IMPONERT: Premier League-stjerna Jonny Evands, her med Alexander Sørloth i ryggen, er imponert over Norges framgang under Lars Lagerbäck de siste sju månedene. Foto: Bjørn Langsem
IMPONERT: Premier League-stjerna Jonny Evands, her med Alexander Sørloth i ryggen, er imponert over Norges framgang under Lars Lagerbäck de siste sju månedene. Foto: Bjørn LangsemVis mer

Mener Norge er bedre enn FIFA-rankingen viser

Premier League-stjerner forbløffet over Norges framgang:
- Rankingen ljuger

Steven Davis og Jonny Evans mener Norge har tatt store steg under Lars Lagerbäck.

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Lars Lagerbäcks Norge avsluttet VM-kvaliken på positivt vis da playoffklare Nord-Irland ble fortjent slått 1-0 i Oslo søndag kveld.

Norge var det beste laget i et tidvis kjedelig oppgjør, og vant med minst mulig margin etter Chris Brunts absurde selvmål etter 71 minutter.

Landslagssjef Lagerbäck var svært fornøyde med seieren og at Norge sikret seg enda en god opplevelse - den forrige var 8-0-seieren mot San Marino torsdag - etter det stygge tapet for Tyskland i september.

MÅTTE GI TAPT: Steven Davis (nr. 8) og Jonny Evans (nr. 5) måtte gi tapt for Alexander Sørloth og Norge på Ullevaal søndag kveld. Likevel får de spille playoff om VM-spill i november. Foto: Bjørn Langsem
MÅTTE GI TAPT: Steven Davis (nr. 8) og Jonny Evans (nr. 5) måtte gi tapt for Alexander Sørloth og Norge på Ullevaal søndag kveld. Likevel får de spille playoff om VM-spill i november. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Vi spilte bra, og det var veldig sterkt av oss å slå Nord-Irland. De er veldig godt organiserte, og de kommer til å bli vanskelige å slå i VM-playoffen i november, sa svensken på pressekonferansen etter matchen.

Til tross for 0-6-nederlaget for Tyskland i september er det åpenbart at Lagerbäck begynner å få sving på det norske laget. På de sju første kampene står han nå med tre seirer, to uavgjort og to tap.

Tydelig forbedring

I går var forbedringen tydelig. Norge spilte nemlig også mot Nord-Irland i Lagerbäcks første kamp som sjef - i Belfast i mars - og da var vi heldige som ikke tapte mer enn 2-0.

At det norske laget har tatt steg er det liten tvil om, noe også de nordirske spillerne er tydelige på.

Nord-Irland-kaptein Steven Davis, som har godt over 250 kamper i Premier League, lot seg imponere av «nye» Norge.

- De er blitt et bedre lag. I Belfast var det Lagerbäcks først kamp. Du kan se at spillerne er mer komfortable med måten han ønsker å spille på nå, og de kjenner systemet hans bedre. Det gjorde det vanskelig for oss. Samtidig var det utfordrende for oss at vi allerede før matchen visse at vi hadde sikret toeromspill. I tillegg måtte vi være litt forsiktige siden flere på laget hadde gule kort og dermed risikerte å miste den første av playoffkampene, sier midtbanemannen til Dagbladet.

- Hvor i spillet er det mest tydelig at Norge er blitt bedre?

- De er bedre fordi de har et tydelig system som sitter nå. De er ganske direkte i stilen, er flink til å vinne andreballer og bruker enhver mulighet til å få ballen inn i boksen. Sånn sett utfordrer de motstanderne sine hele tiden.

Saken fortsetter under bildene.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Bedre enn rankingen

Nord-Irland var på en sterk 20. plass på den siste FIFA-rankingen, mens Norge plasserte seg på 73. plass. Southampton-spiller Davis mener Norge er bedre enn det rankingen viser.

- Ja, de er bedre enn rankingen tilsier. FIFA-rankingen får noen rare utslag. Vi har også ligget svært lavt for noen år siden, men så klatret vi mye med en del gode resultater. Det kan forandre seg veldig fort, og det er åpenbart at FIFA-rankingen noen ganger ljuger, og der finner du Norge nå, sier han.

Også lagkompis og West Bromwich-spiller Jonny Evans, som har vunnet tre Premier League-titler med Manchester United, mener mye har skjedd med det norske laget de siste sju månedene.

- Forrige gang vi møtte Norge hadde de akkurat byttet trener, og man så umiddelbart da at han forsøkte å innføre en ny spillestil. Siden det har han gjort dem mer direkte og nå spiller de med to spisser. Han har allerede gjort dem veldig vanskelige å slå. De er blitt mye bedre, sier Evans til Dagbladet.

- Kan gjøre som oss

Midtstopperen sier videre at han tror Norge kan gjøre som Nord-Irland: Klatre på rankingen.

- For bare fire-fem år slet vi på FIFA-rankingen, men hvis man får til en del gode kamper etter hverandre klatrer man ganske raskt. Norge kan gjøre det samme som oss. Før kvaliken, da gruppa ble trukket, tenkte vi at Norge ville være en trussel for oss, men uheldigvis for Norge klarte de ikke å utnytte det. De kommer nok til å være langt sterkere i neste kvalik, skryter Evans av det norske mannskapet.