FØRSTE TV-INTERVJU:  Tirsdag morgen, amerikansk tid, landets første aktive homofile idrettsutøver intervjues på «Good Morning America». Opptredenen blir Jason Collins første siden nyheten kom i går. Her med ABC-journalist George Stephanopoulos. Foto: AP Photo / ABC / NTB Scanpix
FØRSTE TV-INTERVJU: Tirsdag morgen, amerikansk tid, landets første aktive homofile idrettsutøver intervjues på «Good Morning America». Opptredenen blir Jason Collins første siden nyheten kom i går. Her med ABC-journalist George Stephanopoulos. Foto: AP Photo / ABC / NTB ScanpixVis mer

President Obama uttrykker sin støtte til Jason Collins

Den homofile NBA-spilleren høster støtte for sin modighet.

(Dagbladet): I går sto Jason Collins fram som homofil, og er med det den første aktive amerikanske idrettsstjernen til å ta det steget.

- Jeg er en 34 år gammel NBA-spiller. Jeg er svart. Og jeg er homofil, offentliggjorde stjernen i går.

Basketballspilleren, som sto frem via et intervju i Sports Illustrated, la ikke skjul på at offentliggjøringen var noe han fryktet.

- Jeg har gått gjennom år med ulykkelighet og gått til det ekstreme for å holde det hemmelig. Det har tatt enormt mye energi å holde en så stor hemmelighet for seg selv. Jeg var sikker på at livet mitt ville falle sammen hvis noen visste det, sier Collins.

Støtte fra presidenten Utover mandagen kom det mange støtteerklæringer til 34-åringen. Og den kanskje gjeveste kom fra Det Hvite Hus.

Timer etter at Collins hadde fortalt om sin seksualitet hos Sports Illustrated, ringte president Barack Obama 34-åringen. Ifølge en representant for Det Hvite Hus uttrykte presidenten sin støtte til basketspilleren, og fortalte at han var imponert over hvor modig han er, skriver Associated Press.

Tidligere har presidenten også gått inn for at homofilt ekteskap skal være lov i USA.

Også kona Michelle Obama var tidlig ute med å gratulere Jason Collins med avgjørelsen.

- Så stolt av deg, Jason Collins! Dette er et stort steg for landet vårt. We've got your back!, tweetet førstedamen i går.

Mange støtteerklæringer Støtte har også basketballspilleren fått fra John Amaechi, som var den første amerikanske basketstjernen til å stå fram som homofil. Men det skjedde etter han la opp som basketballspiller i NBA.

- Gratulerer Jason. Miljøet  kunne ikke håpe på en mer veltalende og positiv rollemodell, skriver han på Twitter.

Jason Collins sa i går at han ønsker å fortsette sin karriere. Og sponsoren lover at de ikke vil avslutte klesavtalen med 34-åringen.

- Jason er en Nike-utøver. Vi er et selskap som er tilhengerere av mangfold og inkludering, lød det i selskapets pressemelding.

En av de største NBA-profilene greide heller ikke la tastaturet være i fred i går.

- Ikke lid på grunn av den du er, bare på grunn av andres uvitenhet, skriver LA Lakers-spiller Kobe Bryant på sin Twitter. Meldingen hashtaget han med #mot og #support

Tidligere president Bill Clintons datter, Chelsea, gikk på Stanford University med basketballspilleren. Chelsea Clinton var i går tidlig ute med sine støtteerklæringer, og senere på dagen kom den også fra hennes far.

- Collins er en god mann, som ikke vil noe mer enn hva vi andre søker - å være fri til å være den vi er, gjøre jobben vår, skape en familie og delta i samfunnet, skriver Bill Clinton i en uttalelse, hvor han også ber fans, NBA-kollegaer og media om å støtte og respektere 34-åringen.