Presidentkampen som ryster sjakkverden: Korrupsjonsanklager, løgner og drittkasting

Nå kommer de bitre fiendene til Tromsø.

STYGG VALGKAMP Garry Kasparov utfordrer sittende FIDE-president Kirsan Iljumzjinov. Valget holdes under sjakk-OL i Tromsø. Foto: NTB Scanpix
STYGG VALGKAMP Garry Kasparov utfordrer sittende FIDE-president Kirsan Iljumzjinov. Valget holdes under sjakk-OL i Tromsø. Foto: NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): - Det kommer sikkert til å bli mye spenning. Det har vært en veldig stygg valgkamp allerede. Jeg håper ikke det kommer til å overskygge de sportslige prestasjonene vi forhåpentligvis kommer til å stå for, sier Magnus Carlsen til Dagbladet.

Det er ikke uten grunn sjakkens største stjerne er bekymret. Kampen om å bli Det internasjonale sjakkforbundets (FIDE) neste president har så langt vært grisestygg. Det virker ikke som de russiske fiendene Kirsan Iljumzjinov og Garry Kasparov skyr noen midler i jakten på makten.

- Beskyldningene hagler fra begge kandidatene. De prøver å grave fram mye dritt om hverandre. Det lykkes de også veldig godt med. Det er synd, for man skulle ønske at fokuset heller lå på valgkampløftene deres. De kommer helt i skyggen, sier Carlsen-manager Espen Agdestein til Dagbladet.

- Trist 11. august skal delegatene fra sjakk-OLs deltakernasjoner avgi hver sin like tungtveiende stemme. Før den tid vil både den sittende FIDE-presidenten, Vladimir Putin-vennen Iljumzjinov, og motstykket Kasparov ankomme Tromsø.

Med begge sirksusdirektørene plassert i midten av den gjeveste manesjen, er det ikke rart Carlsens frykter det sportslige fokuset vil havne på bakerste rad.

OMSTRIDT: Sittende FIDE-president Kirsan Iljumzjinov har tidligere omtalt de avdøde diktatorene Muammar Gaddafi og Saddam Hussein i positive ordelag. Her er Iljumzjinov avbildet med Libyas tidligere enehersker. Foto: AP Photo / FIDE Press service / NTB Scanpix
OMSTRIDT: Sittende FIDE-president Kirsan Iljumzjinov har tidligere omtalt de avdøde diktatorene Muammar Gaddafi og Saddam Hussein i positive ordelag. Her er Iljumzjinov avbildet med Libyas tidligere enehersker. Foto: AP Photo / FIDE Press service / NTB Scanpix Vis mer

- Det blir spennende å se hva som skjer når de kommer til Tromsø. Det hele er veldig trist, sier Peter Heine Nielsen.

- Ingen vinnere Den høyt respekterte dansken var tidligere trener for indiske Vishy Anand. Nå gjør han samme jobb for Carlsen. Samtidig følger Nielsen utviklingen i sjakkverden tett.

- Det er ingen vinnere i denne valgkampen. Kun tapere. Den handler mest om negativitet. Uansett hvem som vinner, får man en delt sjakkverden. Hvis det blir Kasparov, blir det veldig vestlig orientert. Vinner Iljumzjinov, blir det veldig østlig orientert. Det beste ville vært en form for forbrødring, men det virker veldig usannsynlig for øyeblikket, sier Nielsen.

- Kjøpt stemmer Iljumzjinovs nære bånd til Putin og de avdøde diktatorene Muammar Gaddaffi og Saddam Hussein er like veldokumenterte som de er omstridt. Selv titulerer FIDE-presidenten seg som «milliardær». En del av pengene, som ingen helt skal forstå hvor stammer fra, beskyldes han for å ha brukt til å kjøpe stemmer.

En rekke nasjonale sjakkforbund har også nylig blitt erstattet av «mer medgjørlige» på FIDEs offiselle lister, etter at lederne uttalte at de ville stemme for Kasparov.

