Premier League med rekordlavt bidrag i Gullballen

Aldri vært blant topp tre i nye Ballon D'Or.

TO ENESTE: Blant spillerne som har spilt i Premier League under hele den aktuelle tidsperioden for årets utgave av Gullballen, finner vi kun Chelseas Eden Hazard (I midten) og Manchester Citys Yaya Touré (Til venstre). Her er de avbildet sammen med Didier Drogba under en vennskapskamp mellom Belgia og Elfenbenskysten foran årets VM. Foto: REUTERS/Yves Herman
TO ENESTE: Blant spillerne som har spilt i Premier League under hele den aktuelle tidsperioden for årets utgave av Gullballen, finner vi kun Chelseas Eden Hazard (I midten) og Manchester Citys Yaya Touré (Til venstre). Her er de avbildet sammen med Didier Drogba under en vennskapskamp mellom Belgia og Elfenbenskysten foran årets VM. Foto: REUTERS/Yves HermanVis mer

I dag ble listen over de nominerte til gullballen (FIFA Ballon d'Or) annonsert, naturligvis med storfavorittene Cristiano Ronaldo og Lionel Messi på lista. Luis Suárez, som vant gullstøvelen, er ikke med på lista.

Listen domineres tungt av spillere fra spansk og tysk fotball. Særlig dersom man ser på tidsperioden stemmene baseres på. Den aktuelle tidsperioden er fra da Ballon d'Or ble annonsert tidligere i år, 15. januar, frem til litt før 1. desember, når listen på de tre finalistene annonseres.

Tynt fra Premier League Diego Costa, Thibaut Courtois og Angel Di María, kom til Premier League i sommer (Courtois returnerte fra lån), men har tilbragt størsteparten av kalenderåret 2014 i spansk fotball.

Dermed står bare Yaya Touré og Eden Hazard igjen som de to eneste spillerne som har vært i Premier League hele den aktuelle perioden.

- Jeg tror dette er et resultat av den voldsomme dominansen til de spanske og tyske fotballklubbene i Champions League, disse klubbene er langt foran de engelske, sier Viasats Fotballekspert Roar Stokke til Dagbladet.

Ingen blant topp tre siden 2010 Siden France Footballs Ballon d'or ble slått sammen med FIFA World Player of The Year i 2010, har Premier League stabilt hatt omtrent 5 spillere på listen over de nominerte.

Gjengangerne har vært blant annet Robin Van Persie, Sergio Agüero, Wayne Rooney, Luis Suárez, Yaya Touré og Eden Hazard.

Allikevel har aldri noen av disse vært i nærheten av å nå opp når de tre finalistene skal kåres. Selv ikke da Chelsea vant Champions League i 2011/12 var noen på det laget blant topp 3. Drogba kom den gang nærmest med en 8. plass.

- Spillere som Ronaldo, Lionel Messi, Xavi, Iniesta, en Arjen Robben eller Bastian Schweinsteiger har satt en ny standard for hva det vil si å være verdens beste fotballspillere, sier Stokke.

Grunnen til at disse spillerne ikke spiller i Premier League, er enkel. De engelske klubbene har mistet statusen som de største og beste klubbene de siste årene.

- Toppspillere tiltrekkes av æren det er å spille for for eksempel Barcelona eller Real Madrid fremfor pengene de kan få i Premier League, forklarer Stokke.

Penger holder ikke Selv om Premier League i teorien er den ligaen i verden med størst økonomiske muskler, ifølge Deloitte, sliter de altså med å beholde sine aller største profiler.

Både Gareth Bale og Cristiano Ronaldo gikk til Real Madrid. Luis Suárez endte i sommer opp i Barcelona.

Toni Kroos og Bastian Schweinsteiger har vært koblet til engelske klubber i hele sommer, men Schweinsteiger så ingen grunn til å forlate Bayern, og Kroos valgte Real Madrid.

- Pengene gjør at engelske lag går for «quick fix»-løsninger der de henter spillere istedenfor å utvikle dem selv. De får ikke den identiteten og den tekniske spillestilen og æren som man finner hos de to spanske storklubbbene, sier Stokke.

To av spillerne som ble utelatt, Luis Suárez og Sergio Agüero, lider av at klubbene deres ikke presterer i Europa, mener Stokke.

- Luis Suárez spilte ikke i Champions League, hadde han gjort det kunne han vært inne i diskusjonen, og Agüero presterer altfor ustabilt for et City-lag som roter seg bort i Europa, sier Stokke videre.

Vinneren blir annonsert den 12. januar neste år, på en konferanse som arrangeres i Zürich Kongresshaus i Sveits.