Presidenten feide over landslagssjefen

Dordi Nordbys OL-klare curlinglag vrakes til VM. Curlingpresidenten overprøver landslagssjefen og sender stortalentet Linn Githmarks lag isteden.

Håndballjentenes landslagssjef Marit Breivik har også en viktig rolle i intrigen som kommer opp bare fem dager før OL.

Natt til søndag fikk Dordi Nordby via venner beskjed om at hun og Snarøya-laget ikke får VM-tur likevel. Da sto hun og pakket kofferten foran avreise til OL-treningsleiren i Sveits.

Bedt om å dra

-  Det var et sjokk og jeg hoppet rett i taket. For å være helt ærlig ble jeg sittende til 05.30 søndag morgen uten så mye som en sokk i kofferten, sier Nordby til Dagbladet.

Nordby var åpen for at Githmarks Bærum-lag skulle få VM denne gangen fordi årets VM ikke påvirker uttaket til OL i 2010.

-  Jentene på laget mitt hadde store problemer med å få fri fra jobb og andre forpliktelser. Men vi ble bedt med foldede hender av landslagssjef Ingvaldsen og vi klarte å ordne opp. Da fikk vi beskjed fra Ingvaldsen om at vi er tatt ut til VM, sier Nordby.

Kontrabeskjeden opprører henne:

-  Veldig provoserende. Vi er opprørte alle jentene, og jeg er faktisk den roligste, sier Nordby.

 SPLITTET: Dordi Nordby og hennes lag er på vei til OL, mens Linn Githmark og henens lag skal til VM om to uker. Det skaper kraftige reaksjoner i curling-Norge. Foto: Reuters/Scanpix
SPLITTET: Dordi Nordby og hennes lag er på vei til OL, mens Linn Githmark og henens lag skal til VM om to uker. Det skaper kraftige reaksjoner i curling-Norge. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

Hun godtar ikke at forbundspresidenten kan overprøve landslagssjefen.

-  Det blir som om fotballpresidenten tar ut landslaget i fotball. Og vi har faktisk et lovverk som forbyr det som nå er gjort, sier hun.

-  Klønete

Nordby viser til paragraf 18 i Curlingforbundets lover. Der står det:

«Styret utpeker én eller flere landslagssjefer som står ansvarlig for uttak av alle landslag, dvs. hvilke lag/spillere som skal representere Norge og NCF i internasjonale turneringer.»

-  Det forundrer meg at presidenten og styret kan overprøve lover vedtatt av Tinget, sier Nordby.

Hun synes det er trist at OL-jentene fikk den verst mulige start på OL-oppladingen.

-  Klønete og uheldig at dette kom opp nå før OL, sier hun.

Landslagssjef Ole Ingvaldsen føler seg fullstendig overkjørt.

-  Ingen tvil om at min beslutning er overprøvd, sier han.

Ringte Breivik

Også han er kritisk til at lovverket settes til side. Han forteller at forbundspresident Tveit og han sjøl sitter i en styringsgruppe mot OL i 2010 og at de har vært uenige om uttaket til VM.

-  Marit Breivik sitter også i gruppa for Olympiatoppen. Jeg ba Tveit ringe Breivik for å høre hennes mening. Og det har han tydeligvis gjort.

-  Breivik virket direkte inn på uttaket til VM?

-  Ja, det er mulig å si det sånn.

Ingvaldsen håper at OL ikke blir ødelagt av bråket.

-  Veldig lite heldig at dette kommer opp. Vi må nå bruke tid for å legge det bak oss.

Nordby er best

Forbundspresident Morten Tveit benekter at han har overprøvd Ingvaldsen.

-  Han kommer med en innstilling, men det er jeg som formelt sender inn påmeldingen, sier han.

Tveit mener at han ikke har brutt paragraf 18, men innrømmer at han ikke har forhørt seg med lovutvalget i spørsmålet. Lovutvalgets leder Peter M. Lange bekrefter overfor Dagbladet at han mandag vil skaffe seg all informasjon i saken.

Tveit innrømmer også at det er laget til Nordby som er best, men mener at det er til beste for norsk curling å sende det nestbeste til VM.

-  Det har dessuten blitt tatt flere initiativ til å få til en kombinasjon med Dordi og Linn på samme lag. Men de har vært uenige i taktiske disposisjoner og det setter preg på spillet, sier Tveit.

Om telefonen til Breivik, sier han:

-  Hun sa at jeg som president måtte ta ansvar for framtiden til norsk curling og slippe flere jenter til.

Marit Breivik var ikke tilgjengelig for kommentar i går kveld.