STORKJØP: Mohamed Salah, Alvaro Morata og Romelu Lukaku har alle skiftet klubb i sommer. Foto: NTB Scanpix
STORKJØP: Mohamed Salah, Alvaro Morata og Romelu Lukaku har alle skiftet klubb i sommer. Foto: NTB ScanpixVis mer

Pengebruk Premier League

Premier League-klubbenes kjøpefest: - Jeg er overrasket. Jeg blir ikke overrasket ofte

Premier League-klubbene har allerede brukt over ti milliarder norske kroner i sommerens overgangsvindu. Og det er fortsatt tre uker igjen til vinduet stenger.

(FourFourTwo): Med unntak av Tottenham har alle de «seks store» i Premier League viftet med sjekkheftet i sommer. Premier League setter ny overgangsrekord hver sommer, og rekorden for sommeren 2016, da det ble brukt 1,194 milliarder pund (12,3 milliarder norske kroner) står for fall.

Ifølge statistikkbyrået Transfermarkt har Premier League-klubbene brukt rundt en milliard pund (rundt ti milliarder norske kroner).

Manchester City og Pep Guardiola har brukt aller mest penger, i overkant av to milliarder norske kroner for Bernardo Silva (Monaco), Ederson (Benfica, Kyle Walker (Tottenham), Douglas Luiz (Vasco De Gama), Danilo (Real Madrid) og Benjamin Mendy (Monaco).

Like bak følger Manchester United og Chelsea, som har hentet henholdsvis Romelu Lukaku og Alvaro Morata for de aller største summene. Arsenal og Liverpool er hakket bak, mens Tottenham skiller seg ut ved å ikke bruke en eneste krone.

Det fikk blant annet Spurs-back Danny Rose til å blåse ut litt frustrasjon, og 27-åringen etterlyste nye spillere i et intervju med engelske The Sun i går.

- Ikke bærekraftig

Spurs-formann Daniel Levy er kjent for å være en mann som gjør gode økonomiske avtaler som gir Tottenham klirrende mynt i klubbkassa. Han har ikke tenkt å betale overpris for spillere i dagens marked.

- Etter mit syn er det ikke bærekraftig. Jeg er ikke sikker på hvordan de andre Premier League-klubbene ser på det, men de summene som blir brukt for å betale for andre Premier League-spillere er ikke bærekraftig i lengden, uttalte Levy ifølge ESPN.

Men det er ikke bare storklubbene som strør rundt seg med penger. En klubb som Everton, som nærmest var kjent for å ikke bruke særlig med penger på spillere under tiden med David Moyes som manager, har brukt rundt 950 millioner norske kroner i sommer. Alt i håp om å ta opp kampen med storklubbene.

De nyopprykkede lagene har også forsterket lagene sine, iallfall sett ut fra pengebruken. Huddersfield har brukt nesten 400 millioner norske kroner på spillerkjøp, mens Brighton har brukt rundt 260 millioner norske kroner.

I går kom meldingen om at nyopprykkede Brighton setter overgangsrekord for tredje gang i sommer. Klubbern er enig Club Brugge om en overgang for José Izquierdo, men summen er ikke offentliggjort.

- Overrasket

Brightons styreforman, Tony Bloom, innrømmer at han er overrasket over pengebruken i engelsk fotball.

- Det stopper ikke. Jeg forventet at det skulle bli en form for inflasjon denne sesongen, men jeg forventet ikke at det skulle være på dette nivået og jeg tror det er mange som deler det synet, sier Bloom til The Argus.

- Jeg er overrasket. Jeg blir ikke overrasket ofte, men de store summene, hvor mye klubber ber om, jeg tror det er mer når du spiller i Premier League, sier han.

- Men vi går videre med livet. Det er likt for alle. Våre konkurrenter i Premier League syns også det er vanskelig. Det eneste jeg kan si er at vi er veldig fornøyde med spillerne vi har hentet, sier Bloom.

Leicester bruker penger

Neymar ble nylig solgt for hele to milliarder norske kroner fra Barcelona til PSG. Premier League-sjef Richard Scudamore tror ikke vi får se liknende summer i engelsk fotball med det første.

- Jeg kan ikke se for meg noe slikt (i Premier League), sier Scudamore til BBC.

- Da den forrige overgangsrekorden i verden var 89 millioner pund for Paul Pogba, for så å stige plutselig til 200 millioner pund. Det er noe helt annet som har foregått der, sier han.

Premier League sparkes i gang med Arsenal mot Leicester på Emirates 20.45 i kveld. Bortelaget har faktisk brukt mer penger (rundt 20 millioner norske kroner mer) enn Arsenal i sommer. Men det er lenge til 31. august.

Dette har klubbene brukt (spillersalg er ikke trukket fra):

Manchester City: 205 millioner pund (2,1 milliarder norske kroner).

Manchester United: 160 millioner pund (1,65 milliarder norske kroner).

Chelsea: 144 millioner pund (1,48 milliarder norske kroner).

Arsenal: 52 millioner pund (534 millioner norske kroner)

Liverpool: 44 millioner pund (452 millioner norske kroner)

Tottenham: Ingenting

Totalt: 605 millioner pund (6,2 milliarder norske kroner).

SESONGSTART: Premier League er tilbake og Dagbladets ekspertpanel diskuterer gullkampen, overgangene og årets spillere. Tidligere Chelsea-profil Erland Johnsen snakker om da han ble kastet ut av Abramovich, meide ned Ryan Giggs og hva han hadde kostet som spiller i dag. Gjester: Morten Langli, Morten Pedersen og Erland Johnsen. Vid... Vis mer