Premier League-kamper kan bli spilt utenlands

Vil maksimere inntektene.

UNITED-EVERTON I USA? Manchester Uniteds Robin van Persie og Everton's Phil Jagielka kjemper om ballen under Premier League-kampen i Manchester sist søndag. Om noen år kan kanskje tilsvarende kamp bli spilt i utlandet. Foto: Paul Ellis / AFP / NTB Scanpix
UNITED-EVERTON I USA? Manchester Uniteds Robin van Persie og Everton's Phil Jagielka kjemper om ballen under Premier League-kampen i Manchester sist søndag. Om noen år kan kanskje tilsvarende kamp bli spilt i utlandet. Foto: Paul Ellis / AFP / NTB ScanpixVis mer

De amerikanske ligaene NFL og NBA har gjort det. Premier League vil gjerne ha en del av den økonomiske kaka det har vist seg å være å spille offisielle kamper utenfor egne landegrenser.

Derfor har debatten om å spille Premier League-kamper utenfor Englands grenser blusset opp igjen.

Idéen om en såkalt «39. seriekamp» - altså en ekstra serierunde - var oppe i både 2008 og 2010, men ble avvist begge gangene.

Voksende interesse Skepsisen fra både engelske fans, media og det engelske fotballforbundet tydet på at ligaen ikke var klare for et såpass kontroversielt eksperiment.

Men Premier League har tilhengere i alle verdenshjørner og populariteten ser ut til å bare vokse og vokse. Og da er det grunn til å stille seg spørsmål om hvordan klubbene kan utnytte interessen for deres produkt til å skaffe seg enda flere inntekter.

Dessuten har både amerikansk fotball (NFL) og den amerikanske basketligaen (NBA) hatt suksess med å spille kamper i London, gitt tilhengerne av tanken blod på tann.

USA interessant Og nettopp USA er utpekt som et naturlig sted å ta Premier League-fotballen til. Interessen for fotball har tatt av «over there».

Da Manchester United og Real Madrid møttes til treningskamp i Michigan 2. august var det foran 109.000 tilskuere.

Her ligger det åpenbart økonomiske muligheter.
 
Erfaringene fotball-England sitter med fra de forrige gangene temaet var oppe, gjør at formatet foreslås litt endret nå. Istedet for en ekstra serierunde - den 39. - så skal det denne gang være snakk om å legge en av de 38 vanlige serierundene utenlands.

Slik vil de unngå unødvendige og forstyrrende endringer i et etablert produkt, selv om det samtidig vil bety at halvparten av Premier League-klubbene vil få en hjemmekamp mindre.

Fem år unna En mulig gjennomføring av Premier League-spill i utlandet ligger dog noen år fram i tid - uavhengig av hvor lukrativt klubbene kommer til at dette vil være.

Den eksisterende TV-avtalen for Premier League er bundet opp i nåværende format, så minst fem år fram i tid er horisonten det jobbes mot. 

Premier Leauge-boss Richard Scudamore er overbevist om at Premier League en dag vil bli spilt utenlands.

- Det kommer til å skje en dag. Men om det skjer i min levetid. Hvem vet?

109.000: Da Manchester United møtte Real Madrid i en treningskamp i Michigan 2. august i år, så var det hele 109.000 tilskuere på tribunen. Interessen for fotball i USA er så stor at det nå lekes med tanken på å spille offisielle Premier League-kamper der. Foto: Paul Sancya / AP / NTB Scanpix
109.000: Da Manchester United møtte Real Madrid i en treningskamp i Michigan 2. august i år, så var det hele 109.000 tilskuere på tribunen. Interessen for fotball i USA er så stor at det nå lekes med tanken på å spille offisielle Premier League-kamper der. Foto: Paul Sancya / AP / NTB Scanpix Vis mer