Premier League vil ha slutt på filminga. Vurderer videodømming og harde straffer

Ser til Skottland, hvor spillere kan straffes i ettertid. 

FILMET: Robert Snodgrass går i bakken i duell med Crystal Palace-spiller Scott Dann, og får straffespark. Snodgrass innrømmet seinere at Dann aldri var borti ham. Foto: Foto: Reuters / Lee Smith / NTB Scanpix
FILMET: Robert Snodgrass går i bakken i duell med Crystal Palace-spiller Scott Dann, og får straffespark. Snodgrass innrømmet seinere at Dann aldri var borti ham. Foto: Foto: Reuters / Lee Smith / NTB ScanpixVis mer

(FourFourTwo): Fotballspillere som filmer seg til frispark, straffespark og framprovoserer at motspillere får gule og røde kort, er noe som irriterer mange - også i Premier League.

Nå vurderer Det engelske fotballforbundet (FA) å introdusere straff i form av utestengelse for spillere som filmer. Det skriver engelske The Times.

I Skottland kan spillere bli utestengt i to kamper dersom spillerne gir laget sitt «en fordel» ved å filme. Spillere i England kan ikke bli straffet i ettertid, men det kan det nå bli en slutt på.

For FA vurderer å innføre samme regler som er i den øverste divisjonen i Skottland. Forbundet skal besøke nabolandet for å finne ut mer om hvordan det fungerer, og se på tidligere episoder der videodømming har blitt brukt.

Videodømming

I Skottland blir det brukt videodømming for å identifisere spillere som slipper straff etter filming underveis i kampen, som sikkerhet dersom dommerne ikke får med seg situasjonen.

Hearts' Jamie Walker fikk blant annet to kampers utestengelse etter å ha filmet seg til straffespark mot Celtic i starten av sesongen.

I England er det derimot kun lov å straffe spillere i ettertid ved hjelp av tv-bilder dersom det dreier seg om voldelig oppførsel på banen. Dersom dommeren ser at en spiller forsøker å filme seg til en fordel underveis i kamp, blir det gjerne gitt gult kort.

FIFA-dommer og seksjonsleder for Sammfunnsansvar i NFF, Svein-Erik Edvartsen, er for nyvinninger som nå diskuteres.

- På generelt grunnlag kan jeg si at jeg er for nyvinninger som kan redusere usportslige opptredener, sier Edvartsen til Dagbladet.

- Filming i dag i norsk og internasjonal fotball kategoriseres som usportslig opptreden og medfører gult kort dersom dommerteamet avdekker dette. Det er dog opp til de ulike ligaer om de ønsker å innføre særregler som de f.eks. har gjort i Skottland, sier Edvartsen, som applauderer slike tiltak.

- Jeg antar at hensikten med dette er at en spiller som filmer og sørger for at dommeren tar en feil avgjørelse ilegges karantene i etterkant. Personlig applauderer jeg slike tiltak, men jeg har full respekt for at besluttende myndigheter må utrede slike forslag til endringer grundig før det eventuelt implementeres, sier Edvartsen.

- Vil forsvinne

Burnley-sjef Sean Dyche tror det vil bli slutt på filming i engelsk fotball i løpet av seks måneder, dersom en ny regel blir innført.

- Dersom du innfører straff i ettertid så vil det forsvinne. Jeg er lamslått over at det ikke har blitt innført tidligere, sa Dyche til BBC etter to episoder i Premier League hvor spillere har fått straffespark uten at det hadde vært kontakt.

Hulls Robert Snodgrass innrømmet blant annet at han ikke ble felt da han fikk straffespark mot Crystal Palace tidligere i sesongen. Seinere gikk han ut og beklaget.

BBC har laget en oversikt over hvor stor andel av gule kort i England som ble gitt som følge av filming. I fjor var tallet 1,89 prosent, mens denne sesongen lå det per 11. desember litt lavere med 1,28 prosent.