GÅR AV: Se hele pressekonferansen her. Video: NTB Scanpix Vis mer

Per-Mathias Høgmo går av som landslagssjef:

Presidenten om millionlønna: - Vi hadde ikke forhandlinger. Vi hadde dialog

Vi fulgte pressekonferansen. 

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Klokka 09.30 i dag ble Per-Mathias Høgmos avgang som norsk landslagstrener i fotball offentlig.

Da sendte Norges Fotballforbund ut pressemeldingen der de bekrefter at de er «blitt enige» om avgangen.

Høgmo får ifølge en pressemelding fra NFF full lønn ut 2017.

- Etter siste kamp tenkte jeg at det var viktig å ta ut avstand, få litt distanse. Da tenkte jeg at trykket på organisasjonen ble så stort at det føltes riktig å ta et skritt tilbake, sier Per-Mathias Høgmo på pressekonferansen.

Høgmo forteller at beslutningen modnet over helgen.

- Jeg drøfta det nøye med familien før jeg endte med at det var det riktige, forteller han.

Høgmo skrev en 4-årsavtale høsten 2013. Fotballforbundet bekreftet onsdag at eks-landslagssjefen får fullt betalt (3,7 mill. pluss sosiale utgifter) dersom han ikke starter i en idrettsrelatert jobb neste år.

Høgmos sorti har vært en av de mest varslede nyhetene etter flere elendige resultater det siste året. 2-1-tapet mot Tsjekkia fredag var dråpen som fikk NFF-toppene til å løse Høgmo fra kontrakten.

I et for anledningen sponsor- og reklamefritt lokale forteller Høgmo om de forskjellige fasene av den inneværende kvalikfadesen.

Tapet mot Aserbajdsjan var det som skapte det største trykket, sier Høgmo.

Selv uten en lang evalueringsprosess.

- Det står stor respekt av de beslutningene Per-Mathias har tatt i en krevende tid, sier fotballpresident Terje Svendsen.

- Men Per-Mathias er ikke tapt for fotballfamilien i framtida.

Fotballpresidenten forteller at det var Høgmo selv som tok initiativet til å slutte, og at han får lønna si ut kontraktsperioden.

- Vi hadde ikke forhandlinger. Vi hadde en dialog, sier fotballpresidenten om gårsdagens møter i forbundet.

Nå skal NFF sette i gang jobben med å finne ny landslagssjef. Det blir en prosess som de er klare til å gå i gang med nå, uten at de har en tidsfrist for det.

- Vi vet at vi har en landslagskamp i mars, sier Svendsen.

Høgmo forteller om hvor nært han var å kvalifisere Norge til EM, men at de ikke har lykkes i denne kvaliken.

- Det er det sammensatte grunner til, sier han, og nevner blant annet skader og klubbskifter hos spillerne.

På spørsmål om han ikke burde gått av etter den mislykkede EM-playoffen mot Ungarn, er både Høgmo og Svendsen tydelige på at han ikke burde det.

- Vi hadde en grundig evaluering etter EM-kvaliken som konkluderte med at vi skulle fortsette. Det må vi bare forholde oss til, sier Svendsen.

Høgmo har trent Moss (1995-96), Norge Kvinner (1997-00), Norge U21 (00-03), Tromsø (04), RBK (05-06), Tromsø (08-12), Djurgården (2013) og Norge (2013-2016).