IKKE PRESTASJONSFREMMENDE: Cannabis er blant stoffene som engelske fotballspillere har testet positivt for, uten at noen utenom klubben og FA har fått vite om det. Foto: REUTERS/Enrique Marcarian
IKKE PRESTASJONSFREMMENDE: Cannabis er blant stoffene som engelske fotballspillere har testet positivt for, uten at noen utenom klubben og FA har fått vite om det. Foto: REUTERS/Enrique MarcarianVis mer

Premier League-spiller på kokain navngis

TV-dokumentar avslører 43 positive tester.

(Dagbladet): Britiske fotballspillere benker seg foran TV-skjermen i spenning når Channel 4 sender sin dokumentar «Dispatches» i kveld.

Ifølge TV-kanalen selv blir flere dusin engelske fotballproffer navngitt som brukere av narkotiske stoffer i «The Truth About Drugs in Football», skriver Daily Mail.

Holdt kokainprøve hemmelig Én spiller som er solgt for flere titalls millioner skal ha testet positivt for kokain, men det fikk klubben som kjøpte ham aldri vite noe om. Ikke før TV-programmet sendes kl. 21 norsk tid i kveld.

Det dreier seg om 43 positive tester helt tilbake til 2003, der resultatene aldri er blitt offentliggjort av det engelske fotballforbundet (FA).

Prøvene viste blant annet bruk av kokain, ecstasy og cannabis. Stoffene ble ikke regnet som prestasjonsfremmende og er tatt utenfor konkurranse, altså kamp. Dermed ble spillerne ikke dopingtatt for de positive testene.

Ifølge The Sun er det klubbene selv og FA som bevisst holdt testene skjult, for å ordne opp selv i fred og ro.

Samme avis skriver at tre tidligere England-spillere ble dopingetterforsket på grunn av uvanlig høye testosteronverdier. De tre og en skotsk spiller ble seinere frikjent.

Dopingjegere på bomtur Channel 4-dokumentaren mener det også finnes 240 tilfeller siden 2007 der dopingjegerne ankom uanmeldt til klubbens treningsfelt, men aldri fikk tatt prøven de ønsket av fotballspillerne.

FA ønsker ikke å kommentere dokumentaren før den er gått på lufta, men understreker at forbundets testregime mer enn oppfyller antidopingbyrået Wadas krav.

- FA har det mest omfattende antidopingprogrammet av alle idretter i Storbritannia, sier en FA-talsmann i dokumentaren.

I 2005 svarte en FA-talsmann slik da en kokaintatt spillers karantene på seks måneder ble kjent.

- Det er vår politikk å ikke dele ut verken navn eller skam. Vi behandler dette med en balanse av straff og rehabilitering.

Dokumentaren stiller også spørsmål ved en tidligere Chelsea-ansatts bruk av intravenøs jerntilførsel på spillere.

En annen del av programmet setter søkelys på Chelsea- og Manchester United-legers besøk hos en klinikk i USA som bruker et kalveblod-preparat i behandling av skader. Medikamentet Actovegin er tillatt i Europa og står ikke på Wadas forbudsliste.

NAVNGITT I 2004: Adrian Mutu fikk sparken for kokainbruk da han var Chelsea-spiller i 2004. Foto: REUTERS/Bogdan Cristel
NAVNGITT I 2004: Adrian Mutu fikk sparken for kokainbruk da han var Chelsea-spiller i 2004. Foto: REUTERS/Bogdan Cristel Vis mer