Presidentvalg i Norges Idrettsforbund

Presidentkampen: Dette skiller kandidatene

Sven Mollekleiv og Berit Kjøll kjemper om å ta over etter Tom Tvedt. Idrettssosiolog mener folk burde være interessert i hvem som blir valgt til slutt.

FAVORITT: Sven Mollekleiv er innstilt av valgkomiteen som ny idrettspresident, men får kamp om stillingen. Foto: NTB scanpix
FAVORITT: Sven Mollekleiv er innstilt av valgkomiteen som ny idrettspresident, men får kamp om stillingen. Foto: NTB scanpixVis mer

Til helga arrangeres Idrettstinget på Lillehammer, hvor det samtidig skal avholdes presidentvalg i Norges idrettsforbund.

Stillingen har tilhørt Tom Tvedt de fire siste åra, men rogalendingen får neppe en ny sjanse til å lede norsk idrett videre.

Før valget i helga er det to kandidater som peker seg ut. Sven Mollekleiv er storfavoritt, da han allerede er innstilt av valgkomiteen. Seinere har også Berit Kjøll meldt seg på i kampen, og Idretts-Norge må ta et valg mellom de to.

Her er en kort innføring i de to kandidatene:

- Idrettsglede for alle

Mollekleiv (64) har bakgrunn som informasjonssjef i Norges idrettsforbund og markedssjef i Norges Fotballforbund på 80- og tidlig 90-tall. Han har seinere jobbet som generalsekretær og president i Røde Kors, samt fungert som styreleder i Vålerenga Fotball i fire år. Han svarer følgende på hvorfor han bør bli ny idrettspresident:

- Det viktigste for meg er å realisere idrettsglede for alle, at alle får delta. Jeg vil samle alle krefter, og gå til Storting, fylker og kommuner. Jeg er generelt opptatt av hvordan denne fantastiske visjonen kan realiseres. Jeg har alltid vært en del av idretten, og vil bidra til å styrke frivillighetsbevegelsen og idrettslagene, slik at alle får delta uavhengig av ambisjoner og forutsetninger. Jeg vil også jobbe for å utvikle tillit i storting og kommuner, for å få det til i et samfunn hvor vi ser stadig større ulikheter.

- Hva skiller deg fra den andre kandidaten?

- Jeg er bare oppmerksom på hva jeg kan bidra med. Jeg har alltid vært i idretten, og har bakgrunn fra idrettshøyskolen hvor jeg skrev hovedoppgave om å utvikle frivillighet. Jeg har satt i posisjoner i næringslivet hvor jeg måtte utvikle team og samarbeid, og vil lage et godt idrettsstyre. Jeg tror at kunnskap, kompetanse og nærhet, enten det er med J10-laget på Kjelsås eller som styreleder i Vålerenga, er et godt utgangspunkt for å se hvor skoen egentlig trykker.

KANDIDAT: Berit Kjøll (t.h) sammen med statsminister Erna Solberg. Foto: NTB scanpix
KANDIDAT: Berit Kjøll (t.h) sammen med statsminister Erna Solberg. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Et valg av lederprofil

Kjøll (63) er for tiden direktør for Huawei Norge, og har vært det siden 2011. Hun har tidligere jobbet som administrerende direktør i selskaper som Kilroy Travels, Tusenfryd, Flytoget og Steen & Strøm. Hun har også hatt en rekke styreverv i blant annet DNB, SAS, Hurtigruten, Den Norske Turistforening, og Norges Rytterforbund.

- Jeg har lyst til å bruke min leder- og organisasjonserfaring til å skape enda mer energi og entusiasme i Norges største og viktigste folkebevegelse. Idretten og frivilligheten er fantastisk, men verden endrer seg raskt og vi må alle fornye oss. Idretten fortjener et bedre omdømme. Vi skal håndtere de utfordringene som kommer, men mitt lederskap har alltid vært mulighetsorientert, innleder Kjøll.

- Samarbeid og god rolledeling mellom NIF, idrettskretsene og særforbundene er en viktig sak for meg. Særforbundene er selvstendige og gjør en viktig og god jobb med utvikling av egen idrett. Idrettskretsene er også selvstendige og gjør en formidabel organisasjonsjobb regionalt. Som president er det min jobb å sikre at styret og administrasjonen i NIF spiller kretsene og forbundene gode gjennom å skape stolthet og entusiasme, binde organisasjonen sammen, sikre gode rammevilkår og felles tjenester- og systemer, sier hun.

- Gjennom å jobbe sammen og sette oss ambisiøse mål, kan idretten ta en enda tydeligere samfunnsrolle. I vår digitale verden står også idretten overfor nye utfordringer og muligheter. Jeg ønsker å bidra til at idretten tar i bruk alle mulighetene som ligger i ny teknologi for å forenkle og gjøre hverdagen til alle som er engasjert i idretten enklere og bedre. Mine totalt 12 år i hhv. Telenor og Huawei har gitt meg nyttig digital kompetanse og erfaring.

- Hva skiller deg fra den andre kandidaten?

- Min brede ledererfaring som operativ leder, og fra styrearbeid, både som styremedlem og styreleder i toppen av nærings- og organisasjonslivet tror jeg skiller oss noe. I tillegg min rolle som styreleder i Den Norske Turistforening hvor vi fikk 57 sterke selvstendige lokale medlemsforeninger, små, mellomstore og store til å bevege seg mot felles mål. I perioden hvor jeg var styreleder nådde vi mer enn 25 % medlemsvekst og rekordstor oppslutning i aktivitet blant barn, unge og voksne. Her kan man trekke noen gode paralleller til arbeidet som gjøres i Norges største folkebevegelse; Norges idrettsforbund.

- For øvrig tror jeg ikke det er så mye som skiller oss når det gjelder erfaring eller syn på viktige Idrettsstrategiske saker. Dette vil handle mer om et valg av lederprofil. Når det gjelder min lederstil får jeg tilbakemeldinger på at den representerer tydelighet, handlekraft, fornyelse og at jeg er engasjerende og entusiastisk i lederrollen.

- I tillegg mener jeg min erfaring fra Telenor og Huawei med å ta i bruk ny teknologi for å forenkle og forbedre hverdagen til folk, er noe idretten vil ha glede av.

- I en presset posisjon

Arve Hjelseth er førsteamanuensis i idrettssosiologi ved NTNU, og mener det er en svært viktig jobb Mollekleiv eller Kjøll nå overtar.

- Det er det mest sentrale aktøren som forbindes med ledelsen av norsk idrett, og man sitter i en stilling hvor man forvalter store ressurser. Det er regelmessig strid om forvaltningen av disse ressursene, idretten er i en presset posisjon, men presidenten må være i stand til å realisere målene likevel.

Idrettsforbundet har vært under sterk kritikk på grunn av bruk av offentlige midler og åpenhetskulturen i organisasjonen under Tom Tvedts ledelse. Hjelseth mener det er flere områder en ny president må ta tak i.

- Som president er det viktig at man har tillit internt i organisasjonen, men også overfor politikken. Enerettsmodellen og anleggsmidler er under press, og presidenten er avgjørende for å fronte idrettens behov, legger han til.

Hva er en god president?

Norsk idrett har over to millioner medlemmer. Det er en gigantisk organisasjon, hvor barn, unge og voksne daglig er involvert i ulike aktiviteter. Men bør folk flest bry seg om hvem som blir idrettspresident?

- Tja, jeg er usikker på hvor viktig det er hvem som er president. Men det er en posisjon som folk flest bør være interessert i hvem som har, da vedkommende har hovedansvar for å tilrettelegge for fysisk aktivitet i Norge, mener Hjelseth.

Han vil ikke uttale seg om hvem som er best egnet av Mollekleiv og Kjøll, men har tanker om hva som utgjør en god idrettspresident.

- Noen i idretten tenker at det er viktig at presidenten har kjennskap til idretten, mens andre mener at en dyktig leder fra næringslivet også kan være en dyktig leder i idretten. De ser mer på ledelse som en ferdighet. Fra et faglig ståsted mener jeg at ledere bør ha god kjennskap til feltet og til organisasjonen de leder.

Kan Tom Tvedt bli en sein utfordrer til presidentstillingen?: