Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Premier League

Premier League-spillerne advares

Viktig spillermøte onsdag. Ny melding om regel slaktes av eksperter.

VIKTIGE MØTER: Det blir hektisk møtevirksomhet i Premier League de neste dagene. Foto: James Warwick/EMPICS Entertainment/NTB Scanpix
VIKTIGE MØTER: Det blir hektisk møtevirksomhet i Premier League de neste dagene. Foto: James Warwick/EMPICS Entertainment/NTB Scanpix Vis mer

«Snu ansiktet bort når du takles.»

Det skal være meldingen til Premier League-spillere i onsdagens møte mellom seniorspillere, kapteiner og managere, ifølge engelske The Telegraph.

Dette er ifølge avisa en del av en stor kulturendring som må bli akseptert dersom det skal bli spilt mer Premier League-fotball i 2020.

Tirsdag kom meldingen om at det blir forbud mot taklinger og annen nærkontakt og trening i grupper på maksimalt fem, hvis Premier League-klubbene starter gruppetrening igjen førstkommende mandag.

Det står det blant annet å lese i protokollen som er laget for oppstart av trening og kamp, som blant andre BBC har fått tilgang til.

- Tåpelig

Tidligere Liverpool-spiller Graeme Souness var ikke redd for å trykke til i taklingene som aktiv. Han ler av forslaget.

- Det har blitt skrevet av noen som ikke har spilt fotball. De sier du skal takle og så se bort? Hva om ballen er i beina dine? spør Souness på sendingen til Sky Sports.

- Det er det det tåpeligste jeg har har hørt når det gjelder oppstarten av fotballen, mener han.

Ekspertmakker Gary Neville mener en slik anbefaling vil være med på å gjøre redde spillere enda reddere.

- Selv spillere som ønsker å komme tilbake vil bli litt mer bekymret. Det er instinktivt. Som Graeme sier, det er bare tull, sier Neville, som ikke tror det er sant.

- Hvis vi sier at det er en risiko for spillerne, så burde de ikke spille fotball, sier han videre.

Viktig videomøte

Onsdag vil det gjennomføres en videokonferanse der protokollen skal gjennomgås, hvor klubbkapteiner, medisinsk personell, representanter for spillerforeningen (PFA) og managerforeningen (LMA) får anledning til å uttale seg.

De advares samtidig mot at dersom planene ikke blir godkjent, setter det ligaens framtid i fare.

Tanken bak «Prosjekt Restart» er å innføre endringer allerede nå, som vil være fordelaktig dersom det skulle komme en coronabølge nummer to seinere i år. Frykten er at det vil skape kaos i sporten hvis planene ikke allerede da er testet ut.

Meldingen fra Premier League vil ifølge engelsk presse være at spillerne må innse at det vil bli en «ny normal», som må bli akseptert dersom fotballen skal rulle igjen inneværende år. Det innebærer endringer både i trening og kamp.

SVEVER HØYT: Fotball-freestyler, Tobias Becs, utførte nylig et stunt som man kan bli skjelven i buksen av. Video: NRK Sport. Vis mer

Beskjeden risiko

Flere spillere har uttrykt bekymring over å returnere til fotballen. Mulig smitte under eller i forbindelse med kamp er en av bekymringene.

En dansk studie fra Aarhus Universitet i Danmark viser at det er en beskjeden risiko for å bli smittet under en fotballkamp. Beregningen bygger på bevegelsene til profesjonelle spillere i 14 Superliga-kamper.

«En fotballspiller vil i gjennomsnitt tilbringe halvannet minutt på fotballbanen i nærheten av en annen spiller som er smittet med coronavirus eller har covid-19», heter det på Videnskap.dk.

Denne forskningen får også oppmerksomhet i engelsk presse, og liknende studier har blitt gjort i England.

Premier League-spillerne skal derfor ha blitt fortalt at de kan gjøre noen små justeringer som vil hjelpe dem til å unngå nærkontakt på banen, som å snu seg bort når de er involvert i taklinger.

Kan bli kaotisk sommer

Mandag ble det for første gang diskutert muligheten for at sesongen ikke fullføres under klubbenes videokonferanse. Samtidig kom Englands fotballforbund (FA) med en advarsel mot å annullere sesongen eller droppe nedrykk.

En ikke navngitt klubbeier hevder overfor Sky Sports at det er «40 prosent sjanse» for at inneværende sesong bli avlyst og mener at det kan gå mot en «kaotisk sommer».

Torsdag er det møter mellom Premier League og PFA/LMA når det gjelder medisinsk protokoll. Neste Premier League-møte er førstkommende mandag.

Det europeiske fotballforbundet (UEFA) har satt 25. mai som deadline for når planene for oppstart må være ferdigbehandlet.

Det er samtidig ventet at Premier League-klubbene vil få bruke sin egen stadion og dermed slipper spill på nøytral bane dersom sesongen fortsetter i løpet av sommeren.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!