I POSITIV UTVIKLING: Der mange mener at Martin Ødegaard har stagnert, mener klubben noe annet. Foto: NTB Scanpix
I POSITIV UTVIKLING: Der mange mener at Martin Ødegaard har stagnert, mener klubben noe annet. Foto: NTB ScanpixVis mer

- Presidenten irritert på Benítez etter Ødegaard-avgjørelsen

Petter Veland reagerer på misoppfatningene rundt Martin Ødegaard. Real Madrid ser fortsatt på ham som en juvel.

(Dagbladet): Det er ett år og åtte dager siden Martin Ødegaard ble byttet inn for selveste Cristiano Ronaldo og spilte sin første - og hittil siste - offisielle kamp for Real Madrid.

Øyeblikket var stort. Nordmenn tenkte: Hvor skal dette ende? Fortsatt er spørsmålet ubesvart, men optimismen er ikke like sterk lenger. I Norge begynner mange å bli utålmodige. Hva skjedde med utviklingen til Martin Ødegaard? Har han stagnert? Er han oppskrytt? Har Real Madrid gitt ham opp?

Svaret er nei. Det har de på ingen måte gjort. Real Madrids langsiktige plan er fortsatt gjeldende. Årets Champions League-vinner har fremdeles stor tro på det norske stortalentet. En del krefter rundt Ødegaard jobber imot ham, men Real Madrids klubbpresident Florentino Pérez støtter nordmannen.

Pérez anser Ødegaard som klubbens største talent og ble irritert da nordmannen ikke kom på banen mot Malmö i gruppespillet i Champions League. Dette har flere uavhengige kilder fortalt Petter Veland, som følger spansk fotball særdeles tett. Veland er fotballekspert hos Viasat.

- Det største talentet i Real Madrid Ødegaard har blitt kåret til Castillas beste spiller i en rekke kamper de siste månedene og fått gode tilbakemeldinger internt.

-  Pérez anser Ødegaard som det største talentet i Real Madrid. Han har veldig stor tro på ham og ble irritert på Rafael Benítez da Ødegaard ikke fikk sjansen mot Malmö, forteller Veland til Dagbladet.

- Grunnen til at han ikke har fått flere sjanser for Real Madrid, er at klubben har kjempet om gull i serien og Champions League helt til målstreken. Det har ikke vært noen betydningsløse kamper, uten risiko, som da Martin fikk sjansen i fjor. Han var med i troppen mot Levante, men kom aldri innpå.

AS' agenda mot Pérez og Ødegaard En aktør som virker å ha en slags agenda mot Ødegaard, er den spanske avisa AS, som har skrevet flere negative saker om Ødegaard. Blant annet hevdet AS at Ødegaard ble kalt inn på teppet av manager Zinédine Zidane, noe som viste seg å bare være en vanlig medarbeidersamtale. Forholdet der skal være godt.

AS vinklet også en negativ sak på Ødegaard om hvor mye dårligere Castilla var med Ødegaard på laget. Nå er det motsatt, uten at avisa omtaler det. Årsaken til den negative omtalen er angivelig at redaktøren i AS misliker Pérez. Og siden Pérez elsker Ødegaard, skriver de negativt om nordmannen for å sverte den største pådriveren for å hente Ødegaard til Madrid.

HAR TROA: Real Madrid-president
Florentino Pérez, her sammen med Cristiano Ronaldo, har fortsatt tro på Martin Ødegaard. Foto: NTB Scanpix
HAR TROA: Real Madrid-president Florentino Pérez, her sammen med Cristiano Ronaldo, har fortsatt tro på Martin Ødegaard. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- AS har skrevet litt negativt om Ødegaard fordi redaktøren der misliker Pérez, som har veldig stor tro på Ødegaard. AS lar ikke derfor alltid anledningene til å skrive kritisk om ham gå forbi. Slikt er veldig viktig å huske på når man samler info og inntrykk fra spanske aviser og journalister - det er ofte mye klubbpolitiske meninger inne i bildet, forteller Veland.

I går uttrykte TV 2s fotballekspert Simen Stamsø Møller sin bekymring for 17-åringens manglende utvikling. Blant annet hevdet Stamsø Møller følgende:

- Real Madrids prestisje knyttet til Ødegaard er borte. De har heller lyst til at spanske spillere skal slå gjennom, hevdet han.

Beviset på at Ødegaard er god nok Det stemmer ikke ifølge Veland. Real Madrid har ikke noen interesse av å satse på spanjoler framfor Ødegaard.

- Jeg er enig i mye av det Simen sier, men ikke at Real Madrid bryr seg mer om å få fram spanjoler enn Ødegaard. Det stemmer ikke med den soleklare oppfatningen blant de jeg snakker med i og rundt klubben. Real Madrid har ingen klare preferanser på om det er en nordmann, spanjol eller brasilianer som slår igjennom. Sånn sett er de ganske kyniske. De velger den beste, sier Veland.

Han vil gjerne korrigere misoppfatningene rundt Ødegaard.

- Jeg har inntrykk av at mange i Norge begynner å bli utålmodige. «Ola Nordmann» hevder i sosiale medier at Ødegaard spiller fast for Castilla på grunn av en klausul i kontrakten. Det beste beviset på at det ikke er sant, er at han spiller playoffkampene nå i stedet for landskamper. Hvis Ødegaard ikke hadde vært god nok, hadde han aldri spilt disse playoffkampene. Han er med fordi han er viktig for laget.

- Real Madrid er ikke utålmodige med Ødegaard. Han er 17 år og er i positiv utvikling. De siste fire månedene har vært hans fire beste i Real Madrid. Det er klart skille fra og med januar, hvor Ødegaard har gjort mange gode kamper og vært involvert i flere scoringer.

Det nødvendige perspektivet I Norge tok euforien overhånd da Martin Ødegaard slo igjennom og innledet sin eventyrhistorie som 15-åring og knuste alle rekorder. I Real Madrid er han ikke enestående. Der er han en av mange eminente fotballspillere. Ikke alle virker å vektlegge det perspektivet i sterk nok grad.

FÅR SKRYT: Martin Ødegaard får skryt for sine prestasjoner i Castilla den siste tiden.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
FÅR SKRYT: Martin Ødegaard får skryt for sine prestasjoner i Castilla den siste tiden. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

- Ødegaard kunne selvsagt hatt flere målpoeng, men vi må se dette i en større sammenheng. Vi må ikke glemme hvem han spiller med: Borja Mayoral, Marcos Llorente og Mariano Diaz, som scorer flere mål enn noen andre på dette nivået. De tar veldig mange målpoeng, slik at Ødegaard får en litt annen rolle utpå kanten. Det er naturlig del av lagsammensetningen. Ødegaard er jo også desidert yngst i hver kamp han spiller for Castilla. Vi må ikke glemme det, mener Veland.

- Samtidig er jeg enig i at Ødegaard kan «gi mer faen» og har mer å gå på. Jeg håper han kan være enda litt tøffere i hodet og få ut enda mer av det som bor i ham.

Den norske teknikeren har blitt koblet til en rekke klubber for en mulig utlånsavtale. Sjansen for at et utlån blir en realitet øker om Castilla ikke rykker opp. Blant annet ønsker den tyske Bundesliga-klubben Hamburg å låne Ødegaard, ifølge Kicker.

- Ødegaard har hatt en god utvikling, og så kommer det et tidspunkt hvor han må ta et steg opp. Kanskje bør det skje i sommer. Jeg håper han lånes ut til en spansk klubb. Ødegaard har brukt tid på å omstille seg og vende seg til kulturen, miljøet og lære språket i Spania. Hvis han må gjøre den prosessen på nytt i et annet land, vil det gi en ekstra utfordring og en ikke-optimal bruk av tid og krefter. Det er bedre å fortsette i Spania, hvor han nå har kommet godt inn i det og viser positiv utvikling.

- Ajax bedre kortsiktig. Real Madrid bedre langsiktig Konkurransen i Real Madrid er knalltøff, trolig tøffere enn noen annen plass. Real Madrid vant tross alt Champions League forrige helg. Ødegaard spiller i det som kan kalle seg verdens beste klubb.

Flere mener nordmannen ikke burde ha valgt en så stor klubb, men i stedet gått til en mellomstasjon som Ajax i nederlandsk fotball og utviklet seg der.

- Jeg er fortsatt uenig med dem som mener Ødegaard burde ha gått til Ajax i stedet. Kanskje hadde han hatt 50 kamper der nå og spilt i Champions League og vært bedre som 17-åring. Men jeg tror han vil bli bedre som 22-åring gjennom skolen i Real Madrid. Det er mye viktigere. Det er det langsiktige perspektive som er viktig, og det er det Real Madrid tenker: De vil utvikle Ødegaard til å spille for Real Madrids stjernegalleri på sikt, sier Veland.

Skolen i Real Madrid vil Ødegaard uansett dra stor nytte av.

- Hvis han ikke skulle etablere seg på førstelaget, er det heller ingen krise. Det er bare å minne om spillere som Álvaro Negredo, Roberto Soldado og Juan Mata - for å nevne noen av veldig mange eksempler. Det går an å mislykkes i Real Madrid og slå til seinere i karrieren.

- Å ha med seg Real Madrid-stempelet resten av karrieren, vil være gull verdt for Ødegaard, uansett hvordan det går her. Ødegaard har vokst mye som menneske i løpet av den første perioden i Madrid, mener Veland.