FORTSATT I FORM: George Weah. Foto: Zoom DOSSO / AFP
FORTSATT I FORM: George Weah. Foto: Zoom DOSSO / AFPVis mer

George Weah

Presidenten George Weah (51) med comeback på landslaget

George Weah er en helt i Liberia. Han ble selve bildet på at det går an å lykkes selv om lite ligger til rette for det.

George Weah var en gang verdens beste fotballspiller. Nå er han president i Liberia.

51-åringen har en lang og innholdsrik fotballkarriere bak seg. Weah regnes som en av de aller beste afrikanske fotballspillerne noensinne. Han ble kåret til verdens beste fotballspiller i 1995. Liberieren herjet da for AC Milan.

Denne uka gjorde han comeback på fotballbanen. Weah spilte fra start da Liberia tapte 2-1 i en vennskapskamp mot Nigeria. Da skal det sies at kampen ble arrangert til ære for ham.

POPULÆR: George Weah vant valget med 60 prosent av stemmene. Foto: AP Photo
POPULÆR: George Weah vant valget med 60 prosent av stemmene. Foto: AP Photo Vis mer

Weah fikk stående applaus da han ble byttet ut ti minutter før full tid. Ifølge CNN viste han til tider glimt av gammel storhet.

Legende

For Weah er langt fra noen «hvem som helst» i fotballverdenen. Han har legendestatus etter at han vant Gullballen, og var en goalgetter i ypperste verdensklasse.

Han startet med å spille for flere klubber hjemme i Liberia, før han i 1988 ble oppdaget av selveste Arsene Wenger. Den tidligere Arsenal-manageren ble imponert av det han så, og hentet liberieren til Monaco. Der scoret han 47 mål på 103 kamper.

Weah ble så hentet til Paris Saint-Germain. Der vant han ligaen og ble toppscorer i Champions League samme sesong. Men det var i AC Milan han virkelig sikret seg legendestatus.

Der vant han Ballon d’Or, Gullballen, og ble kåret til FIFA Player Of The Year. I løpet av fem år i klubben spilte han blant annet sammen med Steinar Nilsen. Nilsen har flere ganger uttalt og snakket varmt om det gode forholdet de fikk.

- Han er en veldig raus person, en fabelaktig type. Jeg har bare lovord om ham og måten han opptrer på. Han var ekstremt populær i Milan, uttalte Nilsen til Aftenposten i fjor.

Sønnene er for øvrig også fotballspillere på internasjonalt nivå. Timothy spiller for PSG, og representerer USA.

KOMPISER: Zinedine Zidane og George Weah. Foto: REUTERS/Jean-Paul Pelissier
KOMPISER: Zinedine Zidane og George Weah. Foto: REUTERS/Jean-Paul Pelissier Vis mer

Politikken

Weah la opp i 2002. Han satset umiddelbart på politikken, og stilte som presidentkandidat bare tre år senere. Den gang ble drømmen knust. Men 51-åringen ga aldri opp, og la inn en stor innsats for å komme seg inn i politikken. Først i januar ble det en realitet: Han ble president. Han vant valget med over 60 prosent av stemmene.

Innsettelsesseremonien ble naturligvis holdt på en fotballstadion.

Mye av grunnen til at han er så populær, er naturligvis bakgrunnen. Weah vokste opp i et av Liberias fattigste strøk, i hovedstaden Monrovia. Veien derfra til å bli verdens beste fotballspiller var lang, og han er blitt et slags bilde i hjemlandet på at det er mulig å lykkes uansett hvor man kommer fra.

Steinar Nilsen, som spilte med Weah en sesong i Milan, har tidligere snakket om at han merket de politiske ambisjonene på Weah allerede på 90-tallet. Alf-Inge Håland spilte med Weah på et senere tidspunkt, men sier han ikke husker noe spesiell prat om politikk med superstjernen.

- Det er jo veldig kult å se at han nå har blitt president, og jeg skjønner hvorfor han er vanvittig populær i hjemlandet, sa Håland til Dagbladet i januar.

- Men da han var i City ble det ikke veldig mye snakk om politikk, så jeg kan ikke si at jeg visste om han hadde ambisjoner om dette eller ikke. Ambisjonene lå nok der, men det var lite eller ingen snakk om det da han var i klubben, sier Håland.