Sistnevnte beskyldes for øvrig også for å ha sikret seg stemmer på ulovlig vis.

INTENS VALGKAMP:Kasparov har reist verden rundt for å drive valgkamp. Også til Stavanger, under Norway Chess. President i Norges Sjakkforbund, Jøran Aulin-Jansson, til høyre.
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
INTENS VALGKAMP:Kasparov har reist verden rundt for å drive valgkamp. Også til Stavanger, under Norway Chess. President i Norges Sjakkforbund, Jøran Aulin-Jansson, til høyre. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer

- Hva som stemmer og ikke, er vanskelig å si. Det er jo en forferdelig situasjon. Det virker ikke som det er noen tvil om at begge parter betaler penger for stemmer. På hvilken måte de gjør det, kan man diskutere. Jeg synes det er pinlig, sier Nielsen, som ikke synes at Kasparov er et glansbilde, han heller.

- Uansett hvem som vinner, vil ikke presidenten ha særlig mye kredibilitet. Det er begredelig. Jeg skulle helst sett at det fantes en tredje kandidat.

Utfordrende dialog Carlsen har selv uttalt at han helst ser Kasparov som den nye FIDE-sjefen. Nordmannen har tidligere trukket seg fra VM-syklusen på grunn av stor misnøye, og manager Agdestein forteller at dialogen med Iljumzjinov kan være utfordrende.

- Det har vært litt vanskelige forhold til tider. Det går an å forholde seg til dem, men jeg tror sporten har et potensial som Kasparov vil være flinkere til å få ut, sier Agdestein.

Vil få konsekvenser Agdestein tror det nært forestående valget vil bli svært jevnt.

- Det er jo et drama uten like som har pågått i lang stund, med en enorm valgkampaktivitet i begge leirer. Iljumzjinov og det sittende regimet har sittet med makten i over 19 år. Derfor kjenner de delegatene veldig godt. Så det er ingen enkel jobb Kasparov har når han skal forsøke å vippe Iljumzjinov av pinnen, men jeg er imponert over innsatsen Kasparov har lagt ned og utholdenheten han har vist.

JOBBET MED CARLSEN: Kasparov er regnet som en av tidenes beste sjakkspillere. I 2009 og deler av 2010 ble han lønnet godt for å være Carlsens trener. Her sammen med den norske 23-åringen og hans pappa, Henrik Carlsen.
Foto: Heiko Junge / Scanpix .
JOBBET MED CARLSEN: Kasparov er regnet som en av tidenes beste sjakkspillere. I 2009 og deler av 2010 ble han lønnet godt for å være Carlsens trener. Her sammen med den norske 23-åringen og hans pappa, Henrik Carlsen. Foto: Heiko Junge / Scanpix . Vis mer

- Slik det ser ut nå, kommer det til å bli utrolig jevnt. Det er to veldig forskjellige kandidater. Det gjør at jeg er utrolig spent. Det kommer til å få en del konsekvenser for fremtiden, sier Agdestein.

Først og fremst handler det om Kasparovs vilje til å finne nye, vestlige sponsorer og planene den Kroatia-baserte russeren har for å kommersialisere sporten. Siden ingen kontrakter foreløpig er signert, er det også nærmest utopi å tro at VM-kampen mellom Anand og Carlsen vil bli spilt i Sotsji om en av Putins fremste kritikere vinner.

Fredag er det klart for OLs åpningsseremoni. Regn med at Iljumzjinov-Kasparov-sirkuset starter ikke lenge etter.

MANAGER: Espen Agdestein er manager for Magnus Carlsen. Han betegner valgkampen som «et drama uten like».
Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
MANAGER: Espen Agdestein er manager for Magnus Carlsen. Han betegner valgkampen som «et drama uten like». Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
MEKTIG: Iljumzjinov tok det første trekket under VM-kampen mellom Vishy Anand og Magnus Carlsen.
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
MEKTIG: Iljumzjinov tok det første trekket under VM-kampen mellom Vishy Anand og Magnus Carlsen. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer