Premier League-heltene om juleprogrammet: - Det var ekstremt

Fjørtoft importerte pinnekjøtt.

GODE JULEMINNER:  Uwe Rösler (fra v.), Jan Åge Fjørtoft og Eirik Bakke minnes travle - men morsomme - juledager som Premier League-spillere. Fotos: NTB Scanpix og Allsport
GODE JULEMINNER: Uwe Rösler (fra v.), Jan Åge Fjørtoft og Eirik Bakke minnes travle - men morsomme - juledager som Premier League-spillere. Fotos: NTB Scanpix og Allsport Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Fansen elsker det travle juleprogrammet i Premier League, mens de fleste utenlandske managere der borte er mer skeptisk.

Hvordan er det egentlig for spillerne?

- Det første jeg husker er den gangen vi spilte to kamper på to dager i jula. Det var ekstremt. Det var også i en tung periode for Swindon da. Det er et spesielt minne, sier tidligere England-proff Jan Åge Fjørtoft til Dagbladet.

- Å spille fotball på Boxing Day er veldig moro. Det er en helt fantastisk atmosfære med nissekostymer på tribunen. Det var noe jeg gledet meg veldig til.

Importerte julemat Fjørtoft klarte å beholde noen norske tradisjoner midt i hardkjøret.

- Julaften er hellig, men vi trente også da. Jeg husker at vi spilte en treningskamp på julaften en gang. Det var spesielt.

- Turte du å unne deg julemat mitt i juleprogrammet?

- Ja, det gjorde jeg. Jeg fikk importert pinnekjøtt og ribbe til England. Det er viktig å bevare tradisjonene. Jeg synes det er fantastisk å spille i jula. Det er en helt annen type stemning da.

- Louis van Gaal har uttrykt seg kritisk til det tøffe juleprogrammet og mener det er skadelidende for engelsk fotball. Ser du poenget hans?

- Nei, van Gaal har selv valgt å trene et engelsk lag. Da må han innrette seg etter den engelske kulturen. Jeg tror uansett ikke det er der skoen trykker. Det er ikke juleprogrammet som er årsaken til at de engelske lagene sliter. De engelske lagene har tross alt dominert Champions League tidligere med akkurat det samme juleprogrammet, minner Fjørtoft om.

Bakke: - Fantastisk atmosfære Tidligere Leeds-spiller Eirik Bakke savner å spille fotball i jula.

 - Jeg er glad i norsk jul, men ingenting er bedre enn å spille fotball i jula. Spesielt Boxing Day var stort. Jeg savner den tida, forteller Bakke til Dagbladet.

- Det var fantastisk atmosfære og veldig morsomt med julenisser på tribunen. Det vekker fantastiske minner.

Bakke husker besøk hjemmefra:

- Jeg hadde alltid besøk av familien. Mor og far laget norsk julemiddag, så det var stas. Jeg spiste så mye mat jeg kunne, selv om det var midt i et tøft kampprogram. Det er først nå etter jeg har lagt opp at jeg passer litt på hva jeg spiser, for ikke å legge på meg, sier Sogndal-treneren og ler.

- Alle kritiserer julefotballen i engelsk fotball, men jeg synes det er en kjempegod tradisjon. Ingenting er som å spille fotball i jula. Jeg husker at vi hadde fem kamper på sju dager eller noe slikt. På den tiden hadde vi mindre tropper også, så slitasjen var stor. Vi ble aldri helt restituerte, men det var moro likevel.

- Vi trente på julaften, så jeg var ikke alltid hjemme med familien da. Men 1. juledag hadde vi alltid fri. Det er jo den største dagen der borte.

På spørsmål om hva som er det aller beste julefotballøyeblikket fra hans tid i England, svarer Bakke:

- Mitt beste Boxing Day-minne var da vi slo Chelsea 2-0. Det var veldig stort.

Rösler: - En utfordring Også tidligere Manchester City-spiller Uwe Rösler sitter igjen med mange gode minner fra tiden hvor jula hovedsaklig omhandlet fotball.

- Jeg husker at den første julen min i England var spesiell. Jeg var ikke vant med å spille så mye fotball i jula, så det var en uvant opplevelse. Man kunne ikke drikke og spise så mye som vanlig, vi måtte jo forberede oss best mulig. I tillegg var jeg jo vekke fra familien, sier Rösler til Dagbladet.

Det var «en utfordring», innrømmer Rösler, som husker tilbake på mange kamper over kort tid, og dermed stor slitasje.

- Men det var likevel noe jeg alltid så fram til, for det var en helt spesiell atmosfære i disse julekampene, spesielt Boxing Day. Det var elektrisk stemning og veldig moro.

Den tidligere Manchester City-helten, som også har trent blant annet Lillestrøm og Viking, advarer mot å fjerne julefotballprogrammet.

- Jeg tror ikke denne engelske juletradisjonen kan endres, og jeg synes ikke den bør det heller. Det er noe helt spesielt og minner for livet. Jeg klarer ikke å trekke frem ett spesielt, men jeg sitter igjen med mange inntrykk.

Premier League-jula

26. desember, 13.45: Stoke - Manchester United. 16.00: Manchester City - Sunderland, Swansea - West Bromwich, Liverpool - Leicester, Bournemouth - Crystal Palace, Chelsea - Watford, Tottenham - Norwich, Aston Villa - West Ham. 18.30: Newcastle - Everton. 20.45: Southampton - Arsenal.

28. desember, 16.00: Watford - Tottenham, Norwich - Aston Villa, Everton - Stoke, Crystal Palace - Swansea, West Bromwich - Newcastle. 18.30: Arsenal - Bournemouth, West Ham - Southampton, Manchester United - Chelsea.

29. desember, 20.45: Leicester - Manchester City.

30. desember, 20.45: Sunderland - Liverpool.

2. januar, 13.45: West Ham - Liverpool. 16.00: Arsenal - Newcastle, Leicester - Bournemouth, Manchester United - Swansea, Norwich - Southampton, Sunderland - Aston Villa, West Bromwich - Stoke. 18.30: Watford - Manchester City.

3. januar, 14.30: Crystal Palace - Chelsea. 17.00: Everton - Tottenham.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer