatt på den farlige veien over Middelhavet i et desperat forsøk på å nå Europa. Over 2500 av dem er enten døde eller savnet.

Onsdag ble Aylan Kurdi (3) en del av den fryktelige statistikken, da han var om bord i en liten båt som havarerte på vei fra Tyrkia til Hellas. Den tre år gamle gutten gled ut av hendene på faren og druknet i havet, før han ble skylt i land på en strand i den tyrkiske byen Bodrum.

Bildet av treåringen ryster nå folk over hele verden. Og Rosenborg-kaptein og småbarnspappa Tore Reginiussen (29) er blant dem som reagerer sterkt.

- Det er jo forferdelig. Det stikker ekstra i hjertet når man ser et slikt bilde. Det er helt grusomt, sier Reginiussen til Dagbladet.

Ber folk hjelpe Nå oppfordrer Reginiussen og Rosenborg hele Fotball-Norge om å hjelpe flyktningene på klubbens hjemmeside, gjennom å støtte Redd Barnas innsamlingsaksjon.

29-åringen, som har en rekke landskamper for Norge, forteller at han tenker mye over scenene som i lang tid har utspilt seg i og rundt Syria.

- Vi som bor i Norge, som har et liv som er så fjernt fra det vi ser der, må prøve å bidra litt alle sammen. Jeg er veldig glad for at Rosenborg også har valgt å støtte denne saken. Det synes jeg er fantastisk bra. Jeg håper også at flere følger etter. Det er viktig å vise at vi ønsker å hjelpe, sier Reginiussen.

Kommunikasjonssjef i Redd Barna, Line Hegna, jobber for å hjelpe flyktningbarn over hele Europa. Hun forteller at behovet for hjelp er stort, også for de ungene som allerede er kommet til Norge. Derfor setter Hegna stor pris på Reginiussens og Rosenborgs engasjement.

- Det er fantastisk at de tar et slikt initiativ. Når Rosenborg mobiliserer sine folk til det, gjør det meg veldig ydmyk og innmari glad. For det er virkelig et stort behov for penger og masse folkelig engasjement, sier Hegna til Dagbladet.

- En tragedie Nyheten fra Rosenborg-leiren kommer samme dag som faren til den avdøde treåringen Aylan Kurdi delte fortvilelsen og sorgen over å ha mistet hele familien sin. Historien er hjerteskjærende. 

- Jeg holdt min kones hånd, men guttene gled gjennom hendene mine. Vi forsøkte å klamre oss til båten, men den mistet luft. Det var mørkt, og alle skrek, sier Abdullah Kurdi, gjengitt av det tyrkiske nyhetsbyrået Dogan.

Den uttaltelsen har Reginiussen akkurat fått med seg når Dagbladet prater med ham.

- Det er jo en situasjon som er så forferdelig og håpløs at den i det hele tatt er vanskelig å sette seg inn i. Det er en tragedie, sier 29-årigen.

Engasjert i flyktingedebatten I Norge har debatten om hvor mange syriske flyktninger vi bør ta imot pågått lenge. I juni vedtok Stortinget å ta imot 8000 i løpet av de tre neste årene.

I en undersøkelse Ipsos MMI utførte for Dagbladet i august kom det imidlertid frem at det er full splid blant det norske folk i spørsmålet. Reginiussen mener på sin side at det bør være en selvfølge at Norge åpner grensene for flyktningene.

- Jeg har selvfølgelig tenkt over dette. Jeg synes som et generelt prinsipp at vi skal prøve å hjelpe så mange som mulig og så mange som vi har kapasitet til. I et land som Norge, hvor alt ligger til rette for oss, syns jeg vi må kunne strekke ut en hjelpende hånd når det er en katastrofe som dette, forteller RBK-kapteinen.

• Hvis du vil følge Reginiussens, RBKs og Redd Barnas oppfordring, kan du hjelpe de syriske flyktningebarna gjennom Redd Barnas nettsider.

PS: I dag offentliggjorde Strømsgodset at de gjør som Rosenborg og gir 25 000 kroner til Redd Barna.

TRAGEDIE: Bildet av tre år gamle Aylan Kurdi, som druknet utenfor Tyrkia, er rystende. Foto: Scanpix
TRAGEDIE: Bildet av tre år gamle Aylan Kurdi, som druknet utenfor Tyrkia, er rystende. Foto: Scanpix Vis mer