Premier League-spissen tjente 43 millioner på fotballen. Nå er alt borte

Gary O'Connor sniffet kokain opptil tre ganger i uka.

SLØSTE VEKK FORUMEN:  Garry O'Connor's positive kokaintest ble dysset ned av klubben. Nå forteller spissen at han i mange år tok narkotika på fest, mens han var fotballproff på dagtid. Foto: AFP / CARL DE SOUZA / NTB SCANPIX
SLØSTE VEKK FORUMEN: Garry O'Connor's positive kokaintest ble dysset ned av klubben. Nå forteller spissen at han i mange år tok narkotika på fest, mens han var fotballproff på dagtid. Foto: AFP / CARL DE SOUZA / NTB SCANPIXVis mer

(Dagbladet): «Jeg brukte mye penger på sprit, jenter og raske biler. Resten bare sløste jeg bort»

Sitatet er fra George Best, ballgeniet og Manchester United-legenden som døde i 2005.

Tidligere Premier League-spiss Garry O'Connor (31) sier nesten det samme, det er bare å bytte ut «jenter» med «kokain».

Fotballens versting I et intervju med skotske Daily Record avslører den tidligere Skottland-angriperen at han tjente om lag 43 millioner kroner på fotballen. Ikke et øre er igjen.

Intervjuets tittel: «Fotballens versting Garry O'Connor røper at han kastet bort fire millioner pund på kokain, sprit og Ferrarier».

Også fotballkarrieren fulgte med i sluket. Han er bare 31 år, men spiller for tida for amatørklubben Selkirk på nivå fem hjemme i Skottland. Han står med 16 landskamper og fire mål for Skottland.

O'Connor var aldri noen George Best ute fotballbanen, men i skotsk målestokk var han en meget lovende spiller. Han debuterte i skotske toppserie som 17-åring.

God i lufta, kraftig skudd - Garry var en høy, fysisk sterk midtspiss. Han var god i lufta og hadde en god, kraftig skuddfot. Følelsen på den tida var at han kunne spille på helt øverste nivå, sier reporter Graeme MacPherson i avisa The Herald til Dagbladet.

Han fikk sin siste landskamp i september 2009. Det var like etter alt ramlet sammen for angriperen, i Birmingham City etter overgangen fra Lokomotiv Moskva.

På snaue fem år gikk han fra tosifrede millionlønninger i Premier League, og til så å si ubetalt spill i den såkalte juniorligaen i Skottland.

- Skader, formsvikt og idiotisk oppførsel utenfor banen gjorde det fort klart at han ikke kom til å utnytte sitt potensial, sier MacPherson.

- Det er en meget trist bruk av et så stort talent.

I Birmingham var O'Connors problemer en hofteskade. Det var den offisielle versjonen. Sannheten var at han ble tatt for kokainbruk og utestengt i to måneder.

Lett å ta dop Han var innlagt på rehabilitering i USA i åtte uker. Det holdt klubben hemmelig. Hjemme i England igjen fortsatte han festingen.

- Jeg hadde alltid folk rundt meg som hadde kokain å by på. Det ble for lett å ta dop når jeg var på byen, sier O'Connor til Daily Record.

På det meste tjente han rundt 200 000 kroner i uka, mer enn 10 millioner kroner i året.

- Jeg vet at jeg aldri skulle plassert meg selv i en slik situasjon, men når du har så mye kontanter rundt deg mister du hodet, sier O'Connor.

Pengene fløt fritt, lysluggen forteller at han helst bare drakk champagne til over tusen kroner flaska. Han gikk til innkjøp av en rekke luksusbiler, Ferrarier- og Bentley-er.

O'Connor mistet kontrollen, men ville ikke snakke om det med noen.

I intervjuet sier skotten at han sjelden selv betalte for narkotika. Det sørget andre for. O'Connor står på at misbruket stort sett skjedde da han var skadd. Men det var to dager etter et innhopp mot Arsenal han til slutt testet positivt.

Tre ganger i uka - Jeg rørte aldri greiene da jeg spilte, men hvis jeg var skadd gikk vi ut to-tre ganger i uka. Kokain dukket alltid opp, sier angriperen som kom til Premier League fra Russland med en prislapp på omlag 30 millioner kroner.

Da hadde han blitt solgt fra skotske Hibernian for 18 millioner i 2007, etter 35 mål på kontoen de to siste sesongene.

På fire sesonger i Birmingham ble det bare ni scoringer, og ferden fortsatte videre nedover til Barnsley - og så tilbake til skotske Hibernian.

Hjemme i Skottland gikk han i baret igjen, og nå holdt ingen det hemmelig.

I mai 2012 ble han fersket av politiet mens han sniffet dop i en parkert bil. Samme dag hadde kontrakten med Hibs løpt ut, og i retten innrømte han såkalt «partylivavhengighet».

Klarte ikke løpe fra politiet Da saken kom opp i retten slapp han unna med samfunnsstraff, på tross av at han oppga feil navn til tjenestemennene. Et navn han ikke engang klarte å stave på oppfordring.

Da hadde politiet løpt opp en andpusten, ristende fotballproff over et par hundre meter i Edinburgh sentrum.

TENÅRINGSDEBUT: Garry O'Connor debuterte på landslaget som 19-åring. Det var samme år han første gang prøvde kokain. Her feirer han et mål mot Færøyene. Foto: REUTERS/David Moir / NTB SCANPIX
TENÅRINGSDEBUT: Garry O'Connor debuterte på landslaget som 19-åring. Det var samme år han første gang prøvde kokain. Her feirer han et mål mot Færøyene. Foto: REUTERS/David Moir / NTB SCANPIX Vis mer

I samme periode ble han dømt for forsikringssvindel, etter at en Ferrari F430 Spider ble oppgitt krasjet. Bilen oppgis å ha blitt brukt som taxi av O'Connor og kompisene i perioden.

Drikkingen og dopen kostet stadig mer og mer. Edinburgh Evening News skriver at en villa til 15 millioner i East Lothian ble tvangssolgt i 2012. Det samme skjedde med en eiendom i West Midlands.

Rett før hadde skotten prøvd seg på nytt i Russland, i Tom Tomsk i Sibir. Det ble seks kamper før han dro hjem etter noen måneder. Ett år etter Russland-oppholdet fikk O'Connor sin siste proffkontrakt, med Greenock Morton fra januar og fram til sommeren 2014.

Allerede i april i år kom strykkarakteren fra Morton-styreformann Douglas Rae.

Forfall - Har Garry skuffet meg? Ja, han har vært håpløs. Han har vært lite tilfredsstillende, synes jeg. Han er ikke bevegelig nok til å spille i skotsk 2. divisjon, sier Rae som legger skylda på spilleren selv.

- Garry er bare 30, men har latt seg forfalle. I løpet av tida her burde han klart å komme i form igjen. Det har han ikke fått til. Han har vært skuffende, virkelig. Jeg tror han har mistet fotballinteressen.

Noen måneder seinere bor O'Connor i en kommunal leiebolig i North Berwick, til 700 kroner uka, sammen med kone og barn. Hun jobber på solstudio, for å forsørge familien.

- Jeg har dårlig samvittighet for at ungene mine ikke får den arven de skulle fått, sier O'Connor.

Han er også lei seg for at foreldre og familien har fått lide på grunn av misbruk og skandaler.

Mer lykkelig nå - Det verste er at jeg sviktet familien, de fikk mye dritt på grunn av mine tabber. Det er bare tull, og jeg angrer på at jeg ikke ble en større spiller. Verden lå for mine føtter, sier O'Connor i et oppfølgerintervju med skotske The Sun (innlogging).

At bankontoen er skrapet plager ikke tanksenteren.

- Jeg har ikke stort hus, jeg har ikke flott bil, men jeg kunne ikke vært mer lykkelig i livet. Alle de greiene der betyr ingenting. Det var moro på den tida, men jeg var ikke lykkelig. Vi har det mye bedre som familie nå enn da, sier O'Connor.

The Herald-reporter MacPherson sier til Dagbladet at O'Connors mange fotballfeiltrinn neppe kommer til å gjentas av mange i den nye generasjonen lovende skotske spillere.

- Heldigvis ikke. Mange av de yngre får bedre råd, de passer på seg selv og tar riktige karriere valg. For eksempel har Ryan Gauld, den såkalte Mini-Messi, valgt å flytte til Sporting Lisboa. Han virker veldig profesjonell. På samme måte virker mange andre å være mer takknemlige for mulighetene de har, sier MacPherson.

SOLGT TIL RUSSLAND: Garry O'Connor fikk flere millioner kroner i bonuser for Lokomotive Moskva. Her scorer skotten i Uefacuåen i september 2006. Foto: REUTERS / Francois Lenoir  / NTB SCANPIX
SOLGT TIL RUSSLAND: Garry O'Connor fikk flere millioner kroner i bonuser for Lokomotive Moskva. Her scorer skotten i Uefacuåen i september 2006. Foto: REUTERS / Francois Lenoir / NTB SCANPIX Vis mer