David Datro Fofana

President raser: - Molde stjal spilleren

David Datro Fofanas (20) tidligere klubb freser mot Molde, og mener blåtrøyene stjal den ferske Premier League-spilleren fra dem. Nå har saken havnet i Idrettens Voldgiftsrett (CAS).

BRÅK: David Datro Fofanas tidligere klubber skal ikke være spesielt gode venner. Foto: Marius Simensen / NTB
BRÅK: David Datro Fofanas tidligere klubber skal ikke være spesielt gode venner. Foto: Marius Simensen / NTB Vis mer
Publisert

Fofana debuterte nylig for Chelsea i FA-cupkampen mot Manchester City. Rapportene skal ha det til at London-klubben betalte 130 millioner kroner for ivorianeren, som i så fall er tidenes dyreste salg fra Norge.

Men da overgangen var i ferd med å gjennomføres, prøvde Fofanas tidligere klubb, tredjedivisjonsklubben Abidjan City, å sette en stopper for klubbytte. Grunnen er at de mener Molde «stjal spilleren» da han signerte for romsdalingene i 2021.

Molde FK benekter påstandene.

Abidjan City sendte saken for snart to år siden til FIFA, der den ble henlagt. Nå har den ivorianske klubben klaget Molde inn til Idrettens Voldgiftsrett (CAS). Det bekrefter administrerende direktør i Molde FK, Ole Erik Stavrum, til Dagbladet.

Presidenten i Abidjan City, Marco Né, fyrer løs mot den regjerende norske seriemesteren.

- Vi håper Molde mister alt. Vi ber CAS om å suspendere Molde fra å hente spillere i to år, sier han til Dagbladet.

UT MOT MOLDE: President i Abidjan City, Marco Né. Foto: Privat
UT MOT MOLDE: President i Abidjan City, Marco Né. Foto: Privat Vis mer

Splid om kontrakt

I et brev sendt til FIFA datert 30. desember, to dager etter at Fofana ble bekreftet klar for Chelsea, ba Abidjan City om at overgangen ble stoppet.

«Vi inviterer Chelsea, som står i kopi, til å ta affære/gripe inn, slik at overføringen av spilleren blir stoppet inntil tvisten mellom Molde og oss er behandlet av CAS», står det i brevet Dagbladet har tilgang til.

- Vi har kjempet i to år for denne saken. Folk tror at den har kommet på agendaen bare fordi Fofana har gått til Chelsea. Det stemmer ikke, denne saken har pågått lenge - først via forbundet, så i FIFA, før den nå er i CAS, sier Né.

Sakens kjerne er at Molde mener Fofana sto uten kontrakt da de hentet han til Møre og Romsdal, mens Abidjan City hevder at spilleren var under kontrakt med dem.

Dagbladet har sett det som skal være kontrakten mellom Abidjan City og Fofana. Molde ønsker ikke overfor Dagbladet å kommentere hvorfor de mener at denne kontrakten ikke er gyldig.

Forsiden til det Abidjan City mener er kontrakten mellom klubben og David Datro Fofana. Kontrakten er totalt på tre sider.
Forsiden til det Abidjan City mener er kontrakten mellom klubben og David Datro Fofana. Kontrakten er totalt på tre sider. Vis mer

Enig med fransk klubb

Fofana var praktisk talt klar for den franske klubben Angers høsten 2020, og papirene mellom klubbene var signert, forteller Né, som hevder at moren til Fofana også signerte på denne kontrakten. Totalrammen ville være på rett i overkant av 11 millioner kroner.

- Når Angers henvendte seg til spilleren, ville moren at han skulle dra dit. Jeg signerte avtalen med klubben, og det eneste som gjensto var at Fofana skulle signere da han fylte 18 år, 3-4 måneder seinere.

Spilleren hadde i mars 2020, noen måneder før avtalen med Angers skulle ferdigstilles, vært på besøk i Molde, men ble raskt sendt hjem igjen som følge av coronapandemien. Det var på dette norgesbesøket at Né hevder at Fofanas nåværende agent, Atta Aneke, knyttet bånd med spilleren og seinere hjalp klubben med å hente angrepsspilleren til Norge.

Molde FK sendte 9. januar 2020 en e-post til Abidjan City, der de ønsket å ha Fofana på prøvespill. Dagbladet har sett e-posten. Der står det at Aneke er Fofanas agent på dette tidspunktet - altså to måneder før Né hevder at agenten og spilleren knyttet bånd.

DRØMMESCORING: Kan denne Molde-scoringa bli årets mål? Video: Fotball Media Vis mer

- Hørte aldri noe

De neste månedene viste flere klubber, mye større enn Molde, interesse for Fofana, og flere bud skal ha tikket inn.

Signaturen til stortalentet havnet som kjent til slutt på en kontrakt med Molde-logo, til Nés store overraskelse. Abidjan City mottok ikke én eneste krone i overgangssum, og hørte heller ikke noe fra verken Molde eller Aneke i tida før eller etterpå, hevder Né.

- Molde stjal spilleren. Hvem var det de hadde forhandlet med? spør presidenten, som legger til at han sendte det han mener er kontrakten mellom Fofana og Abidjan City til administrerende direktør i Molde FK, Ole Erik Stavrum, dagen før Fofana ble presentert av blåtrøyene.

- Han så meldingen, men svarte aldri, påstår Né.

Dagbladet har sett denne meldingen.

Svarer

Dagbladet har i en e-post sendt følgende spørsmål til Stavrum:

  • Hvordan ser dere på saken som ligger i CAS?
  • Presidenten i Abidjan City mener dere «stjal» Fofana, mens jeg forstår det slik at dere mener han var kontraktsløs. Hvorfor mener dere han var uten kontrakt?
  • Dere må ha fått en godkjenning på spillerlisensen til Fofana fra det ivorianske fotballforbundet (for at han skal kunne bli klarert for spill i Norge). Har dere dokumentasjon på det?

Stavrum svarer:

- Molde kan bekrefte at det er en pågående tvist for Idrettens voldgiftsrett (CAS) mellom en tidligere klubb av Datro Fofana (Abidjan City), Molde og spilleren selv. Molde og spilleren har full tillit til sin posisjon, men vil ikke gi ytterligere kommentar før saken er løst. Vi kan imidlertid bekrefte at tvisten ikke angår Chelsea, og ikke har noen innvirkning på overgangen av Datro Fofana fra Molde FK til Chelsea, skriver Molde-toppen.

MOLDE-SJEF: Ole Erik Stavrum. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
MOLDE-SJEF: Ole Erik Stavrum. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer