SKATTES HARDERE: Cristiano Ronaldo, Lionel Messi og de andre stjernene i La Liga må betale mer i skatt. Foto: Siu Wu, AFP/Scanpix
SKATTES HARDERE: Cristiano Ronaldo, Lionel Messi og de andre stjernene i La Liga må betale mer i skatt. Foto: Siu Wu, AFP/ScanpixVis mer

Premier League jubler for nye skatteregler i Spania

Arsene Wenger spådde den engelske ligaens fall for to år siden.

(Dagbladet): La Liga har i mange år hatt et skattemessig konkurransefortrinn i forhold til andre store ligaer i Europa.

Mens utenlandske elitespillere i Spania har sluppet unna med en skatteprosent på 24, har utlendinger i Premier League måttet betale 50 prosent toppskatt av inntekt over 150 000 pund i året (ca. 1,4 millioner kroner).

Det har gjort det vanskeligere for de engelske klubbene å tilby like høy lønn - og dermed tiltrekke seg de aller beste spillerne.

De utenlandske spillerne i Spania har hatt det ekstra gunstig på grunn av den såkalte «Beckham-loven», som ble innført like før David Beckham flyttet til Madrid. Mens toppskatten for spanjoler var på 48 prosent, slapp altså utlendingene unna med halvparten.

Nå har imidlertid spanske myndigheter bestemt seg for å heve skattenivået betraktelig. For det første fjernes Beckham-loven, og i tillegg heves toppskatten fra 48 prosent til 54 i Spania generelt, og hele 56 prosent i Catalonia.

- Like vilkår - Dette vil ha en positiv effekt på Premier League. Det har ikke vært rettferdig. Nå kan klubber i Premier League og Championship konkurrere på like vilkår, skriver Gary Neville på Twitter.

Da de engelske skattereglene ble skjerpet for et par år siden, spådde Arsene Wenger at det engelske hegemoniet i Europa ville forsvinne. Skal man dømme ut fra de siste par sesongene, tyder mye på at Arsenal-manageren var inne på noe.

- Gullalderen til Premier League vil ta slutt på grunn av dette skatteproblemet. La oss si at en fyr tidligere ble betalt en million pund i året, og tjente 600 000 i året. Hvis du ønsker å holde ham på 600 000 framover, må du øke lønna med 20 prosent. Det er ikke alle klubber som har råd til det. Spillere vil reise andre steder, der de har skattefordeler vi ikke har. I Spania betaler man 25 prosent de første fem årene. Det er en tapt kamp, sukket Wenger i 2009.

Så kan man kanskje innvende at spillerne uansett ikke har noe å klage på, men fotballbransjen er som kjent en kynisk bransje, der de som betaler mest som regel har mest suksess.

- Vi er privilegerte og må akseptere det dersom vi av hensynet til resten av nasjonen må dele. Men sammenlignet med andre land er det en ulempe, sa Wenger.

- Real og Barca merker lite I de engelske avisene antydes det allerede at dette for eksempel kan bety en Englands-retur for en spiller som Cristiano Ronaldo.

Men La Liga-ekspert hos Canal+, Petter Veland, tror ikke endringen får særlige konsekvenser for Barcelona og Real Madrid.

- Det ultimate for en spiller er å bli kjøpt av Barcelona og Real Madrid, fordi de dominerer europeisk fotball for øyeblikket og er så gode. Og reglene i Spania ble endret for tre, fire år siden kunne man fått en merkbar endring, for da lå prestisjen vel så mye i England. Nå er jeg mer usikker. Barcelona og Real Madrid har enorme inntekter, og en del å gå på i forhold til lønnsbudsjett. Når styrene skal sette opp budsjettene neste gang, vil lønnsbudsjettet øke betraktelig. Det spillerne ser på er hvor mye penger som blir satt over til dem - ikke hva skattenivået er, sier Veland til Dagbladet.

Det finnes fortsatt andre serier i Europa der skattenivået er langt gunstigere. Men det dreier seg om ligaer uten samme sportslige prestisjenivå.

- I Sveits er skattenivået 5-20 prosent, i Monaco rundt 6-7 prosent, Russland og Ukraina på rundt 20-25 prosent. I Tyrkia betaler klubbene i teorien skatt for spillerne, men det er uvisst hvor mye som til slutt havner i statskassa, sier overgangskonsulent og fotballspeider Tor-Kristian Karlsen til Dagbladet.