SAMMENLIGNES MED BECKHAM OG BOLT: Den engelske storavisa The Guardian besøkte Oslo og Andreas Thorkildsen i forbindelse med fredagens Bislett Games. Journalisten beskriver nordmenns interesse for spyd som «en besettelse». Foto: SCANPIX
SAMMENLIGNES MED BECKHAM OG BOLT: Den engelske storavisa The Guardian besøkte Oslo og Andreas Thorkildsen i forbindelse med fredagens Bislett Games. Journalisten beskriver nordmenns interesse for spyd som «en besettelse». Foto: SCANPIXVis mer

Presenteres som det norske pin-up-svaret på Beckham

Engelsk storavis: «Glem fotball, i Norge er det spyd som gjelder».

|||(Dagbladet): Fire dager før åpningskampen i Sør-Afrika herjer VM-feberen i fotballgale England.

I søndagsutgaven av The Guardian, en av Englands tyngste aviser, vier man likevel betydelig spalteplass til en spydkaster fra Norge.

Og det er ikke bare Andreas Thorkildsens mektige gulltrippel i VM, OL og EM som har gjort inntrykk på journalisten. At de store reklameplakatene i Oslo domineres av en spydkaster, og ikke av fotballspillere, vekker også oppsikt.

«Glem fotball - I Norge er det spyd som gjelder», fastslår The Guardian. De titulerer Thorkildsen som «Norges svar på David Beckham», og viser til at han er en tidligere modell med pin up-status.

Beckham nyter en enorm popularitet i England, og sammenligningen er nok ment som en kompliment. Sponsorsjef i DnB Nor, Jacob Lund, synes uansett ikke den er spesielt treffsikker.

- Bortsett fra at begge er lyse og har levert i en verdensidrett er det ikke så stor likhet. Andreas er en ekstremt flott atlet, men jeg har ikke oppdaget at han har det samme behovet for playboy- og jetsettlivet Beckham har. Det har han ikke anlegg for, sier Lund til Dagbladet.

Elsker cheeseburgere
The Guardian trekker også paralleller mellom Thorkildsen og Usain Bolt. Ikke minst når det gjelder det tilsynelatende avslappede forholdet til det å konkurrere på toppnivå, uten å være like slavisk som andre utøvere på for eksempel kosthold.

Avisa trekker fram at Thorkildsen er glad i junk food - og spesielt cheeseburgere.

SYNES BECKHAM-SAMMENLIGNINGEN BOMMER: Sponsorsjef Jacob Lund. Foto: REUTERS/Darren Staples
SYNES BECKHAM-SAMMENLIGNINGEN BOMMER: Sponsorsjef Jacob Lund. Foto: REUTERS/Darren Staples Vis mer

- Etter hvert som han blir endre konsentrerer han seg mer om å kostholdet, men han elsker virkelig cheeseburgere. I 2006 var var i Doha, og før konkurransen spiste vi lunsj med en estisk diskoskaster med kropp som en bodybuilder. Han spiste en skalldyrsalat fordi han ikke ville føle seg tung før konkurransen, mens Andreas bestilte to cheeseburgere. Estlenderen sa «du kan ikke spise det der». Men Andreas sa bare «joda, det kan jeg» - og det kunne han. For i konkurransen kastet han over 90 meter for første gang, sier trener Åsmund Martinsen.

Da Usain Bolt knuste verdensrekorden på 100 meter under Beijing-OL røpet han etterpå at måltidet i forkant ikke var veldig typisk for en olympisk mester.

- Jeg spiste nuggets, sa han til et lattermildt pressekorps.

Tror Fotball-VM havner i skyggen
I artikkelen om Thorkildsen undervurderer muligens The Guardian fotballinteressen i det norske folk, når de hevder nordmenn er så opptatt av spyd at selv Fotball-VM vil havne i skyggen.

- Det blir som det pleier, svarer Thorkildsen på spørsmål om nordmenn generelt gleder seg til det som skal skje i Sør-Afrika i juni og juli.

Dette får journalisten til å trekke slutningen om at «alles øyne vil i stedet være rettet mot deres egen superstjerne» - ikke minst med tanke på at Norge ikke har kvalifisert seg for VM siden 1998.

Thorkildsen selv mener finner er vel så spydinteresserte som nordmenn.

- For å være helt ærlig tror jeg at jeg er vel så kjent i Finland som her hjemme. Det er ganske merkelig, men finnene er helt gale når det gjelder spyd, sier han.

VANT PÅ BISLETT: Andreas Thorkildsen sikret seieren på hjemmebane med et kast på 86 meter 
Foto:Erik Berglund
VANT PÅ BISLETT: Andreas Thorkildsen sikret seieren på hjemmebane med et kast på 86 meter Foto:Erik Berglund Vis mer

Oppmerksomheten han får på hjemmebane er ikke verre enn at han fint kan leve med den, og Thorkildsen forteller at man får gå i fred på gata i Norge, selv om man har et kjent ansikt.

Men noen ganger får han uansett nok - som da han ga finger'n til en fotograf som tok bilde av ham og kjæresten Christina Vukicevic på Bislett i 2006.

- En av fotografene ville bare ikke gi seg. Han holdt på så mye lenger enn alle andre, og jeg tenkte «ikke ta bilder av meg i en halvtime uten stans». Hva kan jeg si? Han fikk det bildet han ville ha. Han var fornøyd med det, og han fikk nok solgt det for en vesentlig høyere sum enn de andre bildene. Du lærer så lenge du lever. Jeg skulle ikke gjort det, men hvis de plager deg lenge nok kommer det en reaksjon. Og det var min måte å reagere på, forklarer Thorkildsen.

PS! 582.000 seere fulgte Bislett Games på NRK 1 sist fredag, noe som ga statskanalen en markedsandel på 50 prosent. Til sammenligning hadde onsdagens landskamp mellom Norge og Ukraina på TV 2 546.000 seere - en markedsandel på 41 prosent.

SNAKKER OM FINGER'N: - Jeg skulle ikke gjort det, men hvis de plager deg lenge nok kommer det en reaksjon, forklarer Thorkildsen om bildet der han viste en fotograf fingeren i 2006. 
Foto: Erlend Aas / SCANPIX .
SNAKKER OM FINGER'N: - Jeg skulle ikke gjort det, men hvis de plager deg lenge nok kommer det en reaksjon, forklarer Thorkildsen om bildet der han viste en fotograf fingeren i 2006. Foto: Erlend Aas / SCANPIX . Vis mer