HEVDER MBEKI GODKJENTE PENGENE: Her viser Thabo Mbeki og Sepp Blatter fram både VM-trofeet og VM-logoen i Berlin i 2006. Nå står en overføring på ti millioner dollar sentralt i korrupsjonsetterforskningen FBI har startet mot Fifa.Foto: NTB Scanpix
HEVDER MBEKI GODKJENTE PENGENE: Her viser Thabo Mbeki og Sepp Blatter fram både VM-trofeet og VM-logoen i Berlin i 2006. Nå står en overføring på ti millioner dollar sentralt i korrupsjonsetterforskningen FBI har startet mot Fifa.Foto: NTB ScanpixVis mer

Presidenten godkjente Sør-Afrikas Fifa-donasjon

Hevder det ikke var bestikkelser.

Sør-Afrikas daværende president Thabo Mbeki og hans regjering godkjente utbetalingen på ti millioner dollar til Fifa for å få VM til landet i 2010.

Pengebeløpet, som tilsvarer rundt 80 millioner norske kroner, skal ha blitt utbetalt til daværende CONCACAF-sjef Jack Warner. CONCACAF organiserer fotballforbundene i Nord- og Sentral-Amerika samt Karibia.

Sørafrikanske myndigheter har innrømmet å ha utbetalt pengene, men hevder det ikke på noen måte var snakk om en bestikkelse.

Fredag opplyste i tillegg sportsminister Fikile Mbalula at utbetalingen til Warner var godkjent på høyeste hold.

- Det var regjeringens idé og president Mbeki snakket med VM-organisasjonen, sa Mbalula til avisen Beeld.

Pengeutbetalingen fra de sørafrikanske VM-arrangørene er en sentral del av den amerikanske korrupsjonsetterforskningen rundt Det internasjonale fotballforbundet (Fifa).

Jack Warner er tidligere visepresident i Fifa. Han er en av seks tidligere Fifa-tilknyttede personer som onsdag ble etterlyst av Interpol i forbindelse med den pågående korrupsjonsetterforskningen.

(NTB